Bloomberg: H EKT κοντά σε συμφωνία για ένα νέο νομισματικό πλαίσιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: H EKT κοντά σε συμφωνία για ένα νέο νομισματικό πλαίσιο
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι αποφασισμένοι να βρουν ένα πλαίσιο που να εξυπηρετεί τις πολιτικές ανάγκες της ευρωζώνης, και όχι να δημιουργήσουν έναν «στενό κορσέ».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά σε συμφωνία για ένα νέο νομισματικό πλαίσιο, που ορισμένοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα ανοίξει την πόρτα σε μια οριστική αναβίωση της διατραπεζικής αγοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Η ρύθμιση - που συζητήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σε συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα - θα είναι προσαρμοσμένη στην ευρωζώνη των 20 εθνών και δεν θα είναι υπόλογη σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η ΕΚΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να μεταβεί στο νέο σύστημα, καθώς η πλεονάζουσα ρευστότητα «εξατμίζεται» από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφεραν τα ίδια άτομα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας φέρονται να είναι σε καλό δρόμο για να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα την άνοιξη. Το Bloomeberg προσέγγισε την ΕΚΤ η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι φιλοδοξίες ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ να ενθαρρύνουν μια ευρύτερη επιστροφή του διατραπεζικού δανεισμού - και ο σκεπτικισμός άλλων- ότι ένα τέτοιο σενάριο επιτυγχάνεται εύκολα, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις για την απομάκρυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την υπερβολική στήριξη της κεντρικής τράπεζας. Ήταν η κρίση του 2008 και η κατάρρευση του διατραπεζικού δανεισμού, που οδήγησε σε μια αναταραχή... «υπαρξιακών» διαστάσεων στην αγορά και σε μια γενική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι νομισματικές αρχές κρατούν τις τράπεζες στη «ζωή».

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι αποφασισμένοι να βρουν ένα πλαίσιο που να εξυπηρετεί τις πολιτικές ανάγκες της ευρωζώνης, και όχι να δημιουργήσουν έναν «στενό κορσέ» στον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια νομισματικά εργαλεία, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg, τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν.

Ο υπό εξέταση σχεδιασμός θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να λειτουργεί με μικρότερο ισολογισμό και να εξακολουθεί να παρέχει σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Προβλέπεται να βασίζεται σε ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια για την παροχή επαρκούς ρευστότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης των δύο μέσων, με αυτές τις λεπτομέρειες να είναι κομβικές για τον καθορισμό του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο διατραπεζικός δανεισμός στη διανομή ρευστότητας στο μπλοκ του ευρώ των 20 εθνών.

Ένα διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων φαίνεται να παρέχει ένα μέρος της απαραίτητης χρηματοδότησης, αν και μόνο του δεν αρκετό για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των τραπεζών. Όπως ανέφεραν άτομα με γνώση των συζητήσεων στην ΕΚΤ, εξετάζεται ο χρόνος ωρίμανσης για αυτό το χαρτοφυλάκιο να είναι μικρός, ενώ πρόσθεσαν ότι το μέγεθός του δεν έχει καθοριστεί.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν σε πράξεις αναχρηματοδότησης, με διάρκειες που αναμένεται να είναι παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων ετών. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις κατά της διατήρησης της τρέχουσας πολιτικής για την ικανοποίηση όλων των προσφορών σε σταθερό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider