Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο το ταμπλό
Να συγκρατήσει κρίσιμα στηρίγματα θα επιδιώξει το ΧΑ. Στο επίκεντρο η Αττικής Οδός και η ετυμηγορία της DBRS.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, ο Σεπτέμβριος δεν εξελίσσεται καλά για τις αγορές μετοχών, εξαιτίας των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία που αρχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο ορατές εξαιτίας των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά και της ξέφρενης πορείας του πετρελαίου.

Ενδεικτικό, πως ο παγκόσμιος σύνθετος PMI - ο οποίος συνδυάζει αναγνώσεις σε τομείς αγαθών και υπηρεσιών - υποχώρησε από τις 51,7 μονάδες στο 50,6 τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση ελαφρώς χαμηλότερα από το σημείο μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης. Ο παγκόσμιος PMI μεταποίησης αυξήθηκε ελαφρώς στις 49 μονάδες από τις 48,6, αλλά έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το 50 από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός ενδέχεται σύντομα να επιβραδυνθούν περαιτέρω, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την Fed. Το Beige Book της Fed αποκάλυψε την Τετάρτη ότι οι επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές δυσκολεύτηκαν τον Αύγουστο να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, καθώς το κόστος παραγωγής αγαθών αυξάνεται ταχύτερα από τις τιμές.

Ως προς το πετρέλαιο, οι ταύροι φαίνεται να σπρώχνουν τις τιμές προς τα 88,28 δολάρια, με τη διάσπαση του συγκεκριμένου επιπέδου να οδηγεί προς τα υψηλά των 93,71 δολάρια. Αν ωστόσο ενεργοποιηθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι πωλητές πάρουν τα ηνία, τότε θα υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 73,97 δολάρια.

Από την άλλη και το ΧΑ παίρνει κίνηση από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα ισχυρά θεμελιώδη. Ούτε η ισχυρότερη άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% που πέτυχε η ελληνική οικονομία κατά το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με 2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ ήταν και είναι ικανή να σηκώσει την αγορά.

Από την άλλη, τόσο η DBRS, όσο και η Moody's έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, αλλά οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor's και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook), με το επενδυτικό «story» να βασίζεται σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του τρέχοντος έτους (κυρίως από του αμερικανικούς οίκους).

Πιάνοντας ωστόσο το νήμα από την αρχή, η DBRS καλείται σε πρώτο βαθμό να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές και κατόπιν αυτού, να αναβαθμίσει το αξιόχρεο σε «BBB (low)», ήτοι στην κατηγορία του «investment grade». Άρα σε ένα rating action θα πρέπει να προβεί σε δύο θετικές κινήσεις (outlook - αξιόχρεο) ώστε να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, κάτι που καθίστανται αρκετά πιο δύσκολο - αλλά όχι ακατόρθωτο - με βάση το ιστορικό και τους γενικότερους χειρισμούς των οίκων, αλλά και εξαιτίας του πλέγματος αβεβαιοτήτων που κυριαρχεί σε αρκετά διεθνή (κυρίως Ευρωζώνη) και εγχώρια μέτωπα. Βέβαια, με το πολιτικό σκηνικό να έχει ξεκαθαρίσει και όλους τους οίκους να εκφράζουν τη θετική τους άποψη ως προς αυτό και ως προς τη διασφάλιση της συνέχειας της πολιτικής, και την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να υπεραποδίδει σημαντικά έναντι της Ευρωζώνης, ενδέχεται η DBRS να θέλει να προηγηθεί έναντι των Αμερικανών.

Στα αποτελέσματα, υψηλές επιδόσεις κατέγραψε η AEGEAN για το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς η αεροπορική εταιρεία είδε τον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών στο β' τρίμηνο να σημειώνει αύξηση 37% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 φτάνοντας τα €449,1 εκατ. Τα Κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €67,3 εκατ. και τα Κέρδη μετά από φόρους σε €51,5 εκατ. από Κέρδη μετά από φόρους €10,8 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ο ΓΔ υποχωρεί κατά 1,67% στις 1.252,19 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 3.033 μονάδες, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,29% στις 973,14 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,10% στα 2,992 ευρώ, εν μέσω ουράς πωλήσεων από το Helikon, με την ΕΤΕ στο -0,62% και 5,764 ευρώ και τις Eurobank και ΑΛΦΑ στο -2,57% και -2,22% αντίστοιχα.

Πιέσεις συνεχίζουν να ασκούνται στην Aegean που φεύγει χαμηλότερα από τα 13 ευρώ, στα 12,72 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% καταγράφει η ΔΕΗ φτάνοντας τα 9,76 καθώς και εκεί εντοπίζεται επίμονος πωλητής.

Παράλληλα κύμα πωλήσεων χτυπά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς στο ενδοσυνεδριακό υψηλό ενεργοποιήθηκαν άμεσα πωλητές και βραχυπρόθεσμοι, ενώ στο -5,54% βρίσκεται η Ελλάκτωρ.

Όλο το ταμπλό βάφεται κόκκινο με την ΕΛΧΑ στο -3,08% τη Μυτιληναίος στο -1,38% και τη ΜΟΗ στο -3,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «μάχη» Eurobank - Εθνικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και ο «game changer» της Ελληνικής

Αττική Οδός: Ανοίγει τις οικονομικές προσφορές το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, πληροφορίες για τίμημα άνω των 3 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider