Το profit taking ξαναχτύπησε το Χρηματιστήριο - Επιθετικότερες πωλήσεις σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το profit taking ξαναχτύπησε το Χρηματιστήριο - Επιθετικότερες πωλήσεις σε τράπεζες
Νέα άτσαλη πτωτική κίνηση για το Χρηματιστήριο, υπό το βάρος του profit taking.

Άτσαλες και βιαστικές ρευστοποιήσεις σε τράπεζες αλλά και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, από επενδυτές που είχαν μπει χαμηλότερα επίπεδα.

Οι πωλητές πιέσαν εκ νέου και αρκετά επιθετικά τις τράπεζες, παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις των ισχυρών επενδυτικών οίκων για συνέχεια στο ράλι.

Ενδεικτική η θέση της HSBC, σε ερωτήματα των επενδυτών σχετικά με το εάν «έχουν και άλλο πάνω οι ελληνικές τράπεζες;». Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ερωτήματα που δέχθηκαν οι αναλυτές της HSBC στο συνέδριο GCC που διεξήχθη στο Λονδίνο, για τις ελληνικές τράπεζες, μετά το «ράλι» της τάξεως του 60% από τις αρχές του έτους.

Η απάντηση των αναλυτών ήταν άκρως καταφατική, τονίζοντας πως οι «επιθετικοί» χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα χαμηλά, μέχρι στιγμής, beta καταθέσεων, οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), που βρίσκονται εκτός των εκτιμήσεων του consensus και φυσικά εκτός των τρεχουσών αποτιμήσεων. O Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κατά 8% - 18% - 21% κατά μέσο όρο για το 2023 - 2025, προσαρμόζοντας τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνοντας σταθερά τη σύσταση «buy» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών.

Οι τιμές στόχους διαμορφώνονται ως εξής, στα 2,20 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,45 ευρώ προηγουμένως), στα 1,95 ευρώ για τη Eurobank (από 1,60 ευρώ), στα 7,95 ευρω για την Εθνική Τράπεζα (από 6,75 ευρώ προηγουμένως) και στα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 3,35 ευρώ πρηγουμένως).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, οι βιαστικοί που θέλησαν να πάρουν κέρδη, οδήγησαν σε μια υστέρηση της αγοράς έναντι των διεθνών με την Αμερική να υποχωρεί και να επιστρέφει σε ένα αρκετά ήπιο profit taking όπως και στην Ευρώπη, που σε καμία περίπτωση δε συγκρίνονται οι πιο ακριβές αποτιμήσεις με τα επίπεδα της εγχώριας αγοράς. Βέβαια εδώ η αγορά «μαστίζεται» από επενδυτές που μπαινοβγαίνουν σε θέσεις αλλά και από πιο βραχυπρόθεσμους που σπεύδουν να αποκομίσουν άμεσα κέρδη.

Επιπλέον αρκετοί κάηκαν αγοραστές σε διάφορες μετοχές κάηκαν στις δημοπρασίες και στις ακόμη πιο άτσαλες κινήσεις (ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ κτλ).

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις - διάλειμμα χθες με ήπια άνοδο - υποχώρησε εκ νέου σήμερα σπάζοντας τη στήριξη των 980 μονάδων με επόμενη να εντοπίζεται 952 μονάδες που μπορεί άνετα να φέρει μια δίμηνη διόρθωση.

Από τη μεριά του, ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ αναφέρει στο insider.gr πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών παραμένουν ευοίωνες εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία νομοτελειακά θα επιφέρει νέο «κύμα» ξένων επενδυτικών εισροών. Σε στενότερο χρονικό ορίζοντα, εκτιμούμε ότι θα βρεθεί η αφορμή για να υπάρξει χρονικής ή ποσοτικής φύσεως «συμμάζεμα» και αποκλιμάκωση των υπεραγορασμένων ταλαντωτών των τιμών.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,74% στις 1.263,03 μονάδες (1.263 στήριξη) με τον τζίρο στα 104,2 εκατ. ευρώ εν μέσω κινήσεων στις δημοπρασίες. Τα πακέτα ξεπέρασαν με το ζόρι τα 5 εκατ. ευρώ.

Ο ΓΔ αναζητεί κατεύθυνση στη συσσώρευση που καταγράφει μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων ή προς τις 1.300 μονάδες. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,74% στις 1.263,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1,82% στις 977,76 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank βρέθηκε στο στόχαστρο των πιέσεων με πτώση 2,6% στα 1,4965 ευρώ, ενώ πιέσεις που αποκλιμακώθηκαν στις δημοπρασίες ασκήθηκαν σε Πειραιώς (-1,91%) στα 2,776 ευρώ, Eurobank (-1%) στα 5,742 ευρώ και σε Eurobank (1,8%) στα 1,47 ευρώ. Καλύτερη εικόνα για ΕΤΕ καθόλη τη συνεδρίαση.

Πιέσεις επίσης σε ΟΠΑΠ (-0,93%), Viohalco (-2,18%), ElvalHalcor (-0,97%) και Ελλάκτωρ (-1,48%).

Πιέσεις που ενισχύθηκαν στις δημοπρασίες πέρασαν στην ΕΧΑΕ που από τα 5 και τα 4,95 ευρώ την έριξαν στα 4,90 ευρώ.

Διαφοροποίηση εκ νέου για Μυτιληναίο (0,61%) και ΕΕΕ (0,37%). Στα 17,16 ευρώ η Τιτάν, πτώση για ΔΕΗ στα 9,985 ευρώ, με ρευστοποίησεις στις δημοπρασίες καθώς πριν η μετοχή στέκονταν άνετα στα 10,05 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά την Alpha Bank

«Βροχή» τα επενδυτικά deal το α’ εξάμηνο – Οι συμφωνίες που έγιναν και αυτές που έρχονται

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά την αύξηση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider