Φωτογραφικές μηχανές: Απαθανάτισε τις στιγμές σου like a pro!

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτογραφικές μηχανές: Απαθανάτισε τις στιγμές σου like a pro!
Οι περισσότεροι πλέον καλύπτονται από τις φωτογραφικές επιδόσεις των smartphone τους για τις φωτογραφικές τους ανάγκες. Υπάρχει όμως ένα κοινό που έχει ή θέλει να έχει μια άλλη σχέση με την φωτογραφία. Διάβασε ποια μηχανή σου ταιριάζει ανάλογα τις φωτογραφίες που θες να τραβάς!

Οι περισσότεροι πλέον καλύπτονται από τις φωτογραφικές επιδόσεις των smartphone τους για τις φωτογραφικές τους ανάγκες. Υπάρχει όμως ένα κοινό που έχει ή θέλει να έχει μια άλλη σχέση με την φωτογραφία. Διάβασε ποια μηχανή σου ταιριάζει ανάλογα τις φωτογραφίες που θες να τραβάς!

Με τα smartphones έχουμε συνηθίσει να κουβαλάμε συνέχεια μια αρκετά ισχυρή φωτογραφική μηχανή που μάλιστα είναι και άμεσα συνδεδεμένη με το ιντερνέτ και τα social media μας. Οι επιδράσεις στην φωτογραφική αγορά είναι προφανής με τις εταιρείες φωτογραφικών μηχανών να περιορίζουν τα διαθέσιμα μοντέλα και να απευθύνονται σε κόσμο που έχει άλλες σκέψεις για την φωτογραφία.

Διαφορετικές ανάγκες απαιτούν διαφορετικό εξοπλισμό. Ένας επαγγελματίας φωτογράφος χρησιμοποιεί κάποια dslr φωτογραφική μηχανή ή μια mirrorless με ένα πλήρες σετ φακών και εξαρτημάτων για να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή φωτο-πρόκληση. Αυτό το σενάριο βέβαια δεν καλύπτει τους ημιεπαγγελματίες, τους χομπίστες και όσους έχουν πολύ συγκεκριμένες φωτογραφίες κατά νου.

Πριν δώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τους τύπους μηχανών. Χωρίς να μπούμε σε εξαντλητικές λεπτομέρειες έχουμε τρεις βασικούς τύπους φωτογραφικών μηχανών. Πρώτα είναι αυτές που έχουν εναλλάξιμους φακούς δηλαδή οι dslr/mirrorless.

Οι compact από την άλλη, σε διάφορα μεγέθη και κατηγορίες, είναι με ενσωματωμένο φακό και πιο εύχρηστες από τις dslr. Τέλος έχουμε τις action cams που είναι σχεδιασμένες για το μικρότερο δυνατό μέγεθος για να τραβάνε εικόνες και βίντεο σε δύσκολες συνθήκες. Γενικά αν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε ασχέτως μηχανής μπορούμε να πέτυχουμε την εικόνα που θέλουμε. Εφόσον όμως υπάρχουν ξεχωριστά εργαλεία για διαφορετικές χρήσεις γιατί να παιδεύεσαι;

Ξεκίνα με το να σκεφτείς τι εικόνες σου αρέσουν, σε τι περιβάλλοντα κινείσαι και πόσο βάρος επιθυμείς να κουβαλάς στις εξορμήσεις σου. Μια καλή και χρήσιμη σκέψη είναι να αναλογιστείς σε τι δεν σε καλύπτει φωτογραφικά το κινητό σου ώστε να αναζητήσεις στοχευμένα λύση.
Ας δούμε λοιπόν τι εργαλείο χρειάζεσαι ανάλογα το είδος φωτογραφίας που σε ενδιαφέρει.

1. Φωτογραφία Δρόμου/Πόλης

Κλασσική κατηγορία φωτογραφίας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και την ενημέρωση με άπλετο χώρο για καλλιτεχνική έκφραση. Η φωτογραφία δρόμου απαιτεί ταχύτητα στην χρήση της μηχανής, μικρό βάρος και μέγεθος. Το μικρό μέγεθος είναι βασικό για να μπορείς να πετυχαίνεις λήψεις χωρίς να διακόπτεις τα υποκείμενα σου. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το να τραβάς φωτογραφίες χωρίς άδεια είναι λάθος και ενίοτε παράνομο.

Στη φωτογραφία δρόμου όμως που τα πρόσωπα δεν είναι το κεντρικό θέμα υπάρχει μια άνεση κι επιτρέπεται αν δεν ενοχλήσεις, φυσικά αν κάποιος ου ζητήσει να δει τι τράβηξες οφείλεις να του δείξεις και αν το ζητήσει να σβήσεις την εικόνα του. Αφού το ξεκαθαρίσαμε πάμε να δούμε με τι φωτογραφικές μηχανές θα έχεις τις καλύτερες λήψεις.

Παραδοσιακά η φωτογραφία δρόμου χρησιμοποιεί dslr μηχανές με φακο 35mm ή 50mm και οι λήψεις είναι συνήθως από το ύψος των ματιών. Μια αποτύπωση της στιγμής με την λιγότερη δυνατή επέμβαση από την μηχανή. Ένα καλό σημείο εκκίνηση είναι η Canon DSLR 2000D η οποία έρχεται σε κιτ με δύο φακούς έναν 18-55mm και έναν 50mm. Σχετικά μικρό σώμα (13x10x8 εκατοστά) και με βάρος λίγο κάτω από μισό κιλό για να την έχεις μαζί σου άκοπα. Παράλληλα εξοπλισμένη με τις τεχνολογίες της Canon, αισθητήρα CMOS APS-C 24,1 MP, επεξεργαστή εικόνας DIGIC 4+ και τεχνολογία AI Focus με αυτόματη εστίαση 9 σημείων είναι μια εξαιρετική λύση για την εισαγωγή σου στον κόσμο της φωτογραφίας δρόμου.

Αν είσαι πιο έμπειρος και θες κάτι διαφορετικό σου προτείνουμε την σειρά OM-D της Olympus. Συγκεκριμένα την Olympus E-M10 με τον φακό M.Zuiko Digital ED 14-42mm. Η σειρά ΟΜ συνδυάζει την εμπειρία της Olympus στο φιλμ για την εύκολη λήψη φωτογραφιών με την τεχνολογική πρόοδο των ψηφιακών συστημάτων.

Ένα στιβαρό σώμα που σου επιτρέπει σταθερές λήψεις με όμορφο και εργονομικό σχεδιασμό που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μια mirrorless με έμφαση στις γρήγορες λήψεις με κλειδωμένη εστίαση και στην ταχύτητα εστίασης. Το μικρό σώμα συνοδεύεται από έναν φακό τύπου pancake ώστε παρά το εύρος εστίασης ο φακός παραμένει λεπτός κάνοντας τη χρήση της μηχανής ευκολότερη.

Τεχνολογικά η μηχανή είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα Live MOS 20MP και τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας 5 αξόνων.

2. Φωτογραφία Φύσης/Λεπτομέρειας

Ενώ στην φωτογραφία δρόμου βασικός στόχος είναι να μην επηρεάζουμε τον κόσμο με την χρήση της μηχανής στις φωτογραφίες φύσης ή για λεπτομέρειες χρειαζόμαστε ισχυρό zoom. Ναι φυσικά μπορούμε να βάλουμε ένα τηλεφακό στην dslr μας αλλά αυτό σημαίνει αρκετά μεγάλο βάρος και ιο δύσκολη λήψη. Λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι κάποιες μηχανές που ανήκουν στην κατηγορία των compact αλλά έρχονται με ιδιαίτερο φακό.

Μια τέτοια μηχανή είναι η Nikon Coolpix P1000 η οποία με σταθερό βάρος 1400 γραμμάρια σου προσφέρει οπτικό ζουμ 125x! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φακό ισάξιας εστιακής απόστασης 24-3000mm σου παρέχει δηλαδή ένα απίστευτα μεγάλο εύρος λήψεων και έτσι είναι ιδανική για εκδρομικές καταστάσεις και λήψεις από απόσταση.

Να τονίσουμε ότι ο ενσωματωμένος φακός είναι εξαιρετικά φωτεινός με f2.8 σταθερό σε όλο το εύρος του ζουμ. Σε συνδυασμό με τον φωτεινό φακό ο αισθητήρας BSI CMOS στα 16Mp σου εγγυάται τέλειες λήψεις και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Για τις δύσκολες καταστάσεις που απαιτείται ταχύτητα η P1000 τραβάει με ρυθμό 7fps για να καταγράψεις δράση και παράλληλα με το γρήγορο σύστημα αυτόματης εστίασης και το σύστημα οπτικής απόσβεσης κραδασμών (VR) διπλής ανίχνευσης της Nikon οι φωτογραφίες σου θα είναι πάντα εστιασμένες και σωστές!

3. Action Photography

Αν θες φωτογραφίες σε αντίξοες συνθήκες έντονης δράσης τότε θες και μια σκληρή μηχανή. Εδώ έρχεται η Olympus Digital Camera TG-6. Αδιάβροχη σε βάθος μέχρι και 15 μέτρα, ανθεκτική σε πτώσεις μέχρι κι 2 μέτρων, τη σκόνη και τον παγετό μέχρι -10 βαθμών C είναι το απόλυτο εργαλείο για extreme sport τύπους και λήψεις σε κάθε κατάσταση.

Με αισθητήρα CMOS στα 12Mp φακό με f2.0 και ευαισθησία ISO12800 μπορείς να τραβήξεις τα πάντα πάντοτε! Με δυνατότητα εστίασης από το 1 εκατοστό μπορείς να τραβήξεις εικόνες λεπτομερέστατες σχεδόν σαν μικροσκόπιο.

Η TG-6 διαθέτει τον νεότερο επεξεργαστή εικόνας TruePic VIII της OM-D E-M1 Mark II, της κορυφαίας φωτογραφικής μηχανής της σειράς Olympus Pro και επιτρέπει λήψεις σε αρχεία RAW. Και όλα αυτά σε ένα συμπαγές σώμα με βάρος μόλις 235 γραμμάρια!

Ό,τι είδους φωτογράφος και να είσαι τώρα ξέρεις τι εργαλείο θες. Καλές λήψεις!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider