Η αβεβαιότητα για την Ουκρανία «νίκησε» τους ευρωπαίους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αβεβαιότητα για την Ουκρανία «νίκησε» τους ευρωπαίους επενδυτές
Τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πιέζουν τις ισχυρές κεντρικές τράπεζας για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή.

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς το «θρίλερ» στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα καλά κρατεί, με τους επενδυτές να εμφανίζουν σημάδια ανησυχίας για τις εμπλοκές και τα διφορούμενα μηνύματα που κυριαρχούν στις πληροφορίες διεθνώς σχετικά με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, ενώ και οι αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών γύρω από την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είχαν την τιμητική τους.

Στην κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, επικρατεί στάση αναμονής, με την Μόσχα να κάνει λόγο για απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την ουκρανική μεθόριο αλλά και με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης να τονίζουν πως περιμένουν πράξεις και όχι λόγια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως σημειώνεται συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Ιανουάριο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, φτάνοντας το 5,5% και παραμένοντας σε υψηλό 30 ετών.

Ακόμα, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πιέζουν τις ισχυρές κεντρικές τράπεζας για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, αργότερα μέσα στην Τετάρτη θα γίνει η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από την οποία αναμένονται τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε ήπια χαμηλότερα κατά 0,07% στις 467,23 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,15% στις 4.137 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,06% στις 7.604 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,26% στις 15.372 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 διολίσθησε 0,21% στις 6.964 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε οριακά 0,04% στις 26.980 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,25% στις 8.739 μονάδες.

Μάκρο

Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Για τον Δεκέμβριο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκε 1,2% έναντι αύξησης 2,3% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή ενισχύθηκε 1,6% έναντι συρρίκνωσης 1,3% για τον Δεκέμβριο του 2020 και έναντι συρρίκνωσης 1,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Επιστροφή σε κερδοφορία σημείωσε η Heineken για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ολλανδική ζυθοποιία που αναμένει αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων στα μεγέθη της για το 20222.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 3,32 δισ. ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς έναντι ζημίων 204 εκατ. ευρώ το 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 2,28 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider