Μεγάλα κέρδη για το πετρέλαιο, με «οδηγό» τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προοπτικές της ζήτησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλα κέρδη για το πετρέλαιο, με «οδηγό» τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προοπτικές της ζήτησης
Πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το brent για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, στον απόηχο των προσδοκιών από τις ΗΠΑ και στις προοπτικές ενίσχυσης της ζήτησης του «μαύρου χρυσού».

Το θετικό «πάτημα» για το πετρέλαιο δόθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, που κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση και μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed). Μια λιγότερο «σφιχτή» νομισματική πολιτική της Fed απομακρύνει τον κίνδυνο ύφεσης και ενισχύει τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Εξάλλου, ο ΟPEC διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για τη ζήτηση του πετρελαίου στο σύνολο του 2022 και του 2023, κάνοντας λόγο για παράγοντες που θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να τονώσουν τη ζήτηση.

Τέλος, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για το πότε θα επανέλθει η λειτουργία του αγωγού Keystone της TC Energy στις ΗΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, ενισχύθηκαν 3% ή 2,22 δολάρια στα 75.39 δολάρια ανά βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ενισχύθηκε 3,5%, στα 80,68 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης το υψηλότερο κλείσιμο σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 3,8% στα 2,1609 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου απογειώθηκε 4,2% στα 3,0922 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου εκτοξεύθηκε 5,3% στα 6,935 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OPEC: Αμετάβλητη η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 και το 2023

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για την πορεία των τιμών – Γιατί η αγορά πιέζει για παράταση επιδότησης 

gazzetta
gazzetta reader insider insider