Συνεχίζει ήπια ανοδικά το ΧΑ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει ήπια ανοδικά το ΧΑ με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Θετικά τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Θετικές ανακοινώσεις από τη Scope αναμένει η αγορά.

Τελ. ενημέρωση 15:20

Οριακές μεταβολές στη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση που έδειξε ωστόσο τις κινήσεις των αγοραστών να απορροφήσουν σημαντική προσφορά στα χαμηλά και να αναλάβουν ήδη από σήμερα μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, οδηγώντας πιθανότατα υψηλότερα τους δείκτες.

Ώθηση στην αγορά δίνουν και τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Amazon, καθώς ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών τόσο για τα κέρδη όσο και για τα έσοδα.

Ειδικότερα, η Amazon ανέφερε έσοδα 134,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 2o τρίμηνο, αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη ήταν 0,65 δολάρια ανά μετοχή ή 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν έσοδα 131,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 35 σεντς ανά μετοχή, αντίστοιχα. Τα έσοδα από υπηρεσίες μέσω διαδικτύου ανήλθαν στα 221 δισ. δολαρία ενώ από διαφημίσεις διαμορφώθηκαν στα 10,7 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, οι συνολικές πωλήσεις του τεχνολογικού κολοσσού της Apple σημείωσαν πτώση 1% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από iPhone, Mac και iPad της εταιρείας ήταν όλα μειωμένα, επίσης.

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα ήταν 1,26 δολάρια, έναντι πρόβλεψης για 1,19 δολάρια, ή 19,88 δισ. δολ. με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για 19,44 δισ. δολ, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 81,8 δισ. δολ. κερδίζοντας τις εκτιμήσεις για 81,69 δισ. δολ. αλλά μειωμένα κατά 1% από έτος σε έτος.

Να σημειωθεί πως έκθεση για τις θέσεις εργασίας (ανακοινώνονται την Παρασκευή) θα μπορούσε να υπερισχύσει της υποβάθμισης από τη Fitch, καθώς η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι ο βασικός «μοχλός» των αποδόσεων.

Στα ενδότερα, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr πρόσφατα μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Στα αποτελέσματα, θετικό σετ ανακοίνωσε τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, έμφαση στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι με στόχο τη διατήρηση της ηγετικής θέσης στην αγορά, εξισορρόπηση του κόστους ως αντιστάθμισμα της μη εφαρμογής της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του ισχυρού ανταγωνισμού και ενίσχυση των παράπλευρων δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει η στρατηγική του ΟΤΕ για την συνέχεια. Στρατηγική που μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του Ομίλου το 2023.

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά μηνύματα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ αλλά και του Chief Financial Officer του Ομίλου, κ. Μπάμπη Μαζαράκη, κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

Επιπλέον, αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ προβλέπει ο προγραμματισμός που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στους χρηματιστηριακούς αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης.

Αξιοσημείωτη διαφοροποίηση της αγορά τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, καθώς παρότι το ΧΑ πέρασε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης χαμηλότερα από τις 1.300 μονάδες, εν συνεχεία ενεργοποιήθηκαν χαρτοφυλάκια και με αιχμή του δόρατος την Εθνική και τη Μυτιληναίος την έσπρωξαν σε θετικό πρόσημο. Aegean, Titan και Lamda ακολούθησαν καταγράφοντας ισχυρή άνοδο, που ξεπέρασε το 2%.

Στο εγχώριο περιβάλλον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν αφήνει περιθώρια να μείνουν εκτός χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,55% στις 1.321,58 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,57% και τις 3.200,96 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,52% στις 1.094,59 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ σημειώνει άνοδο 2,52% στα 6,438 ευρώ, η Eurobank 1,74% στα 1,576 ευρώ και η Alpha στο 0,93%. Ηπιότερα ανοδικά η Πειραιώς στο 0,34% και τα 3,498 ευρώ.

Ήπια ανοδικά συνεχίζουν τα περισσότερα blue chips με τη ΔΕΗ να ηγείται μετά τα χθεσινά αποτελέσματα καταγράφοντας άνοδο 2% στα 10,69 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στο 0,78% και τα 15,60 ευρώ και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου να πρωταγωνιστούν, καθώς η ElvalHalcor καταγράφει κέρδη 4,58% στα 2,285 ευρώ και τη Viohalco στο 2,6% και τα 6,72 ευρώ.

Κέρδη επίσης καταγράφουν ΕΥΔΑΠ (1,03%) και Ελάκτωρ (1,42%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η νέα κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα - Προϋπολογισμός και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έμφαση στις οπτικές ίνες, επιτάχυνση επενδύσεων και αυστηρή διαχείριση του κόστους

DBRS: Τι θα κρίνει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider