Στα δικαστήρια για το πρόστιμο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα δικαστήρια για το πρόστιμο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Στα δικαστήρια θα δοθεί η συνέχεια της υπόθεσης του προστίμου των 31,4 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Αυτό δήλωσε o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ζωούλλης Μηνά, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η εταιρεία σημειώνοντας ότι το πρόστιμο που επεβλήθη στην εταιρεία θα επηρεάσει τη ρευστότητα της και ενδεχομένως το επενδυτικό της πρόγραμμα για το 2016 το οποίο ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά της μπύρας είναι ανοικτή για όποιον θέλει να παίξει. Αν ξέρεις να παίζεις το παιγνίδι έχεις αρκετά πλεονεκτήματα και αυτό σου δίνει πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προσθέτοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματα της και να αποκαταστήσει τη φήμη της, θέτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της εικόνας της αγοράς μπίρας. «Αυτό το χρωστάμε στους εργαζόμενους μας και στους συνεργάτες μας», για να συμπληρώσει «πιστεύω στη δικαιοσύνη και πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε.»

Ακόμη, εξέφρασε την έκπληξη του και την απογοήτευση του για την απόφαση και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή. Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολούθησε κατά την έρευνα της η Επιτροπή σημείωσε ότι η Επιτροπή έκανε έλεγχο σε 59 σημεία, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 110.000 σημεία πώλησης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Επιτροπή αγνόησε αρκετά στοιχεία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η αγορά είναι ανοικτή για όλους

Ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέφερε πως η εταιρεία δεν επέβαλε ούτε αποκλειστικότητες σε σημεία πώλησης ή χονδρέμπορους, ούτε έδινε μετρητά σε καταστήματα ή άλλες παροχές και εκπτώσεις κάτω από το κόστος των προϊόντων προσθέτοντας ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει το 25% του χώρου των ψυγείων της για τον ανταγωνισμό. «Θα ήμασταν εντελώς τρελοί να έχουμε όρους αποκλειστικότητας τη στιγμή που γνωρίζαμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιούσε έρευνα».

Σύμφωνα με την εταιρεία η αγορά της μπίρας είναι «απόλυτα ανταγωνιστική» και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έναντι μόλις πέντε το 2000, και από το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 72% το 2000 σε λίγο πάνω από 50% σήμερα. Η εταιρεία δήλωσε πάντως ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναρτήσει επί ένα χρόνο στην ιστοσελίδα της το κείμενο της απόφασης.

Αιχμές σε μικρομέγαλους ζυθοποιούς

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης πάντως δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για εταιρείες του ανταγωνισμού ελέγχοντας ότι «γνωρίζουμε εταιρείες που περιορίζουν την παραγωγή τους για να μην ξεπεράσουν κάποια όρια για φορολογικούς όρους. Αυτές είναι αποφάσεις και επιλογές που κάνουν μόνοι τους. Να μην υπερβούν τα 200.000 εκατόλιτρα ή προκειμένου να μην πληρώνουν περισσότερο φόρο». Όμως όπως είπε ο κ. Μηνά «όταν έχεις 40 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο και ελέγχεις το 7% της αγοράς δεν είσαι μικροζυθοποιός». Σύμφωνα με τον ίδιο έχει νόημα να ευνοούνται οι πραγματικές μικροζυθοποιίες που έχουν παραγωγή μέχρι και 20 χιλιάδες εκατόλιτρα ή έως 4 εκατομμύρια φιάλες, αλλά όχι εκείνοι που επιδιώκουν να θεωρούνται τοπικοί παραγωγοί και παράλληλα να επιχειρούν να παίξουν σε εθνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider