Κίνδυνος ελλείψεων από τον αποκλεισμό στην Ειδομένη

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνδυνος ελλείψεων από τον αποκλεισμό στην Ειδομένη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος λόγω αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης από τις 18 Νοεμβρίου. Οι επιχειρηματίες μιλούν ακόμα και για ελλείψεις στην αγορά της Βορείου Ελλάδος εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν αγορές ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων.

Εγκλωβισμένα 1.800 βαγόνια

Περισσότερα από 1.800 εμπορικά βαγόνια έχουν αποκλειστεί και από τις δυο πλευρές των ελληνικών συνόρων προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε χιλιάδες επιχειρήσεις που περιμένουν την τροφοδοσία τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να εκτελέσουν τα συμβόλαια τους σε πελάτες τους στην Kεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Για τον λόγο αυτό την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, ζήτησε την Τρίτη με επιστολή του και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ&L) εξηγώντας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός στις επιχειρήσεις.

Στα 1,5 εκατ. ευρώ η ζημία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ήδη η ζημία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αγγίζει τα 1,5 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ενώ πλήγμα δέχεται και η αξιοπιστία της εταιρείας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Εντός των Σκοπίων έχουν εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα τέσσερα τρένα, ενώ ούτε εκείνα από Αθήνα μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη. Μάλιστα, μεγάλοι πελάτες της εταιρείας, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και πολλές εισαγωγικές εταιρείες, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και τονίζουν ότι και ενόψει Χριστουγέννων θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά. Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα εγκλωβισμένα βαγόνια είναι τρόφιμα νωπά και τυποποιημένα, καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

SOS από τους επιχειρηματίες

Για 18 συρμούς που είναι εγκλωβισμένοι στο έδαφος των Σκοπίων κάνει λόγο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης οι οποίοι είναι φορτωμένοι με εμπορεύματα και πρώτες ύλες με προορισμό την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος συρμός εισήλθε στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου και έκτοτε δεν κατέστη δυνατό να κινηθούν άλλοι συρμοί προς τη Θεσσαλονίκη. Σε επιστολή που έστειλαν προς την κυβέρνηση κάνουν λόγο ακόμα και για τον κίνδυνο της διακοπής της λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων παραγωγής λόγω ελλείψεων ή καθυστερημένων αφίξεων των πρώτων υλών.

Μάλιστα εξηγούν ότι ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, οι συρμοί από τη Θεσσαλονίκη προωθούνται μέσω Βουλγαρίας προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την κατά 20% αύξηση του μεταφορικού κόστους. Την παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος έχει ζητήσει από τις 25 Νοεμβρίου με επιστολή του και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider