«Κόβει» ταχύτητα το Χρηματιστήριο - Επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόβει» ταχύτητα το Χρηματιστήριο - Επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις
Αναζητεί δυνάμεις το Χρηματιστήριο για να υπερβεί στις 1.332 μονάδες.

Τελ. ενημέρωση 13:45

Η δυναμική επάνοδος των αγοραστών στη Wall Street στην προσπάθεια περιορισμού των απωλειών ενός δύσκολου Αυγούστου, δε καταφέρνει προς ώρας να δώσει ένα ισχυρό πάτημα στους long του Χρηματιστηρίου να μηδενίσουν τις μηνιαίες απώλειες ή ακόμη και να περάσουν το ΓΔ σε θετικό έδαφος.

Σαφώς η αστάθεια παραμένει και αυτό αποτυπώνεται στο ότι οι αγορές δεν έχουν ένα σταθερό αφήγημα για να τραβήξουν μια συγκεκριμένη πορεία. Το soft landing σενάριο να κερδίζει σημαντικό έδαφος ή τουλάχιστον το story ότι η Fed είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια παρά να τα αυξήσει εκ νέου. Παρόλο που απομένουν δύο ολόκληρες μέρες από αυτόν τον δύσκολο μήνα, υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξει ξανά αυτό, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Ο βασικός μοχλός χθες ήταν η τελευταία έκθεση JOLTS, η οποία έδειξε μια περαιτέρω, και μεγάλη, χαλάρωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό ήρθε παράλληλα με μια αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη από το Conference Board, όπου η συνιστώσα της παρούσας κατάστασης έπεσε σε χαμηλό 9 μηνών, τροοδοτώντας με ελπίδες τους traders ότι ο Πάουελ και η υπόλοιπη παρέα της FOMC θα διατηρήσουν μια στάση αναμονής με τα επιτόκια.

Έτσι, η πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων έως τον Νοέμβριο μειώθηκε από 71% αμέσως πριν την έκθεση JOLTS σε 51% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street.

Περνώντας στο ΧΑ, η αγορά έδειξε να προβαίνει σε επιλεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας εκ νέου τις τράπεζες σε κάποιο βαθμό και στρέφοντας το ενδιαφέρον της στα πιο βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, και η ΔΕΗ. Η αγορά βρίσκεται με απώλειες 1,28% τον Αύγουστο και πλέον ο ΓΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις 1.332 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ 200, και τις 1.335 που ήταν το κλείσιμο του Ιουλίου.

Όπως σχολιάζει η Fast Finance «μην ξεχνάμε πως η αξιολόγηση της DBRS είναι πολύ κοντά μία μόλις μέρα πριν από την 9η Σεπτεμβρίου και την ομιλία του πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης. Τέλος της εβδομάδας έχουμε την αναδιάρθρωση του ΜSCI γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών με την αγορά να περιμένει την έξοδο της Τενέργα και την είσοδο της Πειραιώς. Τώρα σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση η καθυστέρηση είναι ότι καλύτερο για την χρηματιστηριακή αγορά μιας και θα σπεύδει να προεξοφλεί ή να μην βγάζει σοβαρούς πωλητές μέχρι τουλάχιστον την ανακοίνωση. Μην ξεχνάμε πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πακέτα στον τραπεζικό κλάδο γεγονός που θα απομειώνει και το χρέος στο ΤΧΣ.

Τεχνικά η αγορά έχει καταφέρει να συντηρήσει το μεσοπρόθεσμο επιθετικό του Momentum με την διόρθωση στο ημερήσιο να είναι βατή και περισσότερο κατοχύρωση κερδών και έλλειψη αγοραστών. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη κλείνει και ο Αύγουστος με τον Ιούλιο να είχε τερματίσει στις 1.335 μονάδες. Μία κατοχύρωση του 1.310 σε ημερήσιο είναι πολύ πιθανό να βγάλει και πάλι πιο επιθετικούς αγοραστές. Οι 1.260-1.280 μονάδες είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης και μόνο κατοχύρωση του επιπέδου θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση».

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,21% στις 1.321,08 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 40 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,28% στις 3.210,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης φτάνει στις 1.075,47 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank ξεχωρίζει με άνοδο 1,9% στα 1,61 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,38%, η Alpha στο 1,59% με την Πειραιώς να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,67%.

Ισχυρή άνοδο για Viohalco (1,73%) και Cenergy (2,36%) με τις δύο να σημειώνουν νέα υψηλά, ενώ ράλι αντίδραση καταγράφει η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 3,89% στα 16,83 ευρώ.

Κέρδη 1,91% για τον ΟΠΑΠ και 0,19% για ΔΕΗ, ενώ ήπια κατοχύρωση κερδών καταγράφει σε ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ. Πτωτικά τα διυλιστήρια αλλά και η Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Βάζουν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Εγνατία Οδός: «Δίδυμος» διαγωνισμός λειτουργίας/συντήρησης 161 εκατ. ευρώ στη «σκιά» της mega παραχώρησης σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis

gazzetta
gazzetta reader insider insider