Παράταση μερικών ημερών παίρνει το θρίλερ στον Ελλάκτωρα με τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Ομίλου να μετατίθενται για τις 25 Ιουλίου όπου έχει προγραμματιστεί η νέα γενική συνέλευση των μετόχων.
Εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, οι αδερφοί Καλλιτσάντση από τη μία πλευρά και οι Μπόμπολας – Κούτρας από την άλλη, θα προσπαθήσουν να δέσουν στο άρμα τους τους πιο πολλούς μετόχους προκειμένου να επικρατήσουν στη μάχη για την επόμενη μέρα στον Ελλάκτωρα.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες τόσο οι αδερφοί Καλλιτσάντση όσο και η πλευρά των Μπόμπολα – Κούτρα έχουν μπαράζ επαφών με θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να τους πείσουν ότι η δική τους στρατηγική θα φέρει την αλλαγή στον Όμιλο.
Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος μεταξύ των πλευρών κηρύχτηκε και επίσημα στις 13 Ιουνίου όταν η πλευρά Καλλιτσάντση κατέθεσε πρόταση μομφής προτείνοντας την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν οι συνεταίροι τους κ.κ. Δημήτρης Κούτρας και Λεωνίδας Μπόμπολας.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιπο μέτοχοι του Ομίλου, εντούτοις πληροφορίες λένε ότι η μάχη θα είναι σκληρή και θα κριθεί στα σημεία.
Οι δύο πλευρές εδώ και μέρες έχουν καταθέσει την δική τους πρόταση για τον Όμιλο ενώ έχουν προτείνει και νέα πρόσωπα για τη στελέχωση του.
Η πρόταση Καλλιστάντση
Το στρατηγικό πλάνο της πλευράς Καλλιτσάντσης στηρίζεται σε 4 άξονες, που προϋποθέτει, όπως αναφέρεται την υλοποίησή του από νέα διοίκηση.
Ως πρώτο άμεσο βήμα προτείνεται η αλλαγή και ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης με υποστήριξη από ισχυρό εσωτερικό έλεγχο και κανονιστική συμμόρφωση.
Το δεύτερο άμεσο βήμα που όμως θα ολοκληρωθεί μεσοπρόθεσμα, αφορά στην αλλαγή της οργανωτικής δομής και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση των στεγανών μεταξύ των δραστηριοτήτων, την κατάρτιση ολοκληρωμένου οργανογράμματος και την κατανομή ρόλων αρμοδιοτήτων και διοικητικών εξουσιών με αντίστοιχη λογοδοσία.
Το τρίτο άμεσο βήμα που επίσης θα ολοκληρωθεί σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αφορά στην τροποποίηση της δομής και την αναθεώρηση της κοστολογικής βάσης του ομίλου.
Το τέταρτο βήμα που θα ολοκληρωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αφορά στην εφαρμογή νέου επιχειρηματικού σχεδίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναμόρφωση του κλάδου κατασκευής, έμφαση στις ανεπτυγμένες αγορές και ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών.
Επίσης προτείνει και εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξιος Κομνηνός (στέλεχος της «Τιτάν»), Τάκης Δουμάνογλου (από τον τραπεζικό κλάδο), Ελένη Παπακωνσταντίνου (νομικός), Μιχαήλ Κατούνας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της QInvest LLC (επενδυτικός όμιλος από το Κατάρ), Ιορδάνης Αϊβάζης (ειδικός σύμβουλος της Bain για επενδύσεις στην Ελλάδα) και Δέσποινα Μαρκάκη (διευθύντρια στον όμιλο εταιρειών Gategroup).
Η πλευρά Καλλιτσάντση δημιούργησε και ένα site το www.change4ellaktor.com στο οποίο εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Ζητούν δε από έληνες και ξένους επενδυτές την στήριξη της πρότασης τους.
Η πρόταση Μπόμπολα
Σε μία παρουσίαση 42 σελίδων η οποία έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Ελλάκτωρα, η πλευρά των βασικών μετόχων του Ομίλου Μπόμπολα - Κούτρα απαντούν στις πρόσφατες κατηγορίες των αδερφών Καλλιτσάντση.
Στην παρουσίαση αποτυπώνονται οι τομείς όπου ο κάθε μέτοχος είναι υπεύθυνος και όπως προκύπτει τα κέρδη δημιουργούσαν οι τομείς των Μπόμπολα και Κούτρα και ζημιές των αδελφών Καλλιτσάντση.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως εκτός των αιολικών, όλες οι άλλες επενδύσεις (real estate, καζίνο, Elpedison) ήταν ζημιογόνες.
Αναφορά όμως γίνεται και για τη Μέση Ανατολή όπου υπάρχει άνοιγμα 235 εκατ. ευρώ, ένας τομέας που είχε στην ευθύνη του η πλευρά Καλλιτσάντση.
Όπως αναφέρεται, οι τομείς του κ. Κούτρα είχαν κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια άνω των 350 εκατ. ευρώ και του κ. Μπόμπολα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούσε το 10% παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τον δανεισμό απαντούν πως «η μόχλευση είναι στη φύση μας» και παρουσιάζουν την τραπεζική έκθεση των κατασκευαστικών εταιρειών στην οποία φαίνεται πως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό.
Όσονα φορά το σχέδιο για το «Νέο Ελλάκτωρα», όπως αναφέρεται, ήδη εφαρμόζεται σχέδιο αναδιοργάνωσης, που προβλέπει νέα ανεξάρτητα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν βασική δραστηριότητα όπως την Άνεμος που αναμένεται να πουληθεί στους επόμενους έξι μήνες.
Επίσης σταδιακή διάθεση επίσης μη βασικών δραστηριοτήτων όπως REDS, Eldorado Gold (1,1%), Hellas Gold (5%), ELPEDISON (22%) και άλλες συμμετοχές.
Στα άκρα η διαμάχη
Άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά τα όσα συμβαίνουν στον Ομιλο Ελλάκτωρ, που προέκυψε από την συνένωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Αναστ. και Δημήτρη Καλλιστάντση και του Ακτωρα, των Λ. Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα, υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δυο βασικών μετόχων ξεκίνησαν από το 2010. Η ανομβρία που επικρατούσε στα δημόσια έργα, οι αντίθετες απόψεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα σοβαρά επιχειρηματικά βήματα του Ομίλου σε συνδυασμό με την λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις οποίες η άλλη πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιδράσεις είχε ως αποτέλεσμα το κλίμα που στον Ελλάκτωρα «να μυρίζει μπαρούτι».
Οι συγκρούσεις μεταξύ των Καλλιτσάντσηδων και του Μπόμπολα ήταν καθημερινές και η συννενόηση μεταξύ των δύο πλευρών προβληματική.
To περασμένο καλοκαίρι άρχισε κάτι θετικό να αχνοφαίνεται στο εσωτερικού του μεγαλύτερου κατασκευαστικού Ομίλου της χώρας.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να κάνουν ανακωχή για το καλό του Ομίλου και να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Όμως πολύ σύντομα αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε. Το ψυχροπολεμικό κλίμα επανήλθε,. Ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε ούταν καν η υποτυπώδης πλέον συνεννόηση που απαιτείται μεταξύ των δύο πλευρών.