Με το «αριστερό» στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «αριστερό» στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο
Απώλειες που κάπως μαζεύτηκαν προς τις δημοπρασίες για το Χρηματιστήριο.

Πρώτο «κύμα» ρευστοποιήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό διάστημα, καθώς σημαντικό τμήμα επενδυτών αποφάσισε να κλειδώσε τα κέρδη εξαμήνου.

Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Αμερικής έφερε στο προσκήνιο τους πωλητές και όσους βραχυπρόθεσμους θέλησαν να πάρουν κέρδη.

Όπως σωστά είχε επισημάνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «το ΧΑ μπαίνει στον σκληρό πυρήνα των διακοπών με τον Αύγουστο πάντα να είναι και ο μήνας που οι περισσότεροι αποφασίζουν να ξεκουραστούν. Αυτό μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα στις συναλλαγές ή και να είναι αφορμή για μία διόρθωση που μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει. Φυσικά αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές να περιμένουν πως και πως μία διόρθωση για να πιάσουν θέσεις σε τίτλους ή και να κλείσουν short που τους ταλαιπωρούν».

Παράλληλα, ήδη από τις προηγούμενες συνεδρίασεις, φάνηκε μια κόπωση της αγοράς στο να κυνηγήσει υψηλότερα επίπεδα και να διασπάσει αποφασιστικά τις 1.350 μονάδες ώστε να βρεθεί προς τις 1.375 μονάδες. Με τη σημερινή διόρθωση το ΧΑ φαίνεται πως θα πάει να δοκιμάσει το χάσμα στις 1.250 - 1.247 μονάδες και ο επόμενος σημαντικός πυθμένας είναι στις 1.227 μονάδες όπου θα κρίνει την ταση. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν εφόσον υπάρξει καθοδική διάσπαση των 1.300 μονάδων και ενεργοποιηθεί η σφήνα.

Να σημειωθεί πως Eurobank και Πειραιώς άνοιξαν το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές.

Η ισχυρή δυναμική των οργανικών κερδών προ προβλέψεων αλλά και η περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτέλεσαν τα δύο σημεία αναφοράς των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με την αναβάθμιση του guidance για φέτος.

Από την άλλη, προς την κατεύθυνση της οργανικής ανάπτυξης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και της ανταμοιβής των μετόχων αναμένεται να διοχετεύσει την πλεονάζουσα ρευστότητα η Eurobank, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

Επιπλέον, με αυξημένα καθαρά κέρδη και κύκλο εργασιών έκλεισε το α' εξάμηνο για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 22,9 εκατ. ευρώ, έναντι 19,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,8%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα η Εθνική Τράπεζα ενώ ακολουθούν την Πέμπτη ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Ακολουθεί επίσης την Παρασκευή, η κρίσιμη αξιολήγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope. Tο insider.gr αποκάλυψε πρόσφατα τις προθέσεις του γερμανικού οίκου Scope, μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που τόνισε ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Στο ταμπλο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να σώσει στις δημοπρασίες τα προσχήματα μαζεύοντας ελαφρώς την προσφορά σε επιλεγμένους τίτλους. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,87% στις 1.323,91 μονάδες, με τον τζίρο στα 103,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,92% στις 3.204,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,74% στις 1.078,74 μονάδες.

Στις τράπεζες, έντονη διαφοροποίηση για την Πειραιώς που κατέγραψε άνοδο 2,15% στα 3,51 ευρώ, ενώ με απώλειες έκλεισαν η Alpha Bank (-2,11%), η Eurobank (-1,10%) και η ΕΤΕ (-0,96%).

Παράλληλα, ισχυρή διόρθωση κατέγραψε η Μυτιληναίος κλείνοντας στο -3,49% και τα 36,54 ευρώ, όπως και η ElvalHalcor (-3,76%), η Βιοχάλκο (-2,72%), η Aegean (-2,14%), και η Cenergy (-1,86%).

Στο κόκκινο επίσης η ΕΧΑΕ στο -3,81% και τα 5,56 ευρώ, ενώ τις απώλειες μάζεψε η Intrakat.

Ισχυρές απώλειες 3,43% για την ΑΒΑΞ, -1,97% για την Entersoft και -2,45% για τη Fourlis.

Αντίθετη κίνηση με κέρδη 4,89% για την Alumil, όπως και για τον ΑΔΜΗΕ και τη BriQ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα «ανοίγει τον δρόμο» για συγχωνεύσεις, εξαγορές και διανομές μερισμάτων

Briq Properties: Αύξηση 5,8 εκατ. ευρώ στην αξία των ακινήτων για το α' εξάμηνο 

Τρ. Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία στα 0,33 ευρώ ανά μετοχή το α' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider