Η χώρα μας έχει θωρακιστεί με ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών ενώ μέσω τoυ προγράμματος ΑΙΓΙΣ (και του AntiNero) επιχειρεί να υλοποιήσει μια πολυεπίπεδη πολιτική. Παράλληλα με την προμήθεια Canadair, ελικοπτέρων, συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας αλλά και των έργων που αφορούν στον καθαρισμό εκτάσεων, την βελτίωση και συντήρηση των δασικών δρόμων και την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, έχει τεθεί σε ισχύ ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο με ποινές και πρόστιμα για τους εμπρηστές ενώ οι πολίτες αναλαμβάνουν επίσης το δικό τους μερίδιο ευθύνης μέσω του νέου Κανονισμού προστασίας και την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων.
Ειδικά ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση και οι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία, δείχνουν να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι εξίσου σημαντική είναι και η θωράκιση των κτιρίων, τα οποία συχνά παρουσιάζουν αστοχίες, παραλείψεις και ελλιπή σχεδιασμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, κατασκευαστικά λάθη και κακή επιλογή υλικών έχουν στοιχίσει την ζωή Ευρωπαίων πολιτών, ενώ στην χώρα μας, περιστατικά τέτοιου είδους είναι περιορισμένα κυρίως επειδή τηρούνται οι κατασκευαστικές προδιαγραφές στα κτίρια.
Τι έδειξε η φωτιά στη Βαλένθια
Στις 22 Φεβρουαρίου 2024, μια καταστροφική φωτιά ξέσπασε σε συγκρότημα πολυκατοικιών 14 ορόφων στην Βαλένθια της Ισπανίας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον έβδομο όροφο και εξαπλώθηκε γρήγορα στους υψηλότερους ορόφους, παγιδεύοντας τους κατοίκους που βρίσκονταν εκεί και καταστρέφοντας ολόκληρο το κτίριο μέσα σε 30 λεπτά, καθώς δεν διέθετε σύστημα πυρόσβεσης, ούτε σύστημα συναγερμού πυρανίχνευσης.
Ο συνδυασμός των υλικών πρόσοψης του κτιρίου με τους έντονους ανέμους συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς, υποχρεώνοντας τις αρχές να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα για να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο Insider.gr, παράγοντας της αγοράς, η πυρκαγιά στο κτίριο της Βαλένθια ανέδειξε τις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τα υλικά επένδυσης και την συγκεκριμένη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Όπως προέκυψε δεν επρόκειτο για πιστοποιημένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης ETICS, αλλά για Σύστημα Αεριζόμενης Πρόσοψης που σε περίπτωση φωτιάς δημιουργεί το φαινόμενο της καμινάδας, με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς».
Αρκετοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η παρουσία εύφλεκτης επένδυσης στο κτίριο θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, κάνοντας συγκρίσεις με την καταστροφή του Grenfell Tower στο Λονδίνο το 2017, όπου 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της εύφλεκτης επένδυσης και της ίδιας μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση 60 σελίδων της πυρομηχανικού κ. Frances Maria Peacock (FCIAT, CBuildE FCABE, IHBC, MIFireE, MSFPE, AMICE), με πολύ μεγάλη ειδίκευση στις όψεις κτιρίων, το σύστημα του κελύφους των όψεων του κτιρίου αποτελούνταν από σύνθετο πάνελ αλουμινίου με πυρήνα πολυαιθυλενίου και μόνωση από πετροβάμβακα (MW).