Συνέχεια διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια διόρθωσης στο Χρηματιστήριο
Ήπια χαμηλότερα το Χρηματιστήριο. Πιέσεις σε Πειραιώς, ΕΕΕ, και χαρτιά ομίλου Viohalco.

Ημέρα διόρθωσης χθες για το Χρηματιστήριο, όπως και για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη Wall Street να είναι κλειστή και να επανέρχεται σήμερα δίνοντας μεγαλύτερη ένταση και γραμμή και στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, οι αγορές κινούνται στους ρυθμούς των κεντρικών τραπεζών, καθώς οι τόσο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να περνάνε στις οικονομίες, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη και αποκλιμακώνοντας μερικώς τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές εκτιμούν πλέον με μεγαλύτερη βεβαιότητα πως η ΕΚΤ θα κινηθεί προς μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, η οποία, εάν πραγματοποιηθεί, θα ανέβαζε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στις παρατηρήσεις της Isabel Schnabel του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία τόνισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω αύξησεις. Υπήρχε λιγότερη πεποίθηση από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά κανένας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο αύξησης του Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος Λέιν είπε ότι «ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά, θα δούμε για τότε». Διαφορετικά, ο Σλοβάκος Kazimir ανέφερε πως παραμένει ανοιχτό το τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τον Λιθουανό Simkus να δηλώνει ότι «είναι «ακόμα πολύ νωρίς» για να κρίνουμε πως θα κινηθούμε σε αυτή συνάντηση».

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, «o στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής», όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή.

Οι επενδυτές και δη αυτοί που επιβιβάστηκαν στο τρένο της ανόδου από πολύ νωρίς, προβαίνουν σε μια κατοχύρωση κερδών, αλλά σαφώς δεν γυρίζουν σε αρνητική θέση. Ίσα ισα επαντοποθετούνται σε χαμηλότερα σημεία, αναμένοντας την τελική έκβαση των εκλογών, την αυτοδυναμία της ΝΔ και την επιτάχυνση των εξελίξεων σε διάφορους κλάδους, με πρώτο τον τραπεζικό και τις διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Φυσικά, όλοι συγκεντρώνονται στην αγορά αναμένοντας την αναβάθμιση στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πορεία του προς τα κάτω καταγράφοντας πτώση 0,32% στις 1.264,45 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,31% στις 3.065,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί πλέον χαμηλότερα από τις 1.000 μονάδες στις 999,97 μονάδες με πτώση 0,62%.

Νέα άνοδο για Aegean στο 0,58% και τα 10,32 ευρώ, με τη Jumbo να επανέρχεται με κέρδη 1,15% στα 24,68 ευρώ.

Ήπια ανοδικά τα ΕΛΠΕ και ο ΟΤΕ αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις τράπεζες, νέες πιέσεις ασκούνται σε Πειραιώς στο -1,3% και τα 2,896 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,79% και την Alpha στο -0,03%. Σταθερή στα 5,86 ευρώ η ΕΤΕ.

Ήπια κατοχύρωση κερδών σε Viohalco, ElvalHalcor, ΕΧΑΕ, Lamda και Intrakat.

Πτώση για τον ΟΠΑΠ στο 0,63% στα 15,90 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider