«Κόκκινο» το κλείσιμο της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινο» το κλείσιμο της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές
Δεν κατάφεραν οι επενδυτές να «ξορκίσουν» τους φόβους για το νέα κύμα της πανδημίας το οποίο σαρώνει σε όλο τον κόσμο με τις κυβερνητικές αντιδράσεις νέων μέτρων περιορισμού να θέτουν εν αμφιβόλω την οικονομική ανάκαμψη.

Δεν κατάφεραν οι επενδυτές να «ξορκίσουν» τους φόβους για το νέα κύμα της πανδημίας το οποίο σαρώνει σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνητικές αντιδράσεις νέων μέτρων περιορισμού που θέτουν εν αμφιβόλω την οικονομική ανάκαμψη, οδηγώντας σε ένα φινάλε εβδομάδες με απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,33% στις 486,08 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,38% στις 16.159 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,41% στις 7.225 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 7.112 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 1,17% στις 27.337 μονάδες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε στη Μαδρίτη ο IBEX 35 με -1,68%, στις 8.753 μονάδες.

Η Αυστρία γίνεται η πρώτη ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξαναμπαίνει σε καθολικό lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, με τα μέτρα να ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες κατά της νόσου. Ακόμα, ο καγκελάριος ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Αυστρία θα γίνει υποχρεωτικός από την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Υπενθυμίζεται πως χθες, δύο από τα κρατίδια της χώρας, το Σάλτσμπουργκ και η Άνω Αυστρία, ανακοίνωσαν πλήρες lockdown για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού τους status.

Στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός υπουργός της χώρας, Γενς Σπαν, ερωτήθηκε για το εάν το Βερολίνο εξετάζει την επιβολή ενός νέου καθολικού lockdown, όπως η Αυστρία, και απάντησε πως «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε».

Μάκρο

Αύξηση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (ONS), εν μέσω των ανησυχιών για την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη βρετανική οικονομία.

Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% έναντι συρρίκνωσης 0,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές της δεκαετίας του '60 έφτασαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, δείγμα των επιπτώσεων που έχει ο αυξημένος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 18,4% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 14,2% τον Οκτώβριο του 2020 και αντί ανόδου 16,2% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Ryanair κατέθεσε επίσημα το αίτημα της για διαγραφή της μετοχής της από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Ryanair ζητά να αποσυρθεί η μετοχή από την βρετανική αγορά στις 20 Δεκεμβρίου, με την τελευταία μέρα συναλλαγής του τίτλου στα ταμπλό του Λονδίνου να είναι η Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider