Τόνι Μπλερ: Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση χάους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τόνι Μπλερ: Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση χάους
Η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση χάους με το Brexit, πρέπει να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα και να ακολουθήσουν νέες εκλογές - δεν είναι δεδομένη η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λέει ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Μπλερ.

Σε κατάσταση επικίνδυνου χάους βρίσκεται η Βρετανία, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, κατά την εμφάνιση του σο συνέδριο του Reuters «Newsmaker».

Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός των Εργατικών από το 1997 έως το 2007, δήλωσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν και πρόσθεσε ότι, αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς, το κόμμα του Τζόνσον είναι πιθανό να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου προσφέρουν μια σκληρή επιλογή ανάμεσα σε ένα σοσιαλιστικό κράτος υπό τους Εργατικούς, που προτείνουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς Συντηρητικούς, που θέλουν το Brexit να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ο Μπλερ, που είναι αντίθετος με το Brexit, επιχειρηματολόγησε υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον και τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η Βρετανία να βγει από την ΕΕ σε έναν χρόνο χωρίς να έχει επιτύχει συμφωνία με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά

«Το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν έχει βγει από το τραπέζι», είπε ο Μπλερ. «Η διαπραγμάτευση αυτή (για τη μελλοντική σχέση) δεν έχει πιθανότητες να καταλήξει στη διάρκεια εκείνης της μεταβατικής περιόδου».

Ο Μπλερ είπε ότι δεν ξέρει αν οι Εργατικοί, που έκαναν μια απότομη στροφή προς τα αριστερά με τον Κόρμπιν, θα επιστρέψουν κάποτε στην περιοχή του κέντρου της βρετανικής πολιτικής, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να αρχίσουμε την επείγουσα εργασία της ανοικοδόμησης του ευαίσθητου κυρίαρχου ρεύματος στη βρετανική πολιτική».

«Διαφορετικά, αυτό το εργαστηριακό πείραμα στον λαϊκισμό που αφήνεται ανεξέλεγκτος θα τελειώσει πολύ άσχημα για το έθνος μας», είπε.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός είπε ακόμη πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ, επειδή όπως είπε η διάθεση για προστατευτισμό παγκοσμίως καθιστά πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνικών.

«Δεν θα θεωρούσα δεδομένη μια εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Ηνωμένου Βασιλείου, νομίζω πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί», είπε ο Τόνι Μπλερ στην ίδια εκδήλωση του Ρόιτερ.

«Στον σημερινό κόσμο (οι εμπορικές συμφωνίες) είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθούν επειδή υπάρχει μεγάλη διάθεση προστατευτισμού», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider