Ρέτσος: Προς την σωστή κατεύθυνση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Προς την σωστή κατεύθυνση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ως «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».

Αναφερθείς στο δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητοστάκης προωθεί σε επίπεδο ΕΕ την εν λόγω ιδέα ο κ. Ρέτσος τονίζει ότι «η ελεύθερη μετακίνηση, όπως πολύ πρόσφατα ξαναέγραψα, δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μονομερείς ενέργειες και μέτρα όπως η καραντίνα, αλλά με κοινές αποφάσεις βασισμένες σε εμβόλια και τεστ».

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναπαράγει η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Παράλληλα, το Politico σημειώνει πως αν και η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρωθυπουργό «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό». Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι παρότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, η μακρά εμπειρία για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) έχει καταστήσει σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εκφράζει την ελπίδα το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γιατί θα «συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ πανδημίας».

Να σημειωθεί ότι βάσει του δημοσιεύματος μάλιστα οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και το συγκεκριμένα θέμα.

Πέρα από τις επισημάνσεις της επιστολής του κ. Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί φορείς του κλάδου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έχουν εκφράσει την ανάγκη για μια ενιαία πολιτική μετακινήσεων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, τονίζοντας ότι οι «εθνικές γραμμές» που τηρήθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο απέβησαν μοιραίες για την τουριστική κίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider