Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Μάχη στα όρια των 1.300 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Μάχη στα όρια των 1.300 μονάδων
Στο επίκεντρο η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI αλλά και οι ανακοινώσεις στοιχείων από ΗΠΑ - Ευρωζώνη.

Τελευταία ενημέρωση 11:50

Αλλαγές επήλθαν στο δείκτη MSCI Greece Standard κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του οίκου, με την Τρ. Πειραιώς να εντάσσεται στον βασικό δείκτη και την Τέρνα Ενεργειακή να διαγράφεται και να υποβιβάζεται στον MSCI Small Cap, όπως ανέφερε και η Morgan Stanley, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 166 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, από την ένταξη της Πειραιώς.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει πως θα υπάρξουν εκροές 64 εκατ. δολαρίων από τη διαγραφή της ΤΕΝΕΡΓ, ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών. Φυσικά, με την ένταξη της Πειραιώς την 1η Σεπτεμβρίου, θα επέλθουν αλλαγές και στις μετοχές με υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης στο δείκτη, ενώ οι όποιες εκροές από passive funds σε άλλες μετοχές αναμένονται να υπερκαλυφθούν από τα active funds.

Από την άλλη, η πορεία των διεθνών αγορών συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την εγχώρια αγορά, εν αναμονή μάλιστα και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τους πιο μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Τα δεδομένα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αλλά και τον πληθωρισμό χθες (Πέμπτη), δεν άλλαξαν και πολύ τη γνώμη των αγορών και την τιμολόγηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed. Τα πιο risky assets κινήθηκαν αρχικώς σημαντικά υψηλότερα (S&P500, Nasdaq) στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά σύντομα υπήρξε μια νευρικότητα με τους βασικούς δείκτες να μάχονται να κρατήσουν το θετικό πρόσημο. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα και σήμερα στις ΗΠΑ για την ανακοίνωση του δείκτη PPI για τον Ιούλιο, όπου έμφαση θα δοθεί στα μεγέθη που τροφοδοτούν τον δομικό PCE, καθώς και την έρευνα καταναλωτών του University of Michigan.

Να σημειωθεί πως ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας με αιφνιδιαστική ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την κατανάλωση των νοικοκυριών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα έμενε σταθερό το δεύτερο τρίμηνο, αφού πέτυχε άλλη μία αιφνιδιαστική ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο, την στιγμή μάλιστα που η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και ο επίμονος πληθωρισμός άρχισαν να περιορίζουν τη ζήτηση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, αναφέρει πως «ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «καλόμαθε» τους επενδυτές λιανικής, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι αυτός δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση.

Εντούτοις, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι αυτός μοιάζει «κορεσμένος» - και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- στα υψηλά δεκαετίας.

Τεχνικά, η ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά από τον Μάρτιο και εντεύθεν παραμένει σε ισχύ. «Alarm» θα χτυπήσει σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες.

ΓΔ

Μεγαλύτερες οι «συγκινήσεις» στον Τραπεζικό Δείκτη, με το επίπεδο-κλειδί να βρίσκεται στις 1.040 και ενώ ο παραβολικός SAR έδωσε «έξοδο κόπωσης» πριν λίγες συνεδριάσεις.

Για όσους κοιτούν τους τζίρους, αυτοί λάμπουν δια της απουσίας τους, συνεπώς οι μικροκινήσεις παραμένουν ακριβώς αυτό... μικροκινήσεις και δεν σηματοδοτούν κατ’ανάγκη «χώσιμο» από τους «Μεγάλους Παίκτες».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σήμερα κατά 0,97% στις 1.300,49 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει στα 20 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,15% στις 3.138,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέζεται κατά 2,10% στις 1.057,46 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ δέχεται σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων υποχωρώντας 2,59% στα 6,178 ευρώ, με την Alpha Bank στο -2,12% και την Πειραιώς στο -1,85% με τη Eurobank στο -1,8%.

Βαριές απώλεις επίσης για τη ΔΕΗ στο -2,15% καιτα 10,02 ευρώ αλλά και για τη Μυτιληναίος στο -1,31%.

Στο κόκκινο σχεδόν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πλην Σαράντη, ΜΟΗ, Aegean.

Στο -2,58% η Τέρνα Ενεργειακή, στο -0,94% η Τιτάν ενώ ηπιότερα πτωτικά κινούνται Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιdeal Holdings: Θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica Stores

Intrakat: Με δύναμη στις ΣΔΙΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider