Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο εν μέσω - πιθανής - γεωπολιτικής κλιμάκωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο εν μέσω - πιθανής - γεωπολιτικής κλιμάκωσης
Στο Χρηματιστήριο το όλο γεωπολιτικό κλίμα φέρνει κάποια νευρικότητα.

Τελευταία ενημέρωση 14:50

Αστάθεια και νευρικότητα είναι τα δύο κύρια χαρκτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο μετά του πλήγματος στην Πολωνία από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύθηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

«Αυτό έπληξε κάπως την επενδυτική ψυχολογία, αλλά ανακτήσαμε περίπου τα μισά από τα προηγούμενα κέρδη από το κλείσιμο των ΗΠΑ, καθώς το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι ήταν πιο πιθανό να είναι ένα τυχαίο γεγονός παρά μια τεράστια κλιμάκωση», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Oι αρχικές έρευνες των Αμερικανών αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα ήταν ένας ουκρανικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε σε εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους. Αυτό ακολουθεί τις προηγούμενες δηλώσεις του Μπάιντεν ότι ήταν απίθανο ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

To χθεσινό πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό και ανέβασε στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο, «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα» όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της βορειοαντλαντικής συμμαχίας με την κατάσταση να φαίνεται πως βαίνει προς αποκλιμάκωση και τους τόνους να πέφτουν.

Περνώντας στο ΧΑ, ο ΚΜΟ 200 βρίσκεται στις 866 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 898 και τις 848 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 938 και 958 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο το όλο γεωπολιτικό κλίμα φέρνει κάποια νευρικότητα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,11% στις 893,87 μονάδες. O FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,4% στις 2.163 μονάδες με τον τραπεζικό να διολισθαίνει κατά 2,2% στις 630,39 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 2,78% στα 0,9526 ευρώ, η Πειραιώς κατά 2,38% στα 1,396 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 0,78% και η Eurobank κατά 2,24%.

Απώλειες ευρύτερα και στα blue chips, με τον ΟΤΕ να σημειώνει πτώση κατά 1,92%, τη ΔΕΗ στο -1,28%, την ΕΕΕ να υποχωρεί κατά 1,42%, και τη Lamda κατά 1,58%.

Πιο ήπιες απώλειες βιώνουν Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και τα δύο διυλιστήρια.

Κέρδη μόνο για τη Jumbo στα blue chips, ενώ υψηλή μεταβλητότητα και ράλι καταγράφουν στην εναλλακτική αγορά στα ΚΑΙΡΟΜΕΖ (5,46%) και ΦΒΜΕΖΖ (1,88%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Προς το 1% τα επιτόκια των προθεσμιακών  - Το ελληνικό παράδοξο μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων

Goldman Sachs: Χρειάζονται περισσότερα για να αποτραπεί ένα «θερινό» ράλι στο φυσικό αέριο - Οι 2+1 κρίσιμοι παράγοντες

Πολωνία: Ουκρανικός ο πύραυλος λένε οι ΗΠΑ - Τι απαντά η Ρωσία - ΝΑΤΟ: Δεν ζητήθηκε ενεργοποίηση του Άρθρου 4

gazzetta
gazzetta reader insider insider