Bristol Myers Squibb: Δίνοντας το «καλό παράδειγμα» ενός ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bristol Myers Squibb: Δίνοντας το «καλό παράδειγμα» ενός ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος
Γιώργος Τσιακαλάκης, Corporate & Government Affairs Lead, Bristol Myers Squibb

Γιώργος Τσιακαλάκης, Corporate & Government Affairs Lead, Bristol Myers Squibb

Αυτό το άρθρο γράφεται με αφορμή τη διάκριση της βιο-φαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb στην πρώτη θέση της Λίστας Best Workplaces 2024 στην Ελλάδα. Όμως, η ιδιότητα του καλύτερου εργοδότη συνοδεύεται μεν εύλογα από μία στιγμή γιορτής και ενθουσιασμού, αλλά κυρίως από μία διαχρονική ευθύνη να «δώσουμε το καλό παράδειγμα» προς την κοινωνία όπου δραστηριοποιούμαστε, προς το επιχειρηματικό οικοσύστημα και πρώτιστα προς τους ανθρώπους μας.

Σε μία αγορά εργασίας που συνεχώς μεταβάλλεται για να διαμορφώσει ή να απορροφήσει τις νέες τάσεις της οικονομίας, πώς ορίζουμε άραγε το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον; Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός -παρά την ανοδική του τροχιά- είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τη Eurostat. Όμως ακόμη και σε κλάδους που συνεχίζουν να παρέχουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές απολαβές, όπως οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, τελικά αρκεί αυτή η παράμετρος για να κρατήσει μακροπρόθεσμα ικανοποιημένο έναν εργαζόμενο; Αρκούν οι υψηλές απολαβές για να δώσει μία εταιρεία το «καλό παράδειγμα»;

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Πρόσφατη μελέτη του Human Resource Management (SHRM) δείχνει ότι 7 στα 10 στελέχη αξιολογούν ως πιο σημαντικό στοιχείο τον σεβασμό από προϊσταμένους και συναδέλφους για να παραμείνουν σε μία εργασία. Σε αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινων πόρων Robert Half, οι 9 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διοίκηση και τους συναδέλφους κρίνει την αφοσίωσή τους στον εργοδότη, καθώς και την παραγωγικότητά τους.

Η Mary Kay Ash, μία εμβληματική προσωπικότητα της αμερικανικής επιχειρηματικότητας, έχει πολύ ορθά συμπυκνώσει σε λίγες λέξεις τον πήχη της επιτυχημένης -ή μη- επιχείρησης: «Μια εταιρεία είναι τόσο καλή όσο οι άνθρωποί της». Είναι μία υπενθύμιση του αυτονόητου που συχνά παραγνωρίζεται ή υποβαθμίζεται. Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν κάθε εταιρεία οφείλει να αναγνωρίζει και να επιστρέφει την προστιθέμενη αξία που φέρουν, όχι παρά τις εξωτερικές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά ακριβώς λόγω των εξωτερικών δυσκολιών και προκλήσεων. Γιατί τελικά μόνο οι άνθρωποί της μπορούν να κάνουν μία εταιρεία να καινοτομήσει, να προσαρμοσθεί, να εξελιχθεί και τελικά να λάμψει.

Καθώς η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε σταθερά βήματα ανάπτυξης της οικονομίας και αυτό αποτυπώνεται σε μία συνεχή μείωση του ποσοστού ανεργίας, η αγορά εργασίας στη χώρα έχει ανάγκη από «καλά παραδείγματα» πως ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα μπορούν να διαφοροποιηθούν και τελικά να μεγαλουργήσουν. Η απάντηση βρίσκεται στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, αλλά και στο υψηλό επίπεδο ικανοποίησής τους από την εργασία.

Αυτό το «καλό παράδειγμα» υπηρετούμε στη Bristol Myers Squibb έχοντας επίγνωση ότι σε μία εργασιακή σχέση δεν αξιολογεί μόνο ο εργοδότης το στέλεχος, αλλά αξιολογείται συνεχώς και ο ίδιος από τους εργαζόμενους του. Δίνουμε ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης, καθώς το 20% των ανθρώπων μας έλαβαν νέα θέση ή προαγωγή το 2023. Επιβραβεύουμε τις προσπάθειες και επιτυχίες τους μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και προνομίων. Εγγυόμαστε ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες και το αποδεικνύουμε. Πάνω από το 60% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες, όχι γιατί ακολουθούμε κάποια ποσόστωση, αλλά γιατί απλά αυτά τα στελέχη κρίθηκαν ως τα καλύτερα στον τομέα τους. Δίνουμε έμφαση στην ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής και για το λόγο αυτό εργαζόμαστε κατά 50% από το σπίτι μας. Είμαστε όλοι συμμέτοχοι στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των επόμενων βημάτων της εταιρείας και φροντίζουμε κανείς να μην μένει πίσω, γιατί αυτό σημαίνει «ομαδικό πνεύμα».

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες και αξίες και ακόμη περισσότερες -ενδεχομένως μικρότερες, αλλά εξίσου σημαντικές- καθημερινές πράξεις είναι το «καλό παράδειγμα» που επιδιώκουμε να δίνουμε ως ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, αλλά και ο λόγος στον οποίο οφείλεται η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Bristol Myers Squibb Ελλάδας την τελευταία επταετία. Ως μία από τις μεγαλύτερες βιο-φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως, η αποστολή μας είναι να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών μέσα από την επιστήμη. Όμως ως ένας κορυφαίος εργοδότης, γνωρίζουμε ότι επιτυγχάνουμε την αποστολή αυτή χάρη στους ανθρώπους μας και τη θετική εργασιακή κουλτούρα που από κοινού έχουμε χτίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider