Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα
Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα. Απώλειες 1,39% τον Αύγουστο.

Δεν κατάφερε να πείσει ούτε κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, παραμένοντας σε ένα στενό εύρος κίνησης και παρά την ισχυρή ανοδική κίνηση που προηγήθηκε χθες στη Wall Street.

Μερίδα επενδυτών προέβη σήμερα σε κατοχύρωση κερδών σε διάφορους τίτλους που έτρεξαν το τελευταίο διάστημα, όπως στη Μυτιληναίος και την Πειραιώς, ενώ ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν επίσης σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean. Φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή τελευταία συνεδρίαση του μήνα όπου αναμένονται και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI με μια αυξημένη μεταβλητότητα και συναλλακτική δραστηριότητα.

Αξίζει να επισημανθεί πως αλλαγές ως προς τη βαρύτητα και τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς (μέσω της παρουσίας δέκα εισηγμένων εταιρείων στο δείκτη MSCI Greece Standard) στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM), αναμένεται να επιφέρει η ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και η διαγραφή - υποβιβασμός της Τέρνα Ενεργειακής, μετά το τελευταίο rebalancing.

Όπως υπολογίζει η Morgan Stanley, η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξήσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,04% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενώ η υποβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακής από τον MSCI Greece Standard στον Small Cap θα μειώσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,01%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές στο 0,47% από 0,46% προηγουμένως, ενώ πιο σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση της στάθμισης στον δείκτη που αφορά την Αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Αφρική - ΕEΜΕΑ, καθώς η «παρουσία» του εγχώριου δείκτη MSCI θα ενισχυθεί στο 3,8% από 3,6% προηγουμένως.

Οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 168 εκατ. δολάρια (166 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing) ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, για την ένταξη της Πειραιώς.

Από την άλλη, οι εκροές από τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής από το δείκτη MSCI Greece Standard αναμένεται να φτάσουν τα 63 εκατ. δολάρια (64 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing), ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών.

Επιπλέον, αναδιάταξη θέσεων στις κεφαλαιοποιήσεις με τη Eurobank (5,96 δισ. ευρώ) να προσπερνά τον ΟΤΕ (5,89 δισ. ευρώ) που δείχνει εκ νέου μια κακή συμπεριφορά στο ταμπλό υποχωρώντας πλέον στα 13,82 ευρώ.

Παράλληλα, την κάλυψη της μετοχής της μεγαλύτερης ολοκληρωμένης ελληνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, όπως χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ, ξεκίνησε η JP Morgan, θέτοντας σύσταση «overweight» με τιμή στόχο τα 13,50 ευρώ.

Ως προς τα επιχειρηματικά, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετοχών είναι η μια από τις τρεις κινήσεις που σχεδιάζει η διοίκηση της Intralot για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, την έξοδο της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης και την διαχείριση του δανεισμού της.

Όπως σημείωσε ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης, κατά τη γενική συνέλευση η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για να προχωρήσουν μέσα στο φθινόπωρο, μαζί με την ΑΜΚ, η έκδοση νέο ομολόγου και η σύναψη τραπεζικού δανείου

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες και θα γίνει γνωστό πως θα διαμορφωθεί χρονικά η διαδικασία μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ θα λήξει εντός του 2023» είπε ο κ. Κοκκαλης, συμπληρώνοντας πως «με τις κινήσεις αυτές η εταιρεία θα βγει από την επιτήρηση, θα καλύψουμε το ομολογιακό δάνειο του 2024 και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την Fast Finance «τεχνικά, η αγορά έχει καταφέρει να συντηρήσει το μεσοπρόθεσμο επιθετικό του Momentum με την διόρθωση στο ημερήσιο να είναι βατή και περισσότερο κατοχύρωση κερδών και έλλειψη αγοραστών. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη κλείνει και ο Αύγουστος με τον Ιούλιο να είχε τερματίσει στις 1.335 μονάδες. Μία κατοχύρωση του 1.310 σε ημερήσιο είναι πολύ πιθανό να βγάλει και πάλι πιο επιθετικούς αγοραστές. Οι 1.260-1.280 μονάδες είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης και μόνο κατοχύρωση του επιπέδου θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ κατέγραψε πτώση 0,11% στις 1.316,94 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 95,02 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,12% στις 3.197,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδο 0,46% στα 6,39 ευρώ.

Η Eurobank πρωταγωνίστησε και σήμερα με κέρδη 1,58% στα 1,605 ευρώ, την ΕΤΕ στο 0,53% και τα 6,39 ευρώ και την Alpha Bank sto 0,78% και τα 1,552 ευρώ. Απώλειες 2,06% για την Πειραιώς λίγο πριν την επίσημη ένταξη στον MSCI Greece.

Από την άλλη ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Τιτάν (2,10%) στα 18,44 ευρώ και ο ΟΠΑΠ (1,27%) στα 15,90 ευρώ. Στο πράσινο και η Τέρνα Ενεργειακή που έμεινε ωστόσο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 16,99 ευρώ (στα 16,50 ευρώ).

Παράλληλα, profit taking καταγράφηκε στη Μυτιληναίος μετά το 38άρι που χτύπησε κλεινοντας σήμερα με πτώση 2,19% στα 37,44 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Το φαινόμενο «Barbenheimer» στις αγορές μετοχών

Ξεκινά κάλυψη της ΔΕΗ η JP Morgan με σύσταση «overweight» - Η κρυφή αξία από την εξαγορά της Enel Romania

gazzetta
gazzetta reader insider insider