Στα 11,7 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 τα δάνεια με κρατική εγγύηση, έναντι 12,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο 2019 κατέπεσαν εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 379 εκατ. ευρώ, αισθητά μικρότερες σε σχέση με το 2018, οπότε είχαν καταπέσει 952 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο 2019 παρασχέθηκαν νέες εγγυήσεις του Δημοσίου συνολικής αξίας 690 εκατ. ευρώ, όταν συνολικά το 2018 είχαν χορηγηθεί εγγυήσεις ύψους 472 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως από το τέλος του 2018 ισχύει περιορισμός στο ύψος των νέων εγγυήσεων που μπορεί να παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση στο 1,5% των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.
Οι αλλαγές
Με τις διατάξεις αυτές έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Ενδεικτικά προβλέπεται πως οι τράπεζες δύνανται να ρυθμίζουν δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην περίπτωση αυτή η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ακολουθεί τις απαιτήσεις για τις οποίες χορηγήθηκε, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη συμφωνία ρύθμισης, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αυξάνεται το ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.
Βάσει των ίδιων διατάξεων το Ελληνικό Δημόσιο, ως εγγυητής, προβαίνει σε εξόφληση της υποχρέωσής του που απορρέει από την κατάπτωση της εγγύησης ή που τυχόν επιβληθεί ή καταλογιστεί σε βάρος του.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη βεβαίωση, ως εσόδων του, σε βάρος των πρωτοφειλετών, των εγγυητών και λοιπών συνυπόχρεων, των σχετικών ποσών στις αρμόδιες εφορίες και με βάση τα δικαιολογητικά, που καθιστούν δυνατή τη βεβαίωση και την πλήρη υποκατάστασή του στα δικαιώματα και κάθε είδους ασφάλειες του πιστωτικού ιδρύματος ή άλλου φορέα που χορήγησε το δάνειο, την εγγυητική επιστολή ή την πίστωση γενικά.