Ανάπτυξη και κόκκινα δάνεια θα «κρίνουν» τα stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπτυξη και κόκκινα δάνεια θα «κρίνουν» τα stress tests

Τους πρώτους μήνες του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα «δώσουν εξετάσεις» και κατά πόσο θα τις περάσουν θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: την ανάπτυξη και τα κόκκινα δάνεια.

Το «κλειδί» για τις επιδόσεις των τραπεζών στα κρίσιμα stess tests είναι οι παραδοχές, αναφέρουν στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου. Ουσιαστικά πρόκειται για τα σενάρια που θα λάβουν υπόψη τους οι εποπτικοί φορείς για να εξετάσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη βιωσιμότητα, γενικότερα, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Οι τρεις εποπτικές αρχές θα κάτσουν γύρω από το τραπέζι, θα θέσουν τις εκτιμήσεις τους και θα κάνουν μεθοδολογικές συζητήσεις –τα stress test δεν είναι αποτέλεσμα μαγείας, είναι ζήτημα παραδοχών», τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Τις παραδοχές αυτές αποφασίζουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EAT) και, σε μεγάλο βαθμό, αποτελούν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των εκτιμήσεων των τριών εποπτικών φορέων.

Το πλαίσιο για τις παραδοχές το θέτουν δύο κρίσιμοι παράγοντες: η ανάπτυξη και τα κόκκινα δάνεια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Από τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν το 2017 και το α’ τρίμηνο του 2018 θα εξαρτηθεί το ακραίο σενάριο που θα εξετασθεί για τις τράπεζες. Εάν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2% το τρέχον έτος –και ο βαθμός της απόκλισης– τα πράγματα δυσκολεύουν για τις συστημικές τράπεζες.

Το ίδιο ισχύει και για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για τα οποία οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν δεσμευτεί να τα μειώσουν κατά 40% έως το 2019. Ο φετινός στόχος μοιάζει να επιτυγχάνεται, «έστω και με αλλαγή του μείγματος», διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, αλλά οι στόχοι του 2018 και του 2019 παραμένουν μια μεγάλη πρόκληση.

Εκεί που εστιάζεται το ενδιαφέρον τόσο των Θεσμών όσο και των ελληνικών αρχών είναι στο ακραίο σενάριο που θα πέσει στο τραπέζι των stress tests –και, συγκεκριμένα, πόσο ακραίο θα είναι αυτό. Τραπεζικές πηγές, πάντως, δεν θεωρούν πιθανό να εξεταστεί ένα τόσο αρνητικό (adverse) σενάριο στα επερχόμενα τεστ, αφού ακόμη και εάν η μία πλευρά υιοθετεί απαισιόδοξες εκτιμήσεις, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τους υπόλοιπους φορείς σε πιο μετριοπαθείς παραδοχές.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, υπάρχει το «μαξιλάρι» των 19 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση για τις τράπεζες στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ακόμη και στο δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής, η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να καλυφθεί από τα κεφάλαια αυτά που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider