Προσεκτικές κινήσεις κοντά στα υψηλά για το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσεκτικές κινήσεις κοντά στα υψηλά για το Χρηματιστήριο
Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Τελευταία ενημέρωση 11:40

Μικρή άνοδο καταγράφει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να συνεχίζει να κινείται κοντά στα επίπεδα των 1.140 μονάδων και να... επιμένει να αδιαφορεί για το αρνητικό κλίμα που σημειώνεται στις διεθνείς αγορές.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όλο και περισσότερο καθώς πλησιάζει η κάλπη της 21ης Μαΐου και με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στο μετεκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί στη Βουλή και στην οικονομία. Σημειώνεται πως -πέρα από τις εκλογές- οι αναλυτές εστιάζουν και στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Μετά από τα στοιχεία της Aegean και της Fourlis για το α' τρίμηνο του 2023, τη σκυτάλη λαμβάνει για σήμερα και μετά από το κλείσιμο της αγοράς η Eurobank.

Ως προς την Aegean, ισχυρή αύξηση στον κύκλο εργασιών και στη διακίνηση επιβατών κατέγραψε για το α' τρίμηνο του 2023, ωφελούμενη από την ισχυρή ζήτηση για ταξίδια στη μετά του κορονοϊού εποχή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αεροπορικής «ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζεται αυξημένος κατά 90% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά και κατά 33% σε σχέση με το προ πανδημίας πρώτο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα €229,1 εκατ.

Η επιβατική κίνηση εμφάνισε ισχυρή δυναμική, παρά το παραδοσιακά εποχικά ασθενές πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας τη δυναμική του προηγούμενου έτους και καταγράφοντας αύξηση 72% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, ο Όμιλος προσέφερε 3,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 2,6 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 1,6 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82%, βελτιωμένος κατά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Από την άλλη, στα 116,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis το α' τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν είχαν ανέλθει στα 96,3 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), ανήλθαν σε € 2,6 εκατ. έναντι λειτουργικών ζημιών € 0,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Aξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ολόκληρη η αγορά με διαδοχικά βήματα και εναλλαγές των βασικών «οδηγών», κινείται προς τα πάνω. Σήμερα οι τράπεζες, αύριο τα διυλιστήρια και η ενέργεια, την επόμενη τα mid caps. Όλα ανεβαίνουν, διαδοχικά υποδεικνύοντας και τη δύναμη της αγοράς.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Στο ταμπλό της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,02% στις 1.136,55 μονάδες, με τον τζίρο στα 11,88 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 παραμένει στις 2.778 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,14% μετά το χθεσινό ράλι.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha υποχωρεί κατά 0,41%, η Eurobank επίσης σε αντίστοιχο επίπεδο, η ETE ενισχύεται κατά 0,44% και η Πειραιώς υποχωρει κατά 0,17%.

Η μετοχή της Viohalco κινείται υψηλότερα κατά 0,91% ενώ και η ΔΕΗ πατάει πλέον στα 8,50 ευρώ. Η Intrakat επίσης καταγράφει άνοδο 0,98% στα 1,642 ευρώ.

Οριακή ανοδική κίνηση για τα βαριά χαρτιά του ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και της ΕΕ, ενώ υψηλότερα προς τα 21,30 ευρώ κινείται η Motor Oil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider