Τι βλέπει η Capital Economics για τις αμερικανικές εκλογές - Τα κρίσιμα μέτωπα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι βλέπει η Capital Economics για τις αμερικανικές εκλογές - Τα κρίσιμα μέτωπα
Όλα τα σενάρια που εξετάζονται από τους αναλυτές λίγες ώρες πριν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Πολιτείες «κλειδιά».

Στον αγώνα για τον έλεγχο του Κογκρέσου εστιάζει σε έκθεσή της για τις αμερικανικές εκλογές η Capital Economics, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα τη νύχτα των εκλογών είναι πιθανό να είναι ασυνήθιστα ασταθή.

Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς όπως σημειώνει η Capital Economics και υπάρξει το «blue wave», δηλαδή η επικράτηση των Δημοκρατικών σε όλα τα μέτωπα (Λευκός Οίκος, και Κογκρέσο), θα ενισχυθούν οι ελπίδες για ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Αντιθέτως, μια περιορισμένη νίκη του Τζο Μπάιντεν, με τους Ρεπουμπλικάνους να «παίρνουν» τα ηνία της Γερουσίας θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα και αυτό γιατί θα επιστρέψει το φάντασμα ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος και θα μειώσει ριζικά τις ελπίδες για μια νέα τονωτική «ένεση» προς την οικονομία. Η νίκη του Τραμπ πιθανότατα θα σήμαινε συνέχιση του μπλόκου που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες.

Η άνευ προηγουμένου πρόωρη προσέλευση των ψηφορόρων σημαίνει ότι το βράδυ των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 94 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, διπλάσια προσέλευση δηλαδή από τα 47 εκατομμύρια του 2016. Αυτό ωστόσο θα περιπλέξει τα αποτελέσματα, καθώς κάθε πολιτεία έχει διαφορετικούς κανόνες για την επεξεργασία και την ανακοίνωση εκ των προτέρων των αποτελεσμάτων. Μαζί με το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου «στρεβλώνουν» παραδοσιακά τη Δημοκρατική πτέρυγα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αυτοπροσώπως ψηφοφορία, τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ​​προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προτού γίνει σαφές ποιος είναι ο τελικός νικητής.

Σύμφωνα με την Capital Economics πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο επεξεργάζονται νωρίτερα τα ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών, οπότε θα αρχίσουν να αναφέρουν αποτελέσματα αμέσως μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων. Αν αυτά αποτυπώνουν μια καλή εικόνα για τον Μπάιντεν, τότε θα σήμαινε ότι οι Δημοκρατικοί θα βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο για μια άνετη νίκη. Αλλά αν «σπάσουν» υπέρ του Τραμπ, αυτό θα σήμαινε μια πολύ στενότερη μάχη. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα πιθανότατα θα κριθεί στις βασικές πολιτείες της Midwest, συμπεριλαμβανομένων της Πενσυλβανίας και του Μίσιγκαν, τα οποία δεν θα ξεκινήσουν να επεξεργάζονται τα δεδομένα από τις κάλπες πριν από την ημέρα των εκλογών και όπου, σε μια πολύ μάχη, μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο Τραμπ είναι πιθανό να ισχυριστεί ότι οι εκλογές είναι νοθευμένες αν χάσει. Αλλά αναμφισβήτητα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι εάν το mainstream κομμάτι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος συμμετέχει σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του αποτελέσματος, το οποίο σύμφωνα με την Capital Economics θα συνέβαινε μόνο σε μια στενή εκλογική αναμέτρηση.

Ωστόσο ο έλεγχος της Γερουσίας όπως τονίζει η Capital Economics αποτελεί το κλειδί για τις οικονομικές προοπτικές, δεδομένου πως ένα δημοσιονομικό πακέτο θα ήταν μεγαλύτερο υπό μια «Δημοκρατική» επικράτηση. Ακόμη και σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, η Capital Economics αναμένει ότι μια συμφωνία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί και το πακέτο θα είναι μικρότερο από ότι υποθέτουν πολλοί, ενώ η θετική αντίδραση στις αγορές θα μπορούσε να είναι βραχύβια.

Εάν ο Τραμπ επικρατήσει όπως αναφέρει η Capilal Economics, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρούσαν πιθανώς τον έλεγχο της Γερουσίας. Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα αποτελούσε επέκταση του «status quo», ενώ θα είχε το ελέυθερο να ορίσει μια πιο εύκαμπτη πολιτικά προσωπικότητα στη θέση του Τζερόμ Πάουελ για τα ηνία της Fed όταν λήξει η θητεία του το 2022. Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια αυξάνοντας τους κινδύνους για άνοδο του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, θα υπήρχε ο κίνδυνος ο Τραμπ να λάβει μια πιο επιθετική κατεύθυνση στα εμπορικά θέματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider