Προσπάθεια ανόδου στις ευρωαγορές, με την προσοχή στην ουκρανική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια ανόδου στις ευρωαγορές, με την προσοχή στην ουκρανική κρίση
Μικρά κέρδη για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Νέα προσπάθεια ανάκαμψης σημειώνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς το τέλος μιας εβδομάδας που έχει στιγματιστεί από το σκηνικό πολέμου στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Με συνεχιζόμενες κατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών, η κατάσταση στην ουκρανική μεθόριο παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και οι χώρες της Δύσης συνεχίζουν να κατηγορούν τη Μόσχα για προετοιμασία εισβολής στην Ουκρανία.

Εξάλλου, οι επενδυτές καταγράφουν και αποτιμούν την πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,12% στις 465,11 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,14% στις 4.118 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,32% στις 7.560 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,07% στις 15.278 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει άνοδο 0,34% στις 6.970 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,26% στις 26.746 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,10% στις 8.679 μονάδες.

Μάκρο

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 3,3% για τον Ιανουάριο σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία για τον πρώτο μήνα του έτους αυξήθηκε κατά 2,9%.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκε η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας τον Ιανουάριο, εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που πιέζει τα εισοδήματα των καταναλωτών στην ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική αρχή (ONS), οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκαν 9,1% έναντι συρρίκνωσης 0,9% τον Ιανουάριο του 2021 και αντί για αύξηση 8,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη της Eni έφεραν οι αυξημένες ενεργειακές τιμές προς το τέλος του 2021, με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό να επιστρέφει σε κερδοφορία για το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη και τα έσοδα της γαλλικής εταιρείας πολυτελών προϊόντων Hermes, με τα έσοδα να φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Ραγδαία άνοδο στα κέρδη και τα έσοδα της κατέγραψε η Electricite de France (EDF), η κρατική εταιρεία ενέργειας της Γαλλίας, με τη διοίκηση της να προειδοποιεί για σημαντική επιδείνωση των κερδών εντός του 2022 λόγω των μέτρων για τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Renault για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές για το τέλος της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έπεσε 0,41% στις 27.122 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 1,02% στις 7.221 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 0,02% στις 2.744 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component ανέβηκε 0,27% στις 13.459 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 2,02% στις 24.291 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider