Διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Γύρισαν» σε θετικό έδαφος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Γύρισαν» σε θετικό έδαφος
Με μεταβολές στους δείκτες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στο Βέλγιο με την συμμετοχή και των ΗΠΑ διά του Τζο Μπάιντεν και συζητείται η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Ρωσία, αλλά και πώς θα μειωθεί ο αντίκτυπος στις οικονομίες της Δύσης.

Τελευταία ενημέρωση 13:47

Με μεταβολές στους δείκτες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στο Βέλγιο με την συμμετοχή και των ΗΠΑ διά του Τζο Μπάιντεν και συζητείται η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Ρωσία, αλλά και πώς θα μειωθεί ο αντίκτυπος στις οικονομίες της Δύσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,57% στις 455 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx ενισχύεται 0,85%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,91% στις 14.404 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,82% στις 6.609 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,35% στις 7.493 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,65% στις 24.560 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,47% στις 8.344 μονάδες.

«Ψηλά» στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε το ενεργειακό ζήτημα, και ειδικότερα η μείωση της εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ρωσική ενέργεια, η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και η ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.

Προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από των ρωσικά καύσιμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Την είδηση είχε προαναγγείλει δημοσίευμα των FT.

Οι ηγέτες της ΕΕ από κοινού με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην απόφαση του, συζητήθηκε η συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση ενώ εξετάστηκαν οι συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και η ετοιμότητά να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Mάκρο

Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο καθώς ο τερματισμός των περιορισμών του κορονοϊού οδήγησε τους Βρετανούς να αλλάξουν τα μοτίβα των δαπανών τους καθώς κοινωνικοποιούνταν περισσότερο και επέστρεφαν στο γραφείο.

Ο όγκος των προϊόντων που πωλήθηκαν σε φυσικά καταστήματα και διαδίκτυο μειώθηκε κατά 0,3%, μετά από άνοδο 1,9% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,7%.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει «βουτιά» 2,43% και 543 μονάδες. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,14% και στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,26%. Στην Κίνα ο Shanghai έχασε 1,17% ενώ ο SZSE Component υποχώρησε 1,89%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές, αναμένοντας εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Σύνοδο Κορυφής και G7

Επιφυλακτικότητα και απώλειες στις ευρωαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider