«Πρασινίζει» η Wall Street με πρωταγωνιστή τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πρασινίζει» η Wall Street με πρωταγωνιστή τον Nasdaq
«Πράσινοι» οι τρεις αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ηγείται των κερδών.

Τελευταία ενημέρωση 20:13

Ανοδική πορεία καταγράφεται στη Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές βάζουν στο «μικροσκόπιό» τους τα επόμενα βήματα που ενδέχεται να ακολουθήσει η Fed με τα επιτόκια για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι επενδυτές σταθμίζουν το ενδεχόμενο η Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, αφού τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για χαλάρωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τις ανωτέρω ελπίδες ήρθε να επιβεβαιώσει μέχρι ενός βαθμού και ο Κρίστοφερλ Γόλερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας παρέμβασης των 25 μονάδων βάσης (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% – 4,50%).

«Με τους επενδυτές να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέτωπο του πληθωρισμού, είναι σαφές ότι τώρα κοιτάζουν πέρα από τον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων, σε μια ενδεχόμενη παύση της ανόδου», τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Χένρι Άλεν. «Αλλά με τους επενδυτές να έχουν καλά νέα για τον πληθωρισμό, ο κίνδυνος είναι ότι εάν αυτός αποδειχθεί πιο επίμονος, τότε θα μπορούσαμε να βρεθούμε ξανά σε bear market όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει το περασμένο καλοκαίρι» προειδοποίησε.

Την ίδια στιγμή, η επενδυτική προσοχή είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, με το 40% των εισηγμένων του Dow Jones να ανακοινώνει εντός εβδομάδας τα μεγέθη του. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται και οι Microsoft, IBM, Tesla, Visa και Mastercard.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κερδίζει 0,95% στις 33.693 μονάδες
  • O S&P 500 ενισχύεται 1,43% στις 4.029 μονάδες
  • Ο Nasdaq ισχυροποιείται 2,14% στις 11.378 μονάδες

Την Παρασκευή, ο Dow Jones κέρδισε 1% ή 329 μονάδες κλείνοντας στις 33.374 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,85% στις 3.971 μονάδες, ενώ ο Nasdaq «εκτινάχθηκε» 2,66% ή 288 μονάδες στις 11.140 μονάδες, καταγράφοντας την 3η σερί εβδομάδα ανόδου. Ωστόσο, Dow και S&P δεν απέφυγαν τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.

Μάκρο

Ένας δείκτης για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε για 10ο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, ένδειξη ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνει μετά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve στο πλαίσιο της προσπάθειας της να θέσει υπό έλεγχο των πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board υποχώρησε 1% τον Δεκέμβριο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Νοεμβρίου κατά 1,1%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,7% σε δημοσκόπηση του Reuters. «Ο δείκτης υποχώρησε και πάλι σημαντικά τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας να δείχνει ύφεση για την αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε ο Αταμάν Οζιλντιρίμ, οικονομολόγος του Conference Board.

Eπιχειρηματικά νέα

Στον χορό των περικοπών των τεχνολογικών κολοσσών μπήκε και η Spotify ανακοινώνοντας την περικοπή του 6% του προσωπικού του, καθώς τα οικονομικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί. «Μέσα στους τελευταίους μήνες καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε τα κόστη, όμως δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Εκ, ανακοινώνοντας τη δρομολόγηση περίπου 600 απολύσεων. Το κόστος από τις απολύσεις θα φτάσουν έως τα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ανακοινώθηκαν κάποιες αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια, με κάποιες μετακινήσεις στελεχών στην προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας streaming μουσικής και να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων.

H Spotify ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα περικόψει το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς είναι αντιμέτωπη με ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον με καταναλωτές και διαφημιστές να περιορίζουν τις δαπάνες τους, όπως ήδη φημολογούνταν έντονα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ειδικότερα, η μουσική πλατφόρμα, έχει συνολικό εργατικό δυναμικό περίπου 9.800 ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι οι περικοπές επηρεάζουν περίπου 600 υπαλλήλους. Σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, η εταιρεία απασχολεί 5.400 άτομα στις ΗΠΑ και 1.900 στη Σουηδία.

Σε εσωτερικό υπόμνημα προς το προσωπικό της τη Δευτέρα, όπου έγιναν γνωστές οι απολύσεις, ο CEO, Ντάνιελ Εκ, τονίζει πως: «Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ήλπιζα να διατηρήσω τους δυνατούς ούριους ανέμους από την πανδημία, όμως, εκ των υστέρων, ήμουν πολύ φιλόδοξος να επενδύσω πριν από την αύξηση των εσόδων μας. Και για αυτόν τον λόγο, σήμερα, μειώνουμε τη βάση των εργαζομένων μας κατά περίπου 6% σε ολόκληρη την εταιρεία». Μάλιστα, αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη για τις κινήσεις που μας έφεραν εδώ σήμερα», ενώ οι απολυμένοι αναμένεται να λάβουν αποζήμιωση για διάστημα πέντε μηνών και συνεχή κάλυψη της υγειονομικής τους περίθαλψης.

Ο ένας εκ των ιδρυτών του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από τη θέση του συν - διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και θα εκτελεί χρέη εκτελεστικού προέδρου. Τον Χέιστινγκς θα αντικαταστήσουν οι Τεντ Σαράντος και Γκρεγκ Πίτερς, που ήδη βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις. «Το διοικητικό συμβούλιο συζητά εδώ και πολλά χρόνια για τον προγραμματισμό της διαδοχής (ακόμη και οι ιδρυτές πρέπει να εξελίσσονται!)» έγραψε ο Χέιστινγκς. «Στο πλαίσιο αυτής της εξελικτικής διαδικασίας, ο Τεντ προήχθη σε συν-Διευθύνων Σύμβουλος στο πλευρό μου τον Ιούλιο του 2020 και ο Γκρεγκ προήχθη σε COO – και τα τελευταία 2,5 χρόνια τους αναθέτω όλο και περισσότερο τη διαχείριση του Netflix» πρόσθεσε. «Είμαι τόσο περήφανος για τα πρώτα 25 χρόνια μας και τόσο ενθουσιασμένος για το επόμενο τέταρτο του αιώνα μας. Μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά για την καλύτερη ψυχαγωγία του κόσμου και να δώσουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση στα δικά μας μέλη. Το διοικητικό συμβούλιό μας συζητά τον σχεδιασμό της διαδοχής εδώ πολλά χρόνια (ακόμη και οι ιδρυτές πρέπει να εξελιχθούν!)» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Μπιλ Γκέιτς εντάχθηκε σε μια ομάδα δισεκατομμυριούχων που επενδύουν σε μια αυστραλιανή startup κλιματικής τεχνολογίας που έχει βάλει σκοπό να ταράξει τη βιομηχανία ζωοτροφών με ένα προσθετικό τροφίμων που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Η Breakthrough Energy Ventures, με επικεφαλής τον ιδρυτή της Microsoft Corp. και την Harvest Road Group του Andrew Forrest συμμετείχαν σε ένα γύρο χρηματοδότησης 12 εκατομμυρίων δολαρίων 2ης φάσης για την Rumin8 Pty. Η εταιρεία με έδρα το Περθ αναπτύσσει ένα συμπλήρωμα για τις ζωοτροφές που παρασκευάζεται από βρωμοφόρμιο -το δραστικό συστατικό που βρίσκεται σε ένα κόκκινο φύκι- που έχει αναπαραχθεί με σύνθεση. Σύμφωνα με μια μελέτη, η χορήγηση φυκιών στην τροφή των αγελάδων θα μπορούσε να περιορίσει κατά 98% τις εκπομπές μεθανίου. Σημειώνεται ότι τα ζώα που εκτρέφονται είναι υπεύθυνα για σχεδόν το 1/3 της εκπομπής μεθανίου που προέρχεται από ανθρώπινο παράγοντα και το μεθάνιο αυτό έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα funds που «προσγειώθηκαν» Ελλάδα και βολιδοσκοπούν τις ελληνικές τράπεζες

«Βουτιά» άνω του 5% για την μετοχή της Juventus μετά την «καμπάνα» αφαίρεσης 15 βαθμών

JP Morgan: Αμετάβλητη στα... 34,5 εκατ. δολάρια ετησίως η αμοιβή του Dimon

gazzetta
gazzetta reader insider insider