Τα συστατικά του «εμβολίου» που θα γιατρέψουν τον ελληνικό τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα συστατικά του «εμβολίου» που θα γιατρέψουν τον ελληνικό τουρισμό

Εμβολιασμός με βήμα «ταχύ» και αυστηρά και έγκαιρα προκαθορισμένα πρωτόκολλα είναι μερικά από τα απαραίτητα συστατικά για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και την επιστροφή το 2021, μέρους των θεαματικών ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα το 2019.

Την ίδια στιγμή βέβαια, θα απαιτηθεί και μια ορθή επικοινωνιακή στρατηγική καθώς και μια έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην τιμή ώστε να αποκτήσει η χώρα προβάδισμα μπροστά στον σκληρό ανταγωνισμό που αναμένεται να πυροδοτήσει το restart των ταξιδιών. Τα παραπάνω άλλωστε υποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία παράγοντες του κλάδου αλλά και φορείς.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις χθες η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων, FedHatta, σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία παρέθεσε τους τέσσερις άξονες που θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την επιτυχή πορεία του ελληνικού τουρισμού παρά την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Οι άξονες αυτοί συνοψίζονται στην σταθερή πολιτική και έγκαιρη ενημέρωση, στον καθορισμό ορθολογικών κανονισμών χωρίς τα παράλογα μέτρα που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, όπως για παράδειγμα οι διάφορες στις πληρότητες πτήσεων, τουριστικών λεωφορείων και μουσείων, η προστασία των εργαζομένων του κλάδου αλλά και η πιστοποίηση έναντι της μετάδοσης του κορονοϊού όλης της τουριστικής αλυσίδας κι όχι αποκλειστικά των ξενοδοχειακών μονάδων.

Τον στόχο του να επιστρέψουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί από ότι ήμασταν προ πανδημίας είχε υπογραμμίσει πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος προσδιορίζοντας μάλιστα και τις ζωτικής σημασίας προτεραιότητες και πολιτικές για το αύριο του ελληνικού τουρισμού. Σε αυτές περιλαμβάνεται η συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, η στοχευμένη επέκτασή τους για όσο χρειαστεί μέσα στο 2021, η μείωση -έστω και προσωρινά- του ΦΠΑ στη διαμονή και στην παροχή της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου, η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η θέσπιση ενιαίων κανόνων ταξιδιού όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η βιώσιμη ανάπτυξη με διαχείριση προορισμών. Οι εν λόγω προκλήσεις καθώς και το πλέγμα των μέτρων στήριξης του τουρισμού που θα χρειαστούν το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τέθηκαν υπόψη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη κατά το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ για το 2021 στο οποίο και μετείχε.

Ενθαρρυντικό στοιχεία στη δύσκολη αυτή συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι η χώρας μας διατηρεί τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών που θέλουν να ταξιδέψουν οι ευρωπαίοι τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή πριν την έναρξη της θερινής σεζόν, πίσω από τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Αυτός είναι και ο λόγος που παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι αν ληφθούν μέτρα θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αφίξεις και έσοδα θα μπορούσαν να αγγίξουν και το 50% των αντίστοιχων μεγεθών του 2019, δηλαδή τα 18 εκατ. τουρίστες από 7,1 εκατ. το δεκάμηνο του 2020 και τα 10 δισ. ευρώ εισπράξεις από 4,03 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2020.

«Η επιστροφή των αφίξεων και των εισπράξεων από τον τουρισμό στο 50%-60% των υψηλών επιδόσεων του 2019 θα μπορούσε να θεωρηθεί εφικτός στόχος, εφόσον διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες, εξέλιξη που θα βοηθήσει σημαντικά στη σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος εξωτερικών πληρωμών», επισημαίνει και η Alpha Bank στο τελευταίο report της για το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider