INSIDE OUT

Ο Κυριάκος τη βγήκε από αριστερά σε Αλέξη και Ανδρουλάκη - Η ελεύθερη αγορά και το πλαφόν

10-03-2022 | 07:27
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Κρύο.

Παρακολουθώ τους σκλάβους να ρίχνουν ξύλα στη φωτιά και τσιμπιέμαι. Κυριάκος, Αλέξης και Ανδρουλάκης ζητούν πλαφόν. Πλαφόν παντού! Κι όχι μόνο αυτοί. Ακόμα κι η Ούρσουλα. Απλά, ως θηλυκότητα βλέπει πιο μακριά και πρακτικά και ζητεί ταυτόχρονα και οικονομία στην κατανάλωση. Θα το δουν και οι άντρες, αλλά όχι ακόμα. Προς το παρόν φτάνουν μέχρι το πλαφόν.

Μήπως είναι σε λάθος κόμμα;

Από Αλέξη και Ανδρουλάκη το περίμενα. Από Κυριάκο ομολογώ εξεπλάγην. Τελικά η διακυβέρνηση αποδεικνύεται ότι λειτουργεί κι ως ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας. Ιδού πως αυτοσυστήνεται ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg: «Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που πιστεύει στις ελεύθερες αγορές που λειτουργούν εύρυθμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η χονδρική αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή σωστά ή αν έχει πάψει να λειτουργεί με βάση τα θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Αν απλώς προβάλετε το γράφημα σχετικά με τις διακυμάνσεις στο δείκτη TTF τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι απολύτως προφανές ότι αυτή δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά».

Και η Ελλάδα κύριε;

Θα του έλεγα ότι είναι πολύ σωστά όλ’ αυτά, αλλά εκτός από τον TTF, μήπως να ρίξει μια ματιά και στην εγχώρια αγορά; Εκεί κατά ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού γωνία;

Κατά τα λοιπά πρόκειται για μια αμιγώς σοσιαλδημοκρατική τοποθέτηση που μου 'λεγε χθες φίλος επισκέπτης του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος βέβαια επιρρίπτει ευθύνες πρωτίστως στις εταιρίες που δεν έκαναν μακροχρόνια συμβόλαια με κλειδωμένη τιμή, γιατί αυτή την στιγμή καρπούνται τα υπερκέρδη. Αγοράζουν συνέχεια με spot (οικονομικό site διαβάζετε, μην εξηγώ τώρα), και μεταφέρουν την ευθύνη, δηλαδή το κόστος, στον ανίδεο καταναλωτή. «Δηλαδή γιατί οι εταιρίες να μην πάρουν το ρίσκο της επιλογής τους;» αναρωτιέται ο συνομιλητής μου;

Στις Βερσαλλίες

Ολ’ αυτά θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στο άντρο της βασιλείας των διαφόρων Luis, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλεί ο Πρόεδρος Μακρόν στις Βερσαλλίες. Στο ελληνικό Προεδρικό αεροσκάφος θα επιβαίνουν πρωί-πρωί εκτός του Πρωθυπουργού, ο αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, η διπλωματική σύμβουλος Άννα Μπούρα, η Αριστοτελία Πελώνη που έχει επιφορτιστεί με την ενημέρωση εξωτερικού και ο οικονομικός σύμβουλος του ΠΘ Αλέξης Πατέλης. Η ομάδα κατεβαίνει ισχυρή , μετά τις προτάσεις Κυριάκου των έξι σημείων που απέστειλε προχθές στην Ούρσουλα.

Έκλεισε το κεφάλαιο Κύρτσος

Με τον πρωινό καφέ στο αεροσκάφος λογικά όλοι θα είναι βυθισμένοι στην ανάγνωση κειμένων και τύπου. Δε νομίζω να έχει κανείς όρεξη ν’ ανοίξει κουβέντα για το κεφάλαιο Κύρτσος το οποίο έκλεισε χθες το βράδυ. Με 91 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, διεγράφη από το ΕΛΚ (EPP) για 12 μήνες. Εισηγήτρια η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ένα εσωκομματικούλι δημιουργήθηκε με την διαφοροποίηση Μεϊμαράκη που πρότεινε εξάμηνη, κι όχι δωδεκάμηνη διαγραφή από το ΕΛΚ. Ωστόσο ουδείς πιστεύει ότι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος θα ξαναγυρίσει στη ΝΔ. Όσο για τον Πρόεδρο Βαγγέλη, άλλη μια θητεία στις ευρωπαϊκές Βερσαλλίες θα του απαλύνει τον πόνο από το φευγιό Κύρτσου για τα μάτια της Τουλουπάκη.

Ισχυρός στο ΕΛΚ

Ξαναγυρίζω στο αεροπλάνο. Αφού προσγειωθεί στο Παρίσι, η ελληνική αποστολή έχει πρώτα Σύνοδο του ΕΛΚ. Ούτε εκεί όμως παίζει να συζητηθεί θέμα Κύρτσου. Η ΕΕ και ο κόσμος φλέγονται από σημαντικότερα. Παρά τις σοσιαλδημοκρατίζουσες απόψεις, ο Μητσοτάκης είναι αυτή την στιγμή ο ισχυρότερος Πρωθυπουργός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με δυνατή μονοκομματική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο λόγος του στο ΕΛΚ είναι ενισχυμένος. Η Σύνοδος του ΕΛΚ θα γίνει στο Παρίσι, στην έδρα του ‘αδελφού’ γαλλικού κόμματος, που κατεβαίνει με υποψήφια την Πεκρές στις εκλογές. Δεν ξέρω πως θα την παρηγορήσει ο Κυριάκος, (που βλέπει την πλάτη του Μακρόν), αλλά επειδή έχει ενσυναίσθηση, κάτι θα βρει να πει.

Ακραία Δεξιά

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης πάντως βλέπει αλλιώς τη ΝΔ του Κυριάκου. «Μιλάμε για Ακραία δεξιά απομονωμένη εντελώς! Και στα ζητήματα ειρήνης, και καυσίμων και κράτους δικαίου» εξανέστη προς την Γιάννα Παπαδάκου, συντονίστρια συζήτησης ευρωβουλευτών της Αριστεράς και της Προόδου. Ο Αρβανίτης πάντως βρίσκει συγκλίσεις με τον ‘εχθρό’. Πρόσφατα χειροκρότησε έναν βουλευτή του EPP ο οποίος είπε «να μην βρίσκετε άλλοθι στην κατάσταση της Ουκρανίας για ν’ αποφύγετε τα ζητήματα κράτους δικαίου».

Χάθηκα

Και συνέχισε τονίζοντας στην κ. Παπαδάκου. «Υπάρχουν δύο Ευρώπες: Η Ευρώπη της Δημοκρατίας που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ του «μένουμε Ευρώπη» του κυρίου Μητσοτάκη». Μετά πρόσθεσε τις λέξεις «κράτος δικαίου», «Τουλουπάκη», και χαρακτήρισε τυχοδιωκτική την πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Μα το Δία, ούτε η Παπαδάκου κατάλαβε.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:44

Τι συμβαίνει με το κτηριακό ΣΔΙΤ αξίας 140 εκατ. για τη νέα «στέγη» της Γ.Γ. Υποδομών

07:35

Τράπεζες: «Έτη φωτός» μακριά από την κρίση του 2015 – Επιστροφή στο μέρισμα και αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους 

07:30

Σιδηρόδρομος: «Χάνει το τρένο» της χρηματοδότησης για το λιμάνι της Πάτρας;

07:20

Η τρανς δισεκατομμυριούχος που «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

07:15

Στο 1,2 δισ. ευρώ η αγορά προϊόντων αυτοφροντίδας – ΜΗΣΥΦΑ το 70%

07:12

Παρόντες, απόντες και θαρραλέοι στη συζήτηση για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας - Τί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

07:04

Τι έφεραν οι παλιοί καιροί - Η συνέλευση της Eurobank και τα παρασκήνια - Ας πάμε λίγο πιο έξω

23:59

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Προβάδισμα με βραχεία κεφαλή για Χάρις έναντι Τραμπ

23:50

Visa: Ράλι 10% στα έσοδα γ' τριμήνου - Στα 4,87 δισ. δολάρια τα κέρδη

23:40

Αδύναμα κέρδη στο β' τρίμηνο για Tesla - Πτώση για τη μετοχή

23:28

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα νικήσει «πιο εύκολα» την Κάμαλα Χάρις από τον Μπάιντεν

23:24

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις έσοδα και κέρδη β' τριμήνου

23:12

Στάση αναμονής και ήπια πτώση στην Wall Street

23:04

Μακρόν: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι μοναδικοί»

22:58

Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση χώρων εντός του λιμένα Ηρακλείου

22:45

Τέλος στο «κόκκινο 4 στα 4» έβαλε ο χρυσός

22:27

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

22:09

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ

21:53

Σε χαμηλό 6 εβδομάδων το πετρέλαιο

21:37

Μπαχτσελί: «Αγένεια, δειλία και ανόθευτη θρασύτητα» έδειξε η στάση του Δένδια στην Κύπρο

21:24

Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 12.661 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής

21:16

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου, μεταδίδουν ΜΜΕ

21:06

Αρνητικός στον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν

20:56

Νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ - Μήνυμα Κασσελάκη: «Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, να φύγει»

20:44

Alpha Bank: Ο Λ. Παπαγαρυφάλλου αναλαμβάνει καθήκοντα Deputy CEO και ο Β. Κοσμάς Chief Financial Officer

20:33

LVMH: Κάτω από τον πήχη τα έσοδα σε 2ο τρίμηνο και 1ο εξάμηνο - Χαμηλώνει ρυθμούς ο κλάδος μόδας

20:24

Φωτιά στην Καβάλα - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

20:15

Βορίδης: Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό που έγινε στο Μάτι

20:05

Αναβάθμιση των κερδών το 2024 από Philip Morris

19:54

Διάγγελμα Μπάιντεν την Πέμπτη - Σύντομα ο νέος επικεφαλής της Μυστικών Υπηρεσιών