H ευρωπαϊκή οικονομία, παρά τις ζοφερές προοπτικές, αποδείχθηκε ανθεκτική, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση και πρώτη του 2023, για τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, που προανήγγειλε τη σταδιακή άρση των οριζόντιων μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και για αυτό «πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα οι ευάλωτοι», όπως υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για εφαρμογή μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης.
«Η Ευρωζώνη έδειξε ανθεκτικότητα 2022 παρά τις μεγάλες προκλήσεις, είχαμε ανάπτυξη που ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ και στην απασχόληση είχαμε πολύ θετικές εξελίξεις. Αναγνωρίζουμε πάντως ότι ο πληθωρισμός και η ενέργεια συνιστούν μεγάλη πρόκληση και εστιάζουμε σε πολιτικές που θα μειώσουν τον πληθωρισμό και θα κάνουν την οικονομική επιβράδυνση όσο το δυνατόν πιο ήπια και σύντομη», πρόσθεσε.
Υποστήριξε πως θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των οικονομικών επιτελείων της Ευρωζώνης, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις για το εύρος των νέων μέτρων στήριξης, ενώ ευχαρίστησε Ολλανδία και Γαλλία για τις ιδέες τους και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα δοθεί το guidance για το δημοσιονομικό έτος 2024 (στο «τραπέζι» τέθηκε με βάση την απόφαση της συνόδου του Δεκεμβρίου ένα σχέδιο για πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος, φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας έως το οποίο θα μπορούν τα κράτη-μέλη να παρέχουν επιδοτήσεις).
«Αυτή είναι περιοχή που θα πρέπει να συνεργαστούμε όλο περισσότερο καθώς κινούμαστε στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς.
Στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης εστίασε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας πως το 2023 αναμένεται να είναι ένα δύσκολο έτος, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία εξακολουθούν να αντηχούν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες ενθαρρυντικές εξελίξεις, όπως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα και αντοχή, ενώ και το οικονομικό κλίμα έχει αρχίσει να ανακάμπτει.
Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρότερη οικονομική συρρίκνωση απ' ό,τι αναμενόταν κατά τη στιγμή των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, ενώ και η ανάπτυξη το τρίτο 3μηνο του 2022 ήταν ελαφρώς ισχυρότερη από την εκτιμώμενη. Μάλιστα, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, ενώ και το ποσοστό πληθωρισμού μειώθηκε αισθητά το Δεκέμβριο, με το πληθωρισμό να δείχνει σημάδια κορύφωσης, κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τον δομικό πληθωρισμό.
Έκανε λόγο για πιο «ρηχή» ύφεση από την αναμενόμενη αλλά επεσήμανε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ενώ τόνισε την ανάγκη στροφής σε πιο στοχευμένα ενεργειακά μέτρα και «να τα εξαλείψουμε το συντομότερο δυνατόν». «Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να γίνει για να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις», επεσήμανε ενώ βλέπει παράθυρο ευκαιρίας τις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε δε ότι όταν η απόσυρση των μέτρων δεν είναι αυτόματη, είναι πολιτικά δύσκολη και γι’ αυτό έχει σημασία ο ρόλος του Eurogroup.
Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει»
«Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, επεσήμανε πως στο σημερινό πρώτο Eurogroup για το 2023 «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς».
«Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τη συνοδεύει. Σ' αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές. Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης» εξήγησε.
«Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024. Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση, πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκά επίπεδα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε σ΄αυτές τις κρίσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Δείτε τη δήλωσή του: