Wall Street: Διήμερο θετικό σερί με ώθηση από τον πληθωρισμό - Το βλέμμα στη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Διήμερο θετικό σερί με ώθηση από τον πληθωρισμό - Το βλέμμα στη Fed
Των κερδών ηγήθηκε ο Nasdaq που ενισχύθηκε με πάνω από 1% ενώ ο Dow έγινε ισχυρότερος κατά 103 μονάδες και ο S&P 500 κατά 29 μονάδες.

Η Wall Street διεύρυνε τα κέρδη της την Τρίτη σε μία συνεδρίαση με «σκαμπανεβάσματα», επωφελούμενη από τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τα επενδυτικά βλέμματα να στρέφονται στις αυριανές ανακοινώσεις της Fed.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές με τους επενδυτές να εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα έφτασαν το peak τους και θα αρχίσουν να υποχωρούν και κατ' επεκτάσιν η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Η αντίδραση της αγοράς μιλάει από μόνη της, με τις μετοχές, τα ομόλογα, το συνάλλαγμα και τον χρυσό να αντιδρούν όπως θα έπρεπε. Γνωρίζουμε ότι τα σημεία πόνου του 2022 ήταν τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών και η πιο επιθετική νομισματική απάντηση της Fed εδώ και επίσης τέσσερις δεκαετίες» επεσήμανε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial Group.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,30% στις 34.108 μονάδες
  • Ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,73% στις 4.019 μονάδες
  • Ο Nasdaq έκανε άλμα 1,01% στς 11.256 μονάδες

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3,5% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι ενεργειακές μετοχές οδήγησαν στα κέρδη, με τη μετοχή της Chevron να πραγματοποιεί την καλύτερη επίδοση στον Dow. Οι μετοχές της τεχνολογίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2022, επίσης ανέβηκαν. Οι μετοχές της Meta και της Alphabet ενισχύθηκαν με πάνω από 4% και 2%, αντίστοιχα.

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα», υπογράμμισε ο Στιβ Σόσνικ, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers. «Σήμερα είναι μια μέρα όπου λειτουργεί πλήρως το σενάριο της ανόδου. Οι μετοχές αγαπούν την ιστορία μιας λιγότερο περιοριστικής Fed και το δολάριο είναι πιο αδύναμο, κάτι που βοηθά επίσης τις μετοχές. Το αν όντως επηρεαστεί ή όχι η πολιτική της Fed ενόψει της αυριανής απόφασης είναι ένα άλλο ερώτημα» πρόσθεσε.

Η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει πως την Τετάρτη η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% έναντι 0,75% που είχε κάνει στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Νοέμβριο. Μετά από τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι επενδυτές δίνουν 97% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, όταν πριν από τις ανακοινώσεις οι εν λόγω πιθανότητες ήταν στο 91%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πλέον, το εύρος των επιτοκίων της Fed αυξάνεται στο 3,75%-4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, την στιγμή που τον Μάρτιο το αντίστοιχο εύρος διαμορφωνόταν στο 0-0,25%. Στις 2/11 πραγματοποιήθηκε έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί της Fed από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο).

Μάκρο

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,3% τον Οκτώβριο και αντί 6,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,3% τον Οκτώβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Ανά τους κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησαν 1,6% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 10,6% σε ετήσια και 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι τιμές στέγασης ενισχύθηκαν 7,1% σε ετήσιο και 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν κοντά στο 1,9% ή 33,20 δολάρια στα 1.825,50 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του χρυσού από τις 24 Ιουνίου. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,5%, στα 23,99 δολάρια ανά ουγγιά, τερματίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έκανε άλμα 2,8%, στα 1.936,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 3,1% στα 1.038,90 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 3,842 δολάρια ανά λίβρα με άνοδο 1,1%. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 3%, για να διαμορφωθεί στα 75,39 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο τελείωμα από τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ενισχύθηκε 3,5%, στα 80,68 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης το υψηλότερο κλείσιμο σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 3,8% στα 2,1609 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου απογειώθηκε 4,2% στα 3,0922 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου εκτοξεύθηκε 5,3% στα 6,935 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) απήγγειλε την Τρίτη ποινικές κατηγορίες στον συνιδρυτή της FTX.com, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, για εξαπάτηση των επενδυτών από την εταιρεία του, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με ανακοίνωση της SEC, η FTX είχε συγκεντρώσει πάνω από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές, με 1,1 δισ. δολάρια να προέρχονται από 90 επενδυτές με βάση τις ΗΠΑ, ενώ διαφήμιζε την ασφάλεια της πλατφόρμας και μέτρα μείωσης του κινδύνου για τα assets των επενδυτών.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει η SEC, ο Μπάνκμαν-Φριντ για χρόνια απέκρυβε τις σχέσεις της FTX με την Alameda Research (το hedge fund κρυπτονομισμάτων που «έτρεχε» κρυφά). Παράλληλα, η FTX απέκρυβε την ειδική μεταχείριση που είχε προς την Alameda, με μια απεριόριστη γραμμή πίστωσης που πληρωνόταν από τους καταναλωτές της πλατφόρμας και εξαιρούσε την FTX από ρίσκα μετάγγισης στην αγορά συναλλάγματος.
Η SEC ανακοίνωσε πως απαγορεύσει στον Μπάνκμαν-Φριντ κάθε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, με εξαίρεση αυτές του δικού του προσωπικού λογαριασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Η προσοχή στις κεντρικές τράπεζες

Danske Bank: Θα πληρώσει πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων - Ένοχη για ξέπλυμα χρήματος

Συγκρατημένη άνοδος για το Χρηματιστήριο στη βάση του πληθωρισμού των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider