Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και ΔΕΗ η νέα απόπειρα για την κατάληψη των 1.500 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και ΔΕΗ η νέα απόπειρα για την κατάληψη των 1.500 μονάδων
Νέα μάχη για την κατάληψη των 1.500 μονάδων. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ που θα δώσουν νέα δυναμική.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Η πρώτη μάχη για τη διατήρηση των 1.500 μονάδων δεν κρίθηκε επιτυχώς, με την αγορά να κάνει ένα βήμα πίσω αλλά έχοντας ένα πιο θετικό τέμπο από τις διεθνείς αγορές μπορεί να το φέρει άνετα εις πέρας.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να ηγούνται στην ενδυνάμωση της τάσης και στην κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, χρειάζοντας ωστόσο δυνάμεις και από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως από τη ΔΕΗ (ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα), τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τη Mytilineos.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις όταν και χαμήλωσε κάπως ο τζίρος ειδικά σε αρκετές μετοχές φαίνεται να γίνεται ένα επιτηδευμένο μάζεμα από ξένους και θεσμικούς σε χαμηλότερα επίπεδα για να φύγουν πιθανώς με δύναμη προς τα πάνω. Την ίδια στιγμή σε αυτά τα χαρτιά -κυρίως του 25άρη- τα swings γίνονται με πολύ χαμηλό τζίρο, ενδεικτικό αυτού που αναφέραμε παραπάνω, με τις τράπεζες να τρέχουν εδώ και αρκετές μερές σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας και αποτιμήσεων και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να υστερούν σημαντικά, έχοντας μείνει αρκετά πίσω.

Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, μπορεί ΓΔ, FTSE25 και FTSEM να έκλεισαν με κέρδη κοντά στο 1% αλλά ο τραπεζικός έκανε την διαφορά μιας και έκλεισε με 3% κέρδη δίνοντας παράλληλα στην αγορά ρευστότητα και τζίρο. Η ΑΛΦΑ μετά από μεγάλο διάστημα κατάφερε να αλλάξει επίπεδο ενώ οι διανομές μερισμάτων μαζί με τις αγορές ιδίων έχουν κάνει την διαφορά στην προσέλκυση των επενδυτών στον κλάδο. Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τον στόχο τους στις τράπεζες.

Ο όμιλος Βιοχαλκο ήταν ένας ακόμα πρωταγωνιστής την εβδομάδα που πέρασε καθώς και η μητρική και οι θυγατρικές κατέγραψαν νέα υψηλά. Ειδικά ο τίτλος της ElvalHalcor άφησε και ανοδικό χάσμα δείχνοντας μεγαλύτερη δυναμική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο όμιλος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά είναι υποτιμημένος. Από την άλλη ο επιχειρηματίας θα προσπαθήσει να τονώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά να αυξήσει το free float του ομίλου με σκοπό να πιάσει και τους στόχους της ΕΧΑΕ. Από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση το Lavipharm κατάφερε να αλλάξει επίπεδο και να δοκιμάσει σε πρώτη φάση το επίπεδο του 1 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η εταιρία μπορεί να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα γεγονός που πάνω της προσελκύει νέους επενδυτές και traders. Τα αποτελέσματα που ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα είναι αυτά της ΕΛΧΑ, της Lavipharm, του Φουρλή, και τέλος της ΔΕΗ από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η ΔΕΗ τεχνικά συνεχίζει να έχει επαφή με το επίπεδο λίγο κάτω από το 12 που αν καταφέρει να κατοχυρώσει μπορεί να κάνει την διαφορά στην τάση.

Τεχνικά και σε επίπεδο ΓΔ, όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από το 1.486 η τάση είναι επιθετική με το 1.515 κοντινή αντίσταση και το 1.539 επόμενο στόχο. Το 1.480 κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1.460. To κερί της Παρασκευής ήταν άσχημο παρόλα αυτά από μόνο του δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα και χρειαζόμαστε συνεδριάσεις.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,8% στις 1.502,39 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,96% στις 3.656,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 1,5% στις 1.342,98 μονάδες.

Στις τράπεζες, Alpha Bank (2,46%), Eurobank (1,99%) και Πειραιώς δίνουν το ρυθμό ενώ υστερεί ελαφρώς η ΕΤΕ με κέρδη 0,28%.

Ισχυρή αντίδραση από ΔΕΗ στο 1,52% και τα 12,02 ευρώ πλέον, με την ΕΕΕ σε νέα πολυετή υψηλά στα 32,68 ευρώ. Υστερούν σε κίνηση ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΑΝ, με την Aegean να υποχωρεί κατά 4,58% λόγω αποκοπής μερίσματος.

Κέρδη για ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Lamda, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ανοίγει το κεφάλαιο για τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ στην Εθνική και στην Attica Bank

Ο σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης» με «αίμα στα χέρια του»

Κ. Ανδριοσόπουλος: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ «κλειδί» για το κόστος ρεύματος 

gazzetta
gazzetta reader insider insider