Άνευρες κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Ράλι στα ευρωπαϊκά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνευρες κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Ράλι στα ευρωπαϊκά
Σε θερινή ραστώνη το Χρηματιστήριο. Οριακές μεταβολές με χαμηλό τζίρο.

Τελευταία ενημέρωση 14:40

Θετική η αντίδραση των αγορών στα όσα δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, δήλωσε, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα παραπάνω, έτσι ώστε να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά» του πληθωρισμού. «Μπορεί να είναι αύξηση, μπορεί παύση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων», εξήγησε ενώ τόνισε πως «θα κινηθούμε με ανοιχτό μυαλό».

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν άκρως θετικά στο σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για υιοθέτηση μιας στάσης αναμονής, με τον Stoxx 600 στο +1,42% και τον DAX στο 1,43%, ενώ προς το +2% κινείται ο γαλλικός CAC 40.

Παράλληλα, το σερί του Dow Jones συνεχίζεται φτάνοντας μάλιστα στο ιστορικό ρεκόρ των 14 διαδοχικών ανοδικών κλεισιμάτων, μετά τις αποφάσεις της FOMC και τα όσα δήλωσε ο Πάουελ.

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο υψηλό σημείο από το 2001 με τον ισχυρό κεντρικό τραπεζίτη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις, τονίζοντας πως θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, επισήμανε πως οι όποιες μειώσεις επιτοκίων δεν θα έρθουν άμεσα...!

Πέραν αυτών υπάρχουν δύο ανακοινώσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας και δύο για τον ΔΤΚ πριν από την επόμενη συνεδρίαση FOMC και αυτές, μεταξύ άλλων, θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο ή/και αργότερα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πάουελ, σημείωσε ότι ενώ οι αξιωματούχοι της Fed «καλωσόρισαν» τα στοιχεία του ΔΤΚ του Ιουνίου, θέλουν να δουν περαιτέρω αποκλιμάκωση και περισσότερα σημάδια ότι ο πληθωρισμός «ψύχεται» σε διάφορους κορυφαίους δείκτες. Σημείωσε επίσης ότι οι όροι δανεισμού είναι πιο αυστηροί, επομένως όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην επόμενη έρευνα γύρω από τα δάνεια που θα κυκλοφορήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο γενικός τόνος λάμβανε τα χαρακτηριστικά μιας προσεκτικής αισιοδοξίας και υπήρχε η προσδοκία ότι η αγορά εργασίας θα συνέχιζε να αμβλύνεται.

Παράλληλα, τα ηνία παίρνει σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με περιορισμένο guidance ενόψει συνέχειας.

Στα εγχώρια τα αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών. Συγκεκριμένα, αύξηση 61% στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας εμφάνισε η Mytilineos, με τα EBITDA να ενισχύονται 49% και τον τζίρο να καταγράφει άνοδο 17%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι οικονομικές επιδόσεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

Παράλληλα, η Τιτάν κατέγραψε δύο ισχυρά τρίμηνα το 2023 με τις ενοποιημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεπερνούν τα €1,2 δισ. και να διαμορφώνονται σε €1.229 εκ., σημειώνοντας αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022. Τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα μας στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Οι αυξήσεις των τιμών που εφαρμόστηκαν το 2022 σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε επιλεγμένες αγορές στις αρχές του 2023 –οι οποίες αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και στην αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους– συνέβαλαν στη θετική πορεία των εσόδων.

Οι μετοχές των δύο εισηγμένων καταγράφουν ήπιες μεταβολές προς ώρας με τη Mytilineos να ενισχύεται κατά 0,55% 36,90 ευρώ και σε ιστορικά υψηλά και την Τιτάν στο 1,04% και τα 19,40 ευρώ.

Ευρύτερα, στο ταμπλό καταγράφεται μια υποτονικότητα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακή άνοδο 0,21% στις 1.347,33 μονάδων με τον τζίρο στα 73 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 κινείται στις 3.270 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποκαταγράφει ήπια άνοδο 0,36% στις 1.110,27 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 1,44% στα 6,464 ευρώ, η Πειραιώς κατά 0,86% και η Alpha στο 0,24%. Απώλειες 0,74% για τη Eurobank.

Στο -0,67% ο ΟΠΑΠ στα 16,25 ευρώ ενώ πτώση καταγράφει και η ΔΕΗ στο -0,37% και τα 10,88 ευρώ.

Πτώση και για την Aegean στο 1,81% και τα 13 ευρώ, ενώ χαμηλότερα κινούνται Cenergy, Viohalco και ΟΤΕ.

Κέρδη για Jumbo στο 1,31% όπως και για ΕΕΕ στο 1,68% στα 27,76 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Ισχυρή αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη - Άνοδος 49% στα EBITDA - Αναμένει περαιτέρω ενίσχυση στο β' εξάμηνο

Titan: Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη - Θετικές οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους

Fitch: Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider