Απώλειες στην Wall Street στη «σκιά» της αναταραχής στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στην Wall Street στη «σκιά» της αναταραχής στην Κίνα
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μεταφέρεται η ανησυχία που προκαλούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα.

Τελευταία ενημέρωση 22.34

Η Wall Street ξεκινά την εβδομάδα με το «αριστερό» καθώς η κοινωνική αναταραχή στην Κίνα μετά τους παρατεταμένους περιορισμούς λόγω κορονοϊού, δυσχεραίνει το κλίμα στις αγορές, με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ να κινδυνεύουν να χάσουν τα κέρδη των προηγούμενων 24ώρων.

Το Σαββατοκύριακο, ξέσπασαν διαδηλώσεις στην ηπειρωτική Κίνα καθώς οι πολίτες έχουν «μπουχτίσει» με την πολιτική του μηδενικού COVID-19 από πλευράς Πεκίνου και τους αυξανόμενους ελέγχους για κρούσματα, τα οποία έχουν αυξηθεί, διαψεύδοντας πως τις προσδοκίες πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα «άνοιγε» εκ νέου.

Οι εξελίξεις έρχονται αφότου και οι τρεις σημαντικοί δείκτες των Wall Street ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο «πράσινο» ελέω και Thanksgiving, με τον Dow σε επίπεδο εβδομάδας να σημειώνει άνοδο 1,78%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,53% και τον Νasdaq να κερδίζει 0,72%.

Οι μετοχές ανέβηκαν μετά τα σχόλια αξιωματούχων της Fed που ενίσχυσαν τις εντυπώσεις πως η κεντρική τράπεζα θα παραιτηθεί από την επιθετική της πολιτική με τις γενναίες αυξήσεις επιτοκίων, όπως ερμηνεύτηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης Νοεμβρίου, ενώ εκφράζεται και η ελπίδα πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Παράλληλα, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται και στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα η Intuit, η Salesforce και η Five Below ενώ αναμένονται κυβερνητικά στοιχεία τόσο για την κατάσταση της αγοράς εργασίας όσο και των πληθωριστικών πιέσεων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχωρεί 1,54% στις 33.816 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 1,71% στις 3.957 μονάδες
  • Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,80% στις 11.025 μονάδες

Ήδη, αναφορές για μειωμένη παραγωγή των iPhone της Apple λόγω του κλίματος στην Κίνα έχουν αρχίσει να εγείρουν ανησυχίες για τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης, που δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη σκληρή στάση που έχει απέναντι στον περιορισμό της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους Αμερικανούς ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα διαρκέσει μέχρι το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιβάτες στις ΗΠΑ που μετακινήθηκαν με αεροπορικές πτήσεις στο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο τέλος του τριημέρου για τις γιορτές των Ευχαριστιών στη χώρα, ξεπέρασαν τα 2,56 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών. Πρόκειται για το υψηλότερο αριθμό ημερήσιας διακίνησης επιβατών στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019, προτού η πανδημία του κορονοϊού επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις αερομεταφορές των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόση ρευστότητα ετοιμάζεται να αποσύρει η ΕΚΤ - Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες

Βρετανία: Εταιρείες εφαρμόζουν 4ήμερη εργασία

Αλλάζουν οι συσκευασίες από κάψουλες καφέ μέχρι πλαστικά μπουκάλια - Τι εξετάζει η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider