Με το «βλέμμα» στο χρέος η Wall - Πτώση 140 μονάδων για τον Dow, σε νέα υψηλά έτους ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «βλέμμα» στο χρέος η Wall - Πτώση 140 μονάδων για τον Dow, σε νέα υψηλά έτους ο Nasdaq
«Διχασμένη» έκλεισε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις συνομιλίες γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους. 

«Διχασμένη» έκλεισε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις συνομιλίες γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,42% ή 140 μονάδες στις 33.286,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 4.192,63 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,50% στις 12.720,78 μονάδες, φθάνοντας σε νέα υψηλά για το 2023.

Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους. Καθώς στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας - υπό την απειλή στάσης πληρωμών - ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντάται με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Σημειωτέον ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εάν δεν βγει «λευκός καπνός» έως το τέλος του μήνα.

Τα βλέμματα στράφηκαν και στα τελευταία μηνύματα από το «μέτωπο» της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, προκειμένου να ασκηθεί περισσότερη πίεση στον πληθωρισμό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη Νιλ Κασκάρι έκανε λόγο για «δίλημμα» όσον αφορά στο τι θα αποφασίσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, για τη νομισματική της πολιτική.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη αναμένονται και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed και η Wall Street θα ετσιάσει σε τυχόν νέα σημάδια όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έλθουν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ α' τριμήνου (την Πέμπτη), όπως επίσης και τα μάκρο για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (την Παρασκευή) - δείκτης που παρακολουθείται στενά από την Fed.

Πίσω στο ταμπλό, η μετοχή της Meta γνώρισε κέρδη 1%, παρά το πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές για τη μεταφορά δεδομένων χρηστών της ΕΕ στις ΗΠΑ. Ο τεχνολογικός «κολοσσός» αντέδρασε, πάντως, χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο «αδικαιολόγητο» και ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει από τη Δικαιοσύνη την αναστολή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Μετεκλογική ευφορία στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα - Υψηλά 9ετίας με εκτίναξη τζίρου

«Διχασμένες» οι ευρωαγορές, με φόντο το χρέος στις ΗΠΑ αλλά και το μετεκλογικό άλμα στο ΧΑ

Goldman Sachs για χρέος στις ΗΠΑ: «Αδειάζει η κλεψύδρα» με τα μετρητά

gazzetta
gazzetta reader insider insider