Χρηματιστήριο: Χάνει τα πρωινά κέρδη - Ακολουθεί τη διεθνή τάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Χάνει τα πρωινά κέρδη - Ακολουθεί τη διεθνή τάση
Χάνει την αρχική δυναμική του το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τραπεζών αλλά και άλλων εισηγμένων εταιρειών, μπορεί να έδωσαν ένα «πάτημα» στους αγοραστές να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο προς τα μισά της συνεδρίασης ήδη άρχισαν οι ρευστοποιήσεις στη βάση του profit taking. Παραλληλα, η κίνηση των διεθνών αγορών δεν βοηθά το ΧΑ να κινηθεί προς τις 1.350 μονάδες.

Eurobank και Πειραιώς άνοιξαν το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές.

Η ισχυρή δυναμική των οργανικών κερδών προ προβλέψεων αλλά και η περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτέλεσαν τα δύο σημεία αναφοράς των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με την αναβάθμιση του guidance για φέτος.

Από την άλλη, προς την κατεύθυνση της οργανικής ανάπτυξης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και της ανταμοιβής των μετόχων αναμένεται να διοχετεύσει την πλεονάζουσα ρευστότητα η Eurobank, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

Επιπλέον, με αυξημένα καθαρά κέρδη και κύκλο εργασιών έκλεισε το α' εξάμηνο για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 22,9 εκατ. ευρώ, έναντι 19,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,8%.

Το 63% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια μεταβολή EUR3,1 εκ. σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2022, ήτοι αύξηση 27,2%. Ποσοστό 12% του κύκλου εργασιών αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς (Εισαγωγές / Υπηρεσίες Εκδοτριών), τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά EUR0,26 εκ. σε σχέση με το περυσινό α' εξάμηνο (+10,9%), κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους της αγοράς. Τέλος, 25% του κύκλου εργασιών προήλθε από υπηρεσίες και δεδομένα που παρέχει ο Όμιλος, μειωμένο κατά 0,9% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα η Εθνική Τράπεζα ενώ ακολουθούν την Πέμπτη ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Ακολουθεί επίσης την Παρασκευή, η κρίσιμη αξιολήγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope. Tο insider.gr αποκάλυψε πρόσφατα τις προθέσεις του γερμανικού οίκου Scope, μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που τόνισε ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Στο ταμπλό και από τεχνική άποψης, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα ισχυρό «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει εκ νέου ανοδικά για το 200%.

Στη σημερινή συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,51% στις 1.342,31 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,62% στις 3.253,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη 1,42% στις 1.102,20 μονάδες.

Στις τράπεζες, το αρχικό κλίμα ενθουσιασμού γύρισε, καίγοντας τους πρωινούς αγοραστές. Η Eurobank υποχωρεί πλέον κατά 1,29%, η Alpha Bank κατά 1,01% και η ΕΤΕ κατά 0,64%. Από την άλλη, η Πειραιώς κρατά ακόμη δυνάμεις καταγράφοντας άνοδο 1,4% έχοντας φτάσει ενδοασυνεδριακά και πάνω από το 3%.

Συνεχίζει και σήμερα ανοδικά η HelleniQ ENergy στο 1,49% και τα 8,20 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινείται επίσης ο ΟΤΕ (0,77%), ο ΟΠΑΠ (0,62%), η Sarantis (1,05%) και η Ελλάκτωρ (4,4%).

Χαμηλότερα κινείται η ΕΧΑΕ, ενώ στα 3,26 ευρώ υποχωρεί η Intrakat.

Νέο ράλι 5,5% για την Alumil στα 3,45 ευρώ, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να καταγράφει περιορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα «ανοίγει τον δρόμο» για συγχωνεύσεις, εξαγορές και διανομές μερισμάτων

Η ευχάριστη έκπληξη της Τράπεζας Πειραιώς από το μέτωπο των NPEs και την πιστωτική επέκταση

ΕΧΑΕ: Υψηλότερα καθαρά κέρδη και τζίρος στο α' εξάμηνο -Αυξήθηκε η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider