Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, τις δηλώσεις του οποίου μεταφέρει το Bloomberg.
«Οι μακροοικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η πρόοδος προς τον στόχο του 2% συνεχίζει να είναι ταχεία», ανέφερε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στη Γένοβα. «Η ώρα της αντιστροφής της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει γρήγορα».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική φέτος - πιθανώς από τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο - με τους επενδυτές να κλίνουν προς την εκδοχή του Απριλίου. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αναμένεται να επιτύχει ξανά τον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος.
«Δεν υπήρξε καμία ανοδική κίνηση που θα διέψευδε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε ο Πανέτα. «Οι ανησυχίες σχετικά με την υπόθεση του επίμονα υψηλού πυρήνα πληθωρισμού έχουν επίσης αποδειχθεί αβάσιμες».
Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έχουν τονίσει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών καταναλωτή και η ΕΚΤ πρέπει να περιμένει αυτά τα δεδομένα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, γνωστός για την αντίθεσή του σε αυτή την εκδοχή, ανέφερε ότι μια τέτοια απειλή είναι υπερβολική.
«Παραμένει ο κίνδυνος ότι η ακόμη ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό», είπε ο Πανέτα. «Αυτή η πιθανότητα δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα καταργεί αυτές τις ανησυχίες».
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε επίσης να μην καθυστερήσει υπερβολικά μια κίνηση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
«Εάν η νομισματική πολιτική αργούσε πολύ για να συνοδεύσει τον συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό, θα μπορούσαν να προκύψουν καθοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό που θα έρχονταν σε αντίθεση με τη συμμετρική φύση του στόχου (του 2%) που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», είπε.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς να ρυθμίσουν τη νομισματική χαλάρωση μόλις ξεκινήσει. Ο Πανέτα έχει συνταχθεί με τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιέζουν για μια προσέγγιση βήμα προς βήμα.
«Πρέπει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γρήγορης και σταδιακής μείωσης των επιτοκίων, σε αντίθεση με μια πιο αργή και πιο επιθετική (μείωση), η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.