Bloomberg: Θέλει χρόνο η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Θέλει χρόνο η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα
Αρκετοί επενδυτές χαρακτηρίζουν απλά «θέμα χρόνου» την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Υπάρχουν όμως και προκλήσεις.

Ολοένα και αυξάνεται η αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με αρκετούς μάλιστα επενδυτές να χαρακτηρίζουν απλά «θέμα χρόνου» την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 24 Ιανουαρίου ο οίκος Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒ» από «Β-» προηγουμένως την Ελλάδα, με θετικό outlook.

«Είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι η Ελλάδα να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα», δηλώνει στο Bloomberg ο Kaspar Hense, manager της BlueBay Asset Management, η οποία έχει έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι προσπάθειες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. «Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από σχεδόν χρόνια, από κοινού με τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους», γράφει το Bloomberg.

«Το κλίμα έχει ξεκάθαρα αλλάξει για την Ελλάδα», σχολιάζουν οι αναλυτές της Alpha Trust Mutual Fund Management και προβλέπουν πως «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα σε 18 μήνες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα μπορεί να συμβεί».

Ο οίκος Standard & Poor’s αναμένεται να ανακοινώσει την «ετυμηγορία» του για την ελληνική οικονομία στις 24 Απριλίου 2020, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί για την Ελλάδα αξιολόγηση ΒΒ-, ήτοι τρεις βαθμίδες μακριά από το investment grade.

Τη βελτίωση των συνθηκών για την ελληνική οικονομία σπεύδουν να εκμεταλλευθούν και οι ελληνικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες προχώρησαν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank Asset Management.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα δεν είναι «κλειδωμένη» απόφαση για την Ελλάδα, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν. «Το investment grade μοιάζει δύσκολο για φέτος», προβλέπει ο Vasco Teles, manager της Grupo Novo Banco Gestão de Activos.

«Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση», σχολιάζει ο Iain Stealey της JP Morgan Asset Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider