Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της Fitch με «φόντο» υψηλότερα επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της Fitch με «φόντο» υψηλότερα επίπεδα
Για υψηλότερα επίπεδα και προς τις 1.261 μονάδες στοχεύει το ΧΑ. Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της Fitch.

Τελευταία ενημέρωση 11:25

Την προσέγγιση προς τα επίπεδα των 1.260 μονάδων και τη διάσπαση αυτών θα διεκδικήσει με αξιώσεις το Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να έχουν όλα τα εφόδια για να σπρώξουν υψηλότερα την αγορά.

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα που είναι εξαιρετικά, τις διανομές μερισμάτων και τη θετική τάση των ξένων αγορών, το ΧΑ θα ποντάρει σε πρώτο βαθμό και στην αναβάθμιση του outlook από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch.

Συγκεκριμένα, την αναβάθμιση του outlook (προοπτικές) της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό αναμένει από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch, η Société Générale, κάτι που θα φέρει την ελληνική οικονομία μισό «σκαλοπάτι» μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμιδας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας στις 10 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 135% έως το 2026, χαμηλότερα δηλαδή από τον αντίστοιχο της Ιταλίας το 2026, που προβλέπει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Με ένα μεγάλο τμήμα του χρέους της Ελλάδας να λαμβάνει τη μορφή δανείων προς τους επίσημους πιστωτές, η χώρα έχει ένα σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και το χρέος της έχει ένα μεγάλο βάθος ωρίμανσης, γεγονός που περιόρισε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρα από τα εγχώρια μεγέθη και τις προοπτικές έμφαση δίνεται και στους χειρισμούς από τη μεριά των κεντρικών τραπεζών.

Οι αναλυτές δυσκολεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να δώσουν μια εκτίμηση για το εάν η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ή θα διατηρήσει μια στάση αναμονής. Ωστόσο, η απόφαση της Τράπεζας του Καναδά (αύξηση των επιτοκίων) έφερε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση μια αύξησης των επιτοκίων με πιθανότητες 35%, από 19% την Τρίτη. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έγιναν επίσης πιο δύσπιστοι ότι η Fed θα κατέληγε να μειώσει τα επιτόκια φέτος, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου σε υψηλό μετά την SVB στο 5,03%. Λάβετε υπόψη ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, το επιτόκιο που αναμενόταν τον Δεκέμβριο ήταν 4,18%. Έτσι, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, είχαμε περίπου 85 μονάδες βάσης αναμενόμενων μειώσεων για φέτος που αφαιρέθηκαν από την τιμολόγηση των αγορών.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,19% στις 1.260,50 μονάδες με τον τζίρο στα 22 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,21% στις 3.060 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,67% στις 1.023,85 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,9% στα 1,5135 ευρώ, η Alpha 1,49% στα 1,563 ευρώ, η Πειραιώς στο 0,27% και η ΕΤΕ οριακά χαμηλότερα κατά 0,03% στα 6,088 ευρώ.

Κέρδη επίσης για Jumbo που φτάνει σε ιστορικά υψηλά στα 24,32 ευρώ, με άνοδο 1,33% αλλά και για Viohalco (1,2%), ElvalHalcor (0,96%), η Lamda (0,31%).

Ράλι εκτόνωσης για τα Πλαστικά Θράκης στο 12,21% και τα 5,10 ευρώ με την Τεχνική Ολυμπιακή στο 8,44%.

Θετικές κινήσεις καταγράφονται σχεδόν σε όλη τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Η Ελλάδα μισό «βήμα» πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - Αναβάθμιση του outlook από τη Fitch σήμερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider