Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πριν τις ανακοινώσεις της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πριν τις ανακοινώσεις της Fed
Το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στις αποφάσεις της Fed, ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με το νέο πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με το νέο πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σημειώνεται πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) αλλά και μία μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της κατά 8,9 δισ. δολάρια.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 1,04% στις 441,56 μονάδες, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,4%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων έκλεισε με αρνητικά πρόσημα. O δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 3.728,05 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,49% στις 13.970 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που υποχώρησε κατά 1,24% στις 6.395 μονάδες.

Απώλειες 0,9% και για τον βρετανικό FTSE 100 στο Λονδίνο που διαμορφώθηκε στις 7.493 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 23.902 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,4%. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.500 μονάδες, με πτώση 1,04%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 6% σημείωσε η μετοχή της βελγικής βιομηχανίας χημικών Solvay μετά τις προβλέψεις της για το β' τρίμηνο, ενώ ισχυρή άνοδο 9% σημείωσε και ο τίτλος της Kindred Group, μετά την είδηση πως το αμερικανικό fund Corvex Management θα αποκτήσει το 10% της εταιρείας online gaming.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες που «άγγιξαν» το 10% σημείωσε ο τίτλος της σουηδικής κατασκευαστικής Skanska, μετά την δημοσιοποίηση των επιδόσεών της για το α' τρίμηνο.

Μάκρο

Επιτάχυνση καταγράφηκε τον Απρίλιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών έδειξε να επωφελείται από τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, «ισοφαρίζοντας» την μείωση που καταγράφηκε στην μεταποιητική παραγωγή, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος PMI της S&P Global, ο οποίος αφορά στην πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, ενισχύθηκε στις 55,8 μονάδες από 54,9 τον Μάρτιο.

Παράλληλα, τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη σημείωσαν πτώση, εξαιτίας της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των νοικοκυριών και του πληθωρισμού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,4% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,1% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 0,8%.

Παράλληλα, ο PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Απρίλιο στις 57,7 μονάδες από 55,6 τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Στον αντίποδα, ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε μείωση στις 55,5 μονάδες, επίπεδο που συνιστά χαμηλό 15 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: «Αέρας αισιοδοξίας» μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Fed

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 8 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο - Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider