Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο - Στα όρια των 1.440 μονάδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο - Στα όρια των 1.440 μονάδων
Πιέσεις στα όρια των 1.440 μονάδων για το ΧΑ. Στρέβλωση λόγω rollover στα παράγωγα.

Τελ. ενημέρωση 15:05

Εντελώς διαφορετικό κλίμα επικρατεί στην αμερικανική αγορά έναντι της Ευρώπης και του ΧΑ, καθώς στις τελευταίες ασκούνται ισχυρές πιέσεις, με τη Wall Street να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Παρότι χθες οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν χθες ένα σύντομο relief rally οι ισχυρές πιέσεις επιστρέφουν απόρροια και των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης και της «φωτιάς» που άναψε ο Ε. Μακρόν προκυρήσσοντας πρόωρες εκλογές.

Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα χθες από τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που έδειξαν μια περαιτέρω αποκλιμάκωση. Οι αγορές βλέπουν πλέον μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed, παρά το πιο hawkish dot plot που παρουσίασε η FOMC χθες.

Στα ενδότερα, το ΧΑ δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα από το διεθνές ράλι και τα ιστορικά υψηλά σε S&P 500, Nasdaq. Η αγορά αναζητεί καταλύτες που ψάχνει κατά περίπτωση στα αποτελέσματα. Στο θετικό σετ των μεγάλων εταιρειών της αγοράς προστέθηκε και η Lamda.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε ενοποιημένα κέρδη EBITDA ύψους 40,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2024 (πενταπλάσια αύξηση έναντι του 2023, ήταν στα 8 εκατ. ευρώ), λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων των Εμπορικών Κέντρων, των Μαρινών και του project στο Ελληνικό (The Ellinikon).

Γενικότερα, «πέτυχε» νέο ιστορικό ρεκόρ κερδών Retail EBITDA (4 Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία) προ αποτιμήσεων στα 22,5 εκατ. ευρώ (+8% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023), νέο ιστορικό ρεκόρ κερδών EBITDA για τις Μαρίνες στα 4,6 εκατ. (+13%), αλλά και ισχυρά αποτελέσματα EBITDA για το έργο Ελληνικού (The Ellinikon) στα 15,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ξεχωρίζει και το νούμερο, όπως ανέφερε η διοίκηση της Lamda, των σχεδόν 0,7 δισ. εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων μέχρι σήμερα.

Θετικό σήμα έστειλε και η ΑΒΑΞ. Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι από φέτος η εισηγμένη θα παρουσιάσει αύξηση του τζίρου με μεγαλύτερο ρυθμό και περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου EBITDA εξέφρασε χθες η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου ΑΒΑΞ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Χρήστος Ιωάννου, αποτελεί «πεποίθηση μας ότι η κερδοφορία στο κομμάτι της κατασκευής θα είναι πλέον σημαντικά βελτιωμένη με αφετηρία το 2024» προσθέτοντας: «παραμένει δέσμευσή μας να ανταμείβουμε και τους μετόχους μας με ετήσιο μέρισμα και πιστεύουμε το μέρισμα του 2022 των 7 λεπτών ανά μετοχή να αποτελεί την νέα βάση ετήσιας διανομής».

Πάντως, για τη χρήση 2023 η εισηγμένη δίνει μεικτό μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό €0,0285), με αποκοπή δικαιώματος τη Δευτέρα 29.07.2024 και καταβολή καθαρού μερίσματος την Παρασκευή 02.08.2024.

Στα μακροοικονομικά, σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 8 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συζήτηση για να μειωθούν τα διαθέσιμα και πιο συγκεκριμένα το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του 3ου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους. Παράλληλα, ειδική αναφορά γίνεται και στην ΕΤΕ. Το ελληνικό κράτος κατέχει μερίδιο 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα εξεταστεί η διάθεσή του «το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το κλείσιμο του μήνα έχει μεγάλες λήξεις σε παράγωγα με το roll over να πιέζει τη spot όπως γίνεται συνήθως.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτωή 0,65% στις 1.441,75 μονάδες με ισχνό τζίρο που δε ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,61% για τον FTSE 25 και -1,01% για τον τραπεζικό που διολισθαίνει στις 1.288,43 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην ΕΤΕ στο -2,13% και τα 8,002 ευρώ, με την Πειραιώς στο -1,2% και την Alpha σταθερή στα 1,618 ευρώ.

Ροκάνισε τα κέρδη η Lamda και πλέον καταγράφει άνοδο μόλι 0,3% στα 6,67 ευρώ. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ με κέρδη 1,43% στα 14,91 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις Metlen, Coca Cola, με την πρώτη στα 36,04 ευρώ και τη δεύτερη στα 31,80. Κέρδη αντίβαρο για την αγορά από Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Πτώση και για τη ΔΕΗ στα 11,05 ευρώ, με τη Cenergy στο -0,98% και την Aegean στο -0,86%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Εισπράξεις πάνω από 670 εκατ. ευρώ ήδη από τα ακίνητα στο Ελληνικό – Ρεκόρ για Malls, μαρίνες

ΑΒΑΞ: Αναμένει βελτίωση στην Κατασκευή, μερίσματα 1,1 δισ. από Παραχωρήσεις – Πώς θα ανταμείψει τους μετόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider