ΧΑ: Λήξη εξαμήνου με το βλέμμα σε πληθωρισμό και γαλλικές κάλπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Λήξη εξαμήνου με το βλέμμα σε πληθωρισμό και γαλλικές κάλπες
Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αναμένουν οι αναλυτές. Στο επίκεντρο οι γαλλικές κάλπες την Κυριακή.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Όχι μόνο αρνείται να πέσει ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, αλλά με διάσπαση των 5.505 μονάδων μπορεί να δούμε ένα ράλι ακόμη και μέχρι τις 5.800 μονάδες.

Το ΧΑ από την άλλη, δε φάνηκε να ακούει στα ρεκόρ της Αμερικής και όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει αλλά διατηρεί το διορθωτικό μοτίβο υποχωρώντας σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα κατά σχεδόν 105 μονάδες, υποχωρώντας κατά 7% περίπου. Αφορμή μεγαλύτερης διόρθωσης αποτέλεσαν οι ευρωκάλπες και κυρίως η κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, η έκτακτη φορολόγηση στα διυλιστήρια αλλά και η υψηλή μεταβλητότητα λόγω της μεγάλης λήξης του μήνα και του rebalancing σε FTSE, γεγονότα που συνδυαστικά πλήττουν μια ρηχή αγορά όπως το ΧΑ.

Παρότι το ντιλ ΤΕΡΝΑ-Masdar δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά, ένα ακόμη θετικό νέο ήρθε αυτή τη φορά για τον τραπεζικό κλάδο. Μετά τη Eurobank, η Moody's αναβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα και την Alpha Bank και πιθανώς θα ακολουθήσουν και Εθνική, Πειραιώς.

Η Eurobank έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογήθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της και η μόνη ελληνική Τράπεζα με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου. Χθες, στο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας ανέβηκε και η Alpha Bank από τη Moody's, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αναβαθμίσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών έρχονται ύστερα από 14 – 15 χρόνια και 16 χρόνια μετά την τελευταία φορά (2008) που μοίρασαν μέρισμα στους μετόχους τους. Η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων που σηματοδοτεί και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε πλήρη κανονικότητα, θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου (σ.σ. την 1η Ιουλίου μοιράζει μέρισμα η μη συστημική Optima bank) με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στη γενική συνέλευση των μετόχων της που συγκαλείται σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων Χωρών-Οικονομιών της Ευρωζώνης. Οι μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά Ομόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, με τα «απόνερα» να φτάνουν μέχρι τo Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σα να μην έφτανε το με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το ΧΑ, στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε αναπτυγμένη Αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η μερική ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών».

«Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, οι μετοχικοί «ταύροι» μπορούν να επικαλεστούν:

- τη στήριξη του όποιου window dressing, δηλ. τον εξωραϊσμό των αποτιμήσεων, ενόψει των επικείμενων εξαμηνιαίων απολογιστικών reports των Διαχειριστών Κεφαλαίου προς τους Πελάτες τους,

- την έμμεση στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν ξεκινήσει να μειώνουν σταδιακά τα παρεμβατικά τους επιτόκια ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών ανησυχιών,

- την πρόσφατη απόκτηση εμπειρίας από τις Αγορές στην αντιμετώπιση διεθνών γεωπολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων,

- την παραμονή του αμερικάνικου S&P-500 σε ιστορικά υψηλά παρά τις όποιες επιμέρους υπερβολές και ανισορροπίες.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο «κοκτέιλ» που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», δηλ. προς ποία κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες», καταλήγει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τα βλέμματα των ευρωπαϊκών αγορών στρέφονται στις γαλλικές κάλπες, με τα γαλλικά assets να συνεχίζουν να χάνουν έδαφος χθες. Αυτό συνέβη καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Λίντνερ είπε ότι «μια ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ θα εγείρει ορισμένα οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα», εάν υπάρξουν τριγμοί στα γαλλικά ομόλογα.

Οι γαλλικές εκλογές είναι πιθανό να είναι βρεθούν στο επίκεντρο μέχρι τη Δευτέρα, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, η σημερινή ημέρα θα φέρει πολλές σημαντικές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, έχουμε την έκθεση για τον πληθωρισμό PCE των ΗΠΑ για τον Μάιο, που είναι το μέτρο που στοχεύει επίσημα η Fed και, ως εκ τούτου, παρακολουθείται στενά από τις αγορές. Οι οικονομολόγοι της Deutsce Bank εκτιμούν ότι ο δομικός PCE θα αυξηθεί κατά +0,17%, με βάση τα τελευταία δεδομένα. Με τη σειρά του, αυτό θα μείωνε τον ετήσιο ρυθμό στο 2,63%, το χαμηλότερο εδώ και τρία χρόνια. Αυτά θα ήταν πολύ ελπιδοφόρα νέα από την οπτική γωνία της Fed, αλλά είναι σαφές ότι παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένης της απότομης αύξησης του πληθωρισμού που είχαμε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πράγματι, αυτό σημειώθηκε και από τον πρόεδρο της Fed Atlanta Μπόστιτς, ο οποίος συνέστησε υπομονή.

Στο ταμπλό, καταγράφεται ήπια άνοδος αλλά η νευρικότητα παραμένει. Ο ΓΔ καταγράφει ήπια άνοδο 0,15% στις 1.402,50 μονάδες, με τον τζίρο στα 6,6 εκατ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,23% και ο τραπεζικός καταγράφει οριακές μεταβολές στις 1.209,60 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχωρίζει η Alpha Bank με δυναμική άνοδο 1,47% στα 1,484 ευρώ, μετά τη Moody's. Υψηλή μεταβλητότητα στην Πειραιώς αλλά με θετικό πρόσημο και άνοδο 0,27% στα 3,403 ευρώ. Ήπια πτωτικά η Εθνική στο -0,21% και η ΕΥΡΩΒ με πολύ χαμηλό τζίρο (182 χιλ. ευρώ).

Κέρδη άνω του 1% για Aegean, ElvalHalcor. Κατά 0,81% ενισχύεται η Metlen, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,73% και την ΤΕΝΕΡΓ στα 19,44 ευρώ, καθώς πολλοί δεν ρευστοποιούν ακόμη πλήρως τη θέση τους αναμένοντας τα 20 ευρώ αλλά και το μέρισμα.

Ήπια ανοδικά ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΔΕΗ. Σταθερή στα 29,70 ευρώ η Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: «Κρυμμένες» υπεραξίες 1,3 δισ. στο Ελληνικό – Τα οικόπεδα, τα γραφεία και η αναμονή για τα Malls

Τράπεζες: Στο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 15 χρόνια και 9 από τη «μαύρη» επέτειο των capital controls

gazzetta
gazzetta reader insider insider