«Πράσινη» η Wall Street με ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» η Wall Street με ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού
«Φόρα» στους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες δίνει η πληθωριστική αποκλιμάκωση.

Τελευταία ενημέρωση 18:23

Η Wall Street καταγράφει κέρδη την Τρίτη που καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο να παρουσιάζουν κάμψη και να κινούνται κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης PPI διαμορφώθηκε στο 8% για τον περασμένο μήνα έναντι 8,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,3%. Αυτό αποτελεί άλλη μία ένδειξη πως ο πληθωρισμός έφτασε στο peak του και θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται ενώ ταυτόχρονα η Fed θα προχωρήσει σε νέες αλλά μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της όπως ευελεπιστούν οι επενδυτές.

Mείωση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) «έδειξε» το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ. Σε προδημοσίευση ομιλίας του σε συνέδριο που πραγματοποίησε το Bloomberg, ο Χάρκερ αναμένει πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed θα χαλαρώσουν «καθώς φτάνουμε σε ένα πιο περιοριστικό επίπεδο των επιτοκίων. Περιμένω πως θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο για λίγο καιρό, καθώς θα αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να κάνει τη δουλειά της».

«Σήμα» προς αυτή την κατεύθυνση έστειλε άλλωστε με τη χθεσινή τοποθέτησή της και η αντιπρόεδρος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ.

«Θεωρώ ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να κινηθούμε με πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αλλά έχουμε ακόμη δουλειά. Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Eίναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε τόσο για την αύξηση των επιτοκίων όσο και για τη διατήρησή τους για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου», επεσήμανε μιλώντας στο Bloomberg.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κερδίζει 0,69% στις 33.767 μονάδες
  • Ο S&P 500 ενισχύεται 1,30% στις 4.008 μονάδες
  • Ο Nasdaq κάνει «άλμα» 2,15% στις 11.436 μονάδες

Μάκρο

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0,2%, όπως και τον Σεπτέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,45. Ο δομικός PPI, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,7% από 7,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%. Ο μηναίος δομικός PPI έμεινε «παγωμένος» στο 0% έναντι 0,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Υπενθυμίζεται πως τα σημερινά στοιχεία έρχονται μετά από την κάμψη που κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, που διαμορφώθηκε 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%. Εξάλλου, ο δείκτης US Empire για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε στις 4,5 μονάδες για τον Νοέμβριο από τις -9,1 τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -6 μονάδες.

«Αφού η υποχώρηση του ΔΤΚ της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε ένα τεράστιο ράλι μετοχών και αποδυνάμωση του δολαρίου, το κρίσιμο θέμα για τις αγορές αυτή την εβδομάδα θα είναι η αντίδραση της Fed», υπογραμμίζει ο Χιου Ρόμπερτς, επικεφαλής αναλυτής στην Quant Insight.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα έσοδα της Walmart για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αλυσίδα λιανεμπορίου των ΗΠΑ να επωφελείται από τις εκπτωτικές τιμές τροφίμων στο γ' τρίμηνο του οικονομικού έτους. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 152,81 δισ. δολάρια από 150,53 δισ. δολάρια στο περσινό γ' τρίμηνο και έναντι 147,75 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες 66 σεντ ανά μετοχή έναντι κερδών 1,11 δολάρια ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021, ξεχωρίζοντας 3,33 δισ. δολάρια για δικαστικό συμβιβασμό σε μια υπόθεση για οπιούχα προϊόντα στην οποία είχε εμπλακεί η Walmart.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Home Depot για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική αλυσίδα λιανεμπορίου να συνεχίζει να προσελκύει καταναλωτές παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο του κόστους. Σύμφωνα με το CNBC, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,3 δισ. δολάρια ή 4,24 δολάρια ανά μετοχή έναντι 4,12 δολαρίων ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv. Τα έσοδα από πωλήσεις της Home Depot έφτασαν τα 38,87 δισ. δολάρια έναντι 37,96 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ζημιογόνο ήταν το γ' τρίμηνο για την Getty Images, με την εταιρεία ψηφιακού περιεχομένου να καταγράφει κάμψη και στα έσοδα της και τη μετοχή της να σημειώνει ισχυρές απώλειες. Η Getty εμφάνισε ζημίες 149,4 εκατ. δολαρίων ή 51 σεντ ανά μετοχή έναντι κερδών 15,3 εκατ. δολαρίων ή 8 σεντ ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη 9 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 230,5 εκατ. δολάρια έναντι 237 εκατ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 241,7 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεργάζεται με την Binance για την πώληση NFTs

Κρυπτονομίσματα: «Σφυροκόπημα» στο Solana λόγω FTX

Το LNG-«θαύμα» της Γερμανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider