Selloff σε χρηματιστήριο και ελληνικά ομόλογα - Στις 822 μονάδες σταμάτησε η «κατρακύλα» των μετοχών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Selloff σε χρηματιστήριο και ελληνικά ομόλογα - Στις 822 μονάδες σταμάτησε η «κατρακύλα» των μετοχών
«Μαύρη» ημέρα ήταν η Τρίτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με την κατρακύλα να σταματά τελικά περίπου στις –40 μονάδες από τα επίπεδα της Παρασκευής. 

«Μαύρη» ημέρα ήταν η Τρίτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με την κατρακύλα να σταματά τελικά περίπου στις –40 μονάδες από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Το selloff στις μετοχές, συνδυάστηκε με ένα άγριο ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει στο 4,6%, αντανακλώντας την αυξημένη ανησυχία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, με τον πληθωρισμό και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να κυριαρχούν στην ατζέντα. Το κλίμα στους εγχώριους χρηματιστηριακούς κύκλους δεν βοηθάει ούτε και η διογκούμενη γεωπολιτική ένταση με την γειτονική Τουρκία, με το θερμόμετρο στο Αιγαίο να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Πιο συγκεκριμένα, η ανησυχία για οικονομία και επιτόκια επηρεάζει συνολικά δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,65%, και με το spread με το γερμανικό Bund να διαμορφώνεται πλέον στις 302 μονάδες. Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού είναι «σκαρφαλωμένη» και αυτή άνω του 4%, στο 4,04%, Ισπανία και Πορτογαλία στο 3,02%, η Γαλλία στο 2,26%. Στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς γνωρίζει ελαφρά άνοδο στο 1,64%.

Σημειώνεται ότι αύριο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να αναμένουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείεται και μια αύξηση 0,75%, μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για να εκτοξευτεί σε υψηλό 41 ετών.

Η εικόνα στα ταμπλό

Έτσι, ο γενικός δείκτης υποχώρησε 4,60% στις 822,84 μονάδες, καθιστώντας εφικτό ακόμα και το απευχόμενο σενάριο να ξαναγγίξει το όριο των 800 μονάδων αν δεν βγούνε αντιστάσεις από τους αγοραστές. Ο τζίρος κινήθηκε στα 115,77 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap έκανε «βουτιά» 4,69%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατρακύλησε 4,75%.

Στους κλαδικούς δείκτες, άπαντες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις πιο ισχυρές απώλειες να καταγράφουν οι Τηλεπικοινωνίες με -6,97%, η Τεχνολογία με 6,90%, τα Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες με -6,86% και τέλος ο Τραπεζικός δείκτης με -6,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης την μεγαλύτερη κατρακύλα κατέγραψαν ο Μυτιληναίος με -7,40%, η Εθνική με -7,15%, ο ΟΤΕ με -6,98% και η Πειραιώς -6,80%.

Γενικά στα ταμπλό ο Μπήτρος σημείωσε ισχυρά κέρδη 18,33% ακολουθούμενος από την Mermeren με 3,92%, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρέθηκαν η ΟΠΤΡΟΝ με 15,93% και η Βιοτέρ με 13,79%.

Συνολικά, ανοδικά κινήθηκαν μόλις 8 μετοχές, πτωτικά 108, και σταθερές παρέμειναν 50.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «ζητούν» από την Λαγκάρντ να εκπληρώσει την υπόσχεση του Ντράγκι

Capital Economics: Χαμηλός ο κίνδυνος από το χρέος της Ελλάδας για τα επόμενα έτη - Τα ισχυρά χαρτιά της οικονομίας

Επιτόκια Fed: Δεν αποκλείεται μια αύξηση κατά 0,75% αυτή την εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider