Κέρδη στη Wall Street με «φόρα» από τον πληθωρισμό: Στο +1,45 ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στη Wall Street με «φόρα» από τον πληθωρισμό: Στο +1,45 ο Nasdaq
Των κερδών ηγήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq.

H Wall Street ντύθηκε στα «πράσινα» την Τρίτη, αφού μια άλλη έκθεση με θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σηματοδότησε ότι οι αυξήσεις των τιμών ενδέχεται να επιβραδυνθούν, με αποτέλεσμα και η Fed να προχωρήσει σε μικρότερες επιτοκιακές ανόδους, όπως ελπίζουν οι επενδυτές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένα μέτρο για την αποτύπωση του πληθωρισμού, παρουσίασε αύξηση 0,2% για τον μήνα Οκτώβριο, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,4% από τον Dow Jones. Υπενθυμίζεται πως τα σημερινά στοιχεία έρχονται μετά από την κάμψη που κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, που διαμορφώθηκε 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%. Εξάλλου, ο δείκτης US Empire για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε στις 4,5 μονάδες για τον Νοέμβριο από τις -9,1 τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -6 μονάδες.

«Η ανάγνωση του PPI σίγουρα προσθέτει περισσότερο λάδι στη φωτιά για όσους πιστεύουν ότι μπορεί τελικά να βρισκόμαστε σε πτωτική τάση πληθωρισμού», δήλωσε ο Mάικ Λόυενγκαρτ του Global Investment Office της Morgan Stanley. «Η αγορά αγκάλιασε την αντίστοιχη πτώση της περασμένης εβδομάδας και η σημερινή αρχική αντίδραση φαίνεται να είναι η ίδια».

«Αφού η υποχώρηση του ΔΤΚ της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε ένα τεράστιο ράλι μετοχών και έφερε αποδυνάμωση του δολαρίου, το κρίσιμο θέμα για τις αγορές αυτή την εβδομάδα θα είναι η αντίδραση της Fed», υπογραμμίζει ο Χιου Ρόμπερτς, επικεφαλής αναλυτής στην Quant Insight.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 33.592 μονάδες
  • Ο S&P 500 κέρδισε 0,87% στις 3.991 μονάδες
  • Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,45% στις 11.358 μονάδες

Ο Dow σημειώνει άνοδο 2,5% για τον Νοέμβριο. Ο S&P και ο Nasdaq καταγράφουν κέρδη 3% και 3,3%, αντίστοιχα.

Στα ταμπλό, οι μετοχές για εταιρίες λιανικεμπορίου ανέβασαν το επενδυτικό κλίμα. Οι μετοχές της Walmart εκτινάχθηκαν αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τα έσοδά της και οι μετοχές της Home Depot που ανέφερε επίσης ισχυρά αποτελέσματα, αλλά διατήρησε το outlook για ολόκληρο το έτος σημείωσαν μικρή άνοδο.

«Τα κέρδη για τις μετοχές στον τομέα του λιανικού εμπορίου είναι αρκετά αξιοπρεπή και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευρύτερης αφήγησης της ανθεκτικότητας των καταναλωτών και της στενότητας της αγοράς εργασίας. Τα κέρδη είναι εξαιρετικά σημαντικά από εδώ… ο ρυθμός και το εύρος της επιβράδυνσης (ή της εκ νέου επιτάχυνσης) των κερδών θα πρέπει να καθορίσουν το επόμενο σκέλος για τις μετοχές» επεσήμανε ο Ρος Μέιφελντ, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird.

Η Taiwan Semiconductor, η Louisiana-Pacific και η Paramount σημείωσαν επίσης άλμα ενώ αναμένονται τα εταιρικά αποτελέσματα από Target, Lowe's, Bath and Body Works, Macy's, Kohl's και Foot Locker.

Μάκρο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης PPI διαμορφώθηκε στο 8% για τον περασμένο μήνα έναντι 8,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,3%. Αυτό αποτελεί άλλη μία ένδειξη πως ο πληθωρισμός έφτασε στο peak του και θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται ενώ ταυτόχρονα η Fed θα προχωρήσει σε νέες αλλά μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της όπως ευελεπιστούν οι επενδυτές.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0,2%, όπως και τον Σεπτέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,45. Ο δομικός PPI, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,7% από 7,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%. Ο μηναίος δομικός PPI έμεινε «παγωμένος» στο 0% έναντι 0,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησαν 0,2% ή 3,20 δολάρια στα 1.773,70 δολάρια ανά ουγγιά, αφού μέσα την Τρίτη έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τους από τις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το MarketWatch. Τα συμβόλαια του ασημιού, παράδοσης Δεκεμβρίου, έπεσαν 1,2% ή 27, σεντ στα 21,84 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια του παλλαδίου, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκαν 1,7% ή 34,5 δολάρια στα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά.
Τα συμβόλαια της πλατίνας, παράδοσης Ιανουαρίου, διολίσθησαν 0,2% ή 2,3 δολάρια στα 1.030,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια του χαλκού, παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασαν 0,6% ή 3,81 δολάρια στα 3,81 δολάρια ανά λίβρα.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκαν 1,2% ή 1,05 δολάρια στα 86.92 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά και τα 87.82 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιανουαρίου, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) κερδίζουν 0,43% ή 44 σεντ στα 93.58 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του αμερικανικού φυσικού αερίου, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκαν άνω του 2% και πάνω από τα 6,107 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα έσοδα της Walmart για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αλυσίδα λιανεμπορίου των ΗΠΑ να επωφελείται από τις εκπτωτικές τιμές τροφίμων στο γ' τρίμηνο του οικονομικού έτους. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 152,81 δισ. δολάρια από 150,53 δισ. δολάρια στο περσινό γ' τρίμηνο και έναντι 147,75 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες 66 σεντ ανά μετοχή έναντι κερδών 1,11 δολάρια ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021, ξεχωρίζοντας 3,33 δισ. δολάρια για δικαστικό συμβιβασμό σε μια υπόθεση για οπιούχα προϊόντα στην οποία είχε εμπλακεί η Walmart.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Home Depot για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική αλυσίδα λιανεμπορίου να συνεχίζει να προσελκύει καταναλωτές παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο του κόστους. Σύμφωνα με το CNBC, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,3 δισ. δολάρια ή 4,24 δολάρια ανά μετοχή έναντι 4,12 δολαρίων ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv. Τα έσοδα από πωλήσεις της Home Depot έφτασαν τα 38,87 δισ. δολάρια έναντι 37,96 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ζημιογόνο ήταν το γ' τρίμηνο για την Getty Images, με την εταιρεία ψηφιακού περιεχομένου να καταγράφει κάμψη και στα έσοδα της και τη μετοχή της να σημειώνει ισχυρές απώλειες. Η Getty εμφάνισε ζημίες 149,4 εκατ. δολαρίων ή 51 σεντ ανά μετοχή έναντι κερδών 15,3 εκατ. δολαρίων ή 8 σεντ ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη 9 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 230,5 εκατ. δολάρια έναντι 237 εκατ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 241,7 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο θρυλικός «σορτάκιας» της Wall Street προειδοποιεί πως τα χειρότερα… δεν έχουν έρθει ακόμη

Γερμανία: Φόβοι για ενεργειακό μπλακάουτ - Σχέδια μέχρι και για... capital controls

Ώθηση κερδών στις ευρωαγορές την Τρίτη από τα αμερικανικά μάκρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider