Ν. Πασχάλη (Eurobank): «Πολύτιμο κεφάλαιο οι εργαζόμενοί μας, με το ΤΕΑ θέλουμε να τους διασφαλίσουμε στο διηνεκές»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Πασχάλη (Eurobank): «Πολύτιμο κεφάλαιο οι εργαζόμενοί μας, με το ΤΕΑ θέλουμε να τους διασφαλίσουμε στο διηνεκές»
Στόχος μας να είμαστε πάντα μπροστά για τους ανθρώπους μας, τονίζει στο insider.gr η Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Eurobank.

Στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης για όλο το προσωπικό του Ομίλου της, προχώρησε πρόσφατα η Eurobank. Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank θα παρέχει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα μακροχρόνιας αποταμίευσης και σημαντικών καλύψεων, ώστε στη λήξη της θητείας τους να έχει συσσωρευθεί ένα σεβαστό ποσό που θα βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο εκείνη τη στιγμή-ορόσημο στη ζωή τους.

«Η δημιουργία του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι μια πράξη κοινωνικής ευθύνης της Eurobank και η συμβολή της Τράπεζας σε αυτό είναι καθολική. Για τον εργαζόμενο, η συμμετοχή στο ΤΕΑ αποτελεί και πράξη προσωπικής ευθύνης», δηλώνει στο insider.gr η κα Νατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Eurobank.

Παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη του Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης για τους εργαζόμενους της Eurobank, η κα Πασχάλη επισημαίνει ότι ο ρόλος του 2ου πυλώνα ασφάλισης είναι κρίσιμος, τόσο ως πυλώνας ασφάλισης, όσο και ως πυλώνας της ατομικής, αλλά και της εθνικής αποταμίευσης. «Οφείλουμε να στηρίξουμε τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας, που δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας», επισημαίνει η Group Chief HR Officer της Eurobank.

Η ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχεται να προστεθεί σε δέσμη πρωτοβουλιών της Eurobank για τη φροντίδα των εργαζομένων της. Όπως τονίζει η κα Πασχάλη «Στην Eurobank, κάθε μέρα, με πράξεις δίνουμε αξία σε ό,τι πάει μπροστά τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους».

- Κυρία Πασχάλη, η Eurobank προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων της. Πώς οδηγήθηκε η Τράπεζα στην απόφαση αυτή και πώς αντιλήφθηκαν την πρωτοβουλία της Τράπεζας οι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι η Eurobank εδώ και πολλά χρόνια παρείχε ένα ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα από τα καλύτερα της αγοράς;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλοι οι άνθρωποί μας αγκάλιασαν το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ομίλου Eurobank, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφέρουμε ένα ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, καθώς και ένα ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα, τολμώ να συμπληρώσω στην ερώτησή σας, από τα καλύτερα και τα πιο γενναιόδωρα της αγοράς.

Εμείς, διαρκώς επιδιώκουμε να βελτιωνόμαστε, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο και όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι, όταν μελετήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΑ, συναντήσαμε τον Αντιπροσωπευτικό Σύλλογο, διαπιστώσαμε με χαρά ότι πίστευαν και οι ίδιοι στον θεσμό αυτό και έβλεπαν θετικά μία σύμπραξη στο πλαίσιο μίας νέας επιχειρησιακής συμφωνίας που θα οδηγούσε στην ίδρυσή του για τον Όμιλο. Και πράγματι, η απόφαση για την ίδρυση του δικού μας ΤΕΑ έχει επικυρωθεί και από μια πολύ καλή Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2021.

Πρέπει να πω ότι αντίστοιχη θετική αντιμετώπιση εισπράξαμε και από τα υπόλοιπα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στον οργανισμό μας, τα οποία, στο σύνολό τους αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας ότι ο θεσμός έχει ωριμάσει.

Αυτό που επιδιώκουμε με την ίδρυση του ΤΕΑ είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης για όλο το προσωπικό του Ομίλου, το οποίο θα παρέχει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα μακροχρόνιας αποταμίευσης και σημαντικών καλύψεων, ώστε στη λήξη της θητείας τους να έχει συσσωρευθεί ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο εκείνη τη στιγμή-ορόσημο στη ζωή τους.

- Με ποιες αρχές -πρακτικές και αξιακές- συστάθηκε το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης της Eurobank και πώς θα λειτουργεί; Ποια θα είναι η συμβολή της Τράπεζας και ποια η συμβολή των εργαζόμενων;

‘Έχουμε αποφασίσει με έργα και πράξεις να συμβάλλουμε στην ευημερία των εργαζόμενών μας. Η δημιουργία του ΤΕΑ είναι για εμάς μια πράξη κοινωνικής ευθύνης και η συμβολή της Τράπεζας σε αυτό είναι καθολική. Η Eurobank αναλαμβάνει όλα τα έξοδα λειτουργίας του ΤΕΑ. Απαλλάσσει έτσι τους εργαζόμενούς της 100% από το οποιοδήποτε πιθανό κόστος συμμετοχής τους στο Ταμείο. Είναι μια πρωτοβουλία της Τράπεζας που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εργαζόμενούς μας στο διηνεκές, να είμαστε πάντα μπροστά για τους ανθρώπους μας.

Όμως, η συμμετοχή στο ΤΕΑ αποτελεί και πράξη προσωπικής ευθύνης από την πλευρά του εργαζόμενου. Οι δυνατότητες εθελοντικών εισφορών, που προσφέρει το ΤΕΑ, βοηθούν στην καλλιέργεια της αποταμιευτικής κουλτούρας, ακόμη και στις νεαρότερες ηλικίες εργαζομένων. Εκτός της εισφοράς του εργοδότη, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύσουν και οι ίδιοι κεφάλαιο στο Ταμείο αυτό, με στόχο την ενίσχυσή τους κατά τη συνταξιοδότηση. Αυτό το κεφάλαιο μπορούν να το μεταφέρουν και σε άλλα ΤΕΑ, σε περίπτωση μετακίνησής τους σε άλλο εργοδότη. Όταν έρθει η ώρα της εκταμίευσης, σύμφωνα με το παρόν φορολογικό καθεστώς, η εφάπαξ παροχή που θα εκκαθαριστεί δεν φορολογείται.

Η μακροχρόνια στήριξη των εργαζόμενών μας ήταν και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Στην περίπτωσή μας, με αφορμή την ίδρυση του ΤΕΑ, το γενναιόδωρο ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμά τους με τις πολύ σημαντικές εισφορές από τον εργοδότη μεταφέρεται με ακόμα πιο βελτιωμένους όρους στο ΤΕΑ. Οι εργαζόμενοι, με την κατάργηση του ομαδικού συνταξιοδοτικού, θα λάβουν το ποσό που προβλέπεται μετά την εκκαθάριση με σημαντικές προσαυξήσεις υπεραξίας. Αυτό το κεφάλαιο μπορούν, κατά την κρίση τους, να το διαθέσουν είτε για να καλύψουν ανάγκες ή επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν προκύψει, είτε για να το τοποθετήσουν στο ΤΕΑ που δημιουργήθηκε.

Το καταστατικό του ΤΕΑ του Ομίλου Eurobank είναι πολύ προσεκτικά δουλεμένο και περιλαμβάνει μια σειρά από όρους που έρχονται να προβλέψουν τι μέλλει γενέσθαι, πάντα επ’ ωφελεία των ασφαλισμένων. Ελπίζουμε και άλλοι Οργανισμοί να στραφούν προς την κατεύθυνση αυτή και να ιδρύσουν ΤΕΑ για τους εργαζόμενούς τους, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης που προάγει ισχυρά πρότυπα ESG.

- Ποιες πρόνοιες υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας;

Όπως γνωρίζετε, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ένας καταξιωμένος θεσμός παγκοσμίως. Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους συμπληρωματικής ασφάλισης.

Το ΤΕΑ του Ομίλου Eurobank διέπεται από ισχυρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο και στιβαρές εγκριτικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν διαφανή και ορθή διακυβέρνηση, βάσει των υψηλών προδιαγραφών που θέτει ο Όμιλος μας.

Όπως όλα τα ΤΕΑ, έτσι και το δικό μας εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ελέγχεται από την ανεξάρτητη Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ενώ οι επενδύσεις ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή νομική οντότητα, με δικό της καταστατικό, με ξεχωριστό Διοικητικό Συμβούλιο και με περιουσιακά στοιχεία διαχωρισμένα από αυτά της Τράπεζας. Ο θεσμός των ΤΕΑ διαθέτει ακόμη μία «δικλείδα διασφάλισης της διαφάνειας», έχοντας προβλέψει να εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑ οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι.

Παράλληλα, η επενδυτική πολιτική που ακολουθείται, οριοθετείται από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και καταγράφεται στον Κανονισμό Επενδύσεων. Το Ταμείο προβαίνει σε πλήρη δημοσιοποίηση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας και των επενδυτικών πολιτικών και μέσων, ώστε να ενημερώνονται τα μέλη του με πλήρη διαφάνεια.

Όλοι οι εργαζόμενοί μας έχουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση, μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΑ, σε όλη την πληροφόρηση που σχετίζεται τόσο με τις συναλλαγές τους όσο και με την ανάλυση των επενδύσεών τους. Ενημερώνονται, μέσω ατομικού δελτίου, για τα οικονομικά τους δεδομένα, τις παροχές και τα δικαιώματά τους. Έτσι, καταλήγουμε στο ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό που αναπτύσσεται σε ένα εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει εμπιστοσύνη και διαφάνεια.

- Τι έχει να προσφέρει στους εργαζόμενους ο 2ος πυλώνας ασφάλισης; Υπάρχουν περιθώρια απλούστευσης και βελτίωσης της σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Ο ρόλος του 2ου πυλώνα είναι κρίσιμος, ως πυλώνας της ασφάλισης αλλά και πυλώνας της ατομικής, αλλά και της εθνικής αποταμίευσης. Έρχεται να συμπληρώσει τον 1ο πυλώνα των κρατικών συντάξεων. Δεν τον ανταγωνίζεται και δεν δομείται όπως αυτός. Τα ΤΕΑ, οι κρατικές συντάξεις και οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι όλα απαραίτητα και συμπληρωματικά τμήματα ενός ενιαίου πλαισίου, που οδηγεί στη βιωσιμότητα και στην ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Οφείλουμε ως πρωτοπόροι να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζοντας τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας, που δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.

Όμως, ο 2ος πυλώνας βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης των υποδομών που έχουν ανάγκη οι φορείς, οι οποίοι ασκούν εποπτικό έργο. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή το καταστατικό ενός ΤΕΑ περνάει από πολλές εποπτικές αρχές, αλλά και από πολλές διαδικασίες εντός των αρχών.

Οπωσδήποτε αυτές οι διεργασίες έχουν περιθώρια απλούστευσης και βελτίωσης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πλάνο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εποπτικός φορέας για τα ΤΕΑ, ο οποίος θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα διευκολύνουν πολύ τις διαδικασίες ίδρυσής τους.

Ίσως τότε, θα μπορούσαν να υπάρχουν και οι υποδομές ελέγχου και παρακολούθησης που θα επιτρέψουν στα ΤΕΑ να παρέχουν πολλαπλές επενδυτικές επιλογές στα μέλη τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι ζητούμενο από πολλούς ασφαλισμένους τους, άλλωστε.

Φυσικά σημαντική είναι η διατήρηση φορολογικών κινήτρων (ως προς τις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ) και η διασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος λειτουργίας.

Τέλος, η διαρκής ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών φορέων, των πολιτών και των εργαζομένων θα ενισχύσει την περαιτέρω εμπιστοσύνη στον θεσμό του ΤΕΑ.

Είναι ανάγκη ο θεσμός των ΤΕΑ να προσφέρει υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης κοινωνικής αξίας υπηρεσίες και να εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης στους ασφαλισμένους.

- H ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης αποτελεί απόδειξη της μέριμνας της Eurobank για τους εργαζόμενούς της. Σε ποια άλλα επίπεδα εκτείνεται η μέριμνα αυτή βάσει της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογράψει η Τράπεζα με τους εργαζόμενους; Προχωρήσατε σε ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων εν μέσω της πανδημικής κρίσης;

Οι άνθρωποί μας αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο για την επιτυχία και την ανάπτυξη της Eurobank. Απορρίπτουμε κάθε μορφή διακρίσεων και παρενόχλησης και εφαρμόζουμε υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού. Η ανοικτή πρόσβαση στις ανώτερες διοικητικές θέσεις ανεξαρτήτως φύλου, η παροχή ίσων ευκαιριών προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, η μισθολογική ισότητα, η ισότιμη αξιολόγηση και επιβράβευση αποτελούν τη βάση επάνω στην οποία προωθούμε ένα περιβάλλον εργασίας ανοιχτό σε όλους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και με αίσθημα ασφάλειας και σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα. Επιδιώκουμε πάντα να εξασφαλίζουμε ένα πλέγμα ασφάλειας και υποστήριξης για πρόοδο τόσο στην εργασιακή όσο και στην οικογενειακή ζωή.

Ανήκουμε σε έναν σύγχρονο και δυναμικό οργανισμό που φροντίζει όλους τους εργαζόμενους, καθώς και τις πολύτιμες σχέσεις της ζωής τους. Έχουμε διαχρονικά οικοδομήσει ένα από τα καλύτερα προγράμματα παροχών για τους εργαζόμενούς μας που, σε συνδυασμό με τις κλαδικές κι επιχειρησιακές συμφωνίες, υποστηρίζει στην πράξη κάθε φάση στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Σε κάθε οικογενειακό γεγονός, σε κάθε οικογενειακή στιγμή, με προβλέψεις και παροχές είμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας και τους βοηθάμε να αισθανθούν πιο ισχυροί και ικανοί να δημιουργήσουν τους δικούς τους οικογενειακούς πυρήνες.

Έτσι και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης ήμασταν πάλι δίπλα στους ανθρώπους μας, υλοποιώντας επιπρόσθετα μέτρα, πλέον των οδηγιών των αρμόδιων αρχών, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Λάβαμε επιπλέον μέτρα που αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων απολύμανσης και καθαρισμού αέρα, την προμήθεια αντισηπτικών υγρών, μασκών και γαντιών, την απαγόρευση επαγγελματικών ταξιδιών και διά ζώσης συναντήσεων. Εφαρμόστηκε η τηλεργασία σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων από το προβλεπόμενο, προχωρήσαμε σε χορήγηση ειδικών άδειων στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δημιουργήθηκε ιατρικό Helpline για την παροχή απαντήσεων και συμβουλών στους εργαζόμενους, ενισχύθηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης που διαθέτει η Τράπεζα για προσφορά άμεσης βοήθειας από ψυχολόγους σε θέματα που απασχολούν το προσωπικό και τις οικογένειές τους και πολλά άλλα.

Στην Eurobank, κάθε μέρα, με πράξεις δίνουμε αξία σε ό,τι πάει μπροστά τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider