BACKSTORY

Θα φάμε κουφέτα στον τραπεζικό κλάδο; - Πληθωρισμός της παράνοιας -Το rerating στις κατασκευαστικές μετοχές

10-07-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα φάμε κουφέτα στον τραπεζικό κλάδο; - Πληθωρισμός της παράνοιας -Το rerating στις κατασκευαστικές μετοχές

Τα spreads κυρίαρχο θέμα στο ραντεβού Χατζηδάκη τραπεζιτών

Η προσπάθεια ωραιοποίησης ενός τόσο υψηλού spread δεν μπορεί να αποδώσει και δεν μπορεί να αποδώσει γιατί οι πελάτες των τραπεζών το αισθάνονται στο πορτοφόλι τους. Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών προφανός στο ίδιο moto εξηγεί τους λόγους που είναι τόσο υψηλά τα spread. Mπαίνουν μέσα και οι λοιπές καταθέσεις (ταμιευτηρίου κλπ) που έχουν μηδενικό επιτόκιο. Και αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό. Και έρχομαι εγώ να ρωτήσω: Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό; Σε αυτό απάντηση δεν υπάρχει. Οπως νομίζω δεν θα υπάρξει απάντηση όταν με το καλό η ΕΚΤ λάβει απόφαση να μειώσει τα επιτόκια και αυτά δεν θα μειώνονται σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό.

Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστας Χατζηδάκης με τους τραπεζίτες, σε μια συνάντηση που αναμένεται να αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το τέρμα της λογικής

Ισως δεν το γνωρίζετε, αλλά οι τράπεζες ανέστρεψαν προβλέψεις 12.000.000 ευρώ για τη δόση των ευαλώτων επειδή το 75% των δανειοληπτών που δικαιούντο τη δόση δεν την έλαβαν. Και δεν την έλαβαν γιατί οι ίδιοι οι δανειολήπτες αρνήθηκαν να εκθέσουν όλα τα στοιχεία τους (περιουσιακά και άλλα) στην ειδική πλατφόρμα. Το τέρμα της λογικής.....

Ραντεβού στο τέλος του μήνα

Δεν επιθυμούν να ξαναδούν τις ελληνικές τράπεζες οι θεσμοί πριν το τέλος της άσκησης έχοντας δώσει με τον τρόπο αυτόν το καλώς έχειν νωρίτερα. Ετσι λοιπόν στο τέλος του μήνα θα γίνει η σχετική επικοινωνία των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ για τα αποτελέσματα και μόνον.

Βιάστηκαν

Τελικά έχω την εντύπωση ότι οι Άγγλοι είχαν στο νου τους αμερικανάκια όταν ανακοίνωσαν την πώληση της Κωτσόβολος. Και στο τέλος μάλλον δεν θα προχωρήσουν στην πώληση αν δεν πιάσουν το τίμημα που είχαν στο νου τους αφού έτσι κι αλλιώς τα κέρδη τους εν πολλοίς βασίζονται στην ελληνική θυγατρική από την οποία έχουν πάρει και δανεικά με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Κουφέτα;

Θα φάμε κουφέτα στον τραπεζικό κλάδο; Έχω την αίσθηση πως είναι πιθανό και μάλιστα σύντομα καθώς ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Αυτά είναι τα ευχάριστα.

Πληθωρισμός της παράνοιας

Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό με τον πληθωρισμό να πέφτει και τα τρόφιμα να καλπάζουν. Με τη νομισματική σύσφιξη η κατάσταση φαίνεται θα γίνει πιο περίπλοκη καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε ένα κομμάτι της οικονομίας να κινείται σε ρυθμούς αποπληθωρισμού και το άλλο να καλπάζει πληθωριστικά. Και εδώ θέλω να δω τους επιστήμονες των κεντρικών τραπεζών τι θα κάνουν όταν θα αρχίσουν να ηχούν τα κανόνια των επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από τον αποπληθωρισμό.

H ώρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΑΝΕΚ

Μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της απορρόφηση της ANEK από την Attica Group. H εισήγηση των υπηρεσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού – η οποία πάντως δεν δεσμεύει την Ολομέλεια - προτείνει την έγκριση της συγχώνευσης παρά τα προβλήματα ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργηθούν γιατί η μη διάσωση της ΑΝΕΚ μέσω της συγχώνευσης θα δημιουργήσει τουλάχιστον αντίστοιχα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή αγορά. Εδώ πάντως αρμόδιες πηγές εγείρουν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι αν είναι ανταγωνιστική η πρόταση των εταιρειών της Seajets του Μ. Ηλιόπουλου για απόκτηση της ΑΝΕΚ, η οποία πάντως δεν «περνάει» από τις πιστώτριες τράπεζες. Το δεύτερο είναι πως ακόμη και αν θεωρηθεί πως η πρόταση της Attica Group είναι η μόνη εναλλακτική για τη διάσωση της ΑΝΕΚ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να ζητήσει δεσμεύσεις για τη μείωση γραμμών ή και πλοίων σε συγκεκριμένες γραμμές με πηγές να προειδοποιούν πως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει περίπτωση η συμφωνία να μην προχωρήσει καθώς το business plan δεν θα «βγαίνει».

Το rerating στις κατασκευαστικές μετοχές

Το insider.gr και η στήλη από πέρσι κιόλας αλλά και στη συνέχεια είχαν αναδείξει το θέμα της... επανατιμολόγησης των εταιρειών του κλάδου κατασκευών – υποδομών και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενόψει, τότε, των κινήσεων και των deals που κυοφορούνταν αλλά και λόγω του μεγάλου όγκου έργων. Με τα… πάνω και τα κάτω τους, ήδη οι μετοχές του χώρου σαφώς έχουν δώσει πράγματα, με τις εξ αντανακλάσεως κινήσεις να μην λείπουν. Και δεν το λέμε μόνο με την άνοδο σχεδόν 180% στην κεφαλαιοποίηση της Intrakat (έχει κάνει και ΑΜΚ), αλλά γενικότερα. Πάρτε για παράδειγμα, τελευταία, το ανοδικό σερί 6-7 συνεδριάσεων της ΑΒΑΞ προς τα 1,5 ευρώ και την αποτίμηση στο ΧΑ των 220 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω εισροών από retail και όχι μόνο (στα 70-80 σεντ πέρυσι το καλοκαίρι). Αλλά και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε προλάβει να δώσει κίνηση αν και έκανε 3 φορές κορυφή κάπου στα 2,4-2,5 ευρώ που για την ώρα δεν έχει υπερβεί (κεφαλαιοποίηση άνω των 800 εκατ., κάπου στα 1,7-1,8 ευρώ το χαρτί προ 12μήνου). Τι να πει βέβαια και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι και ο… billionaire του στενού κατασκευαστικού κλάδου με αξία στο ΧΑ κάτι λιγότερο από 1,5 δισ., με την Axia πρόσφατα να δίνει τιμή – στόχο στα 21,2 ευρώ (κάπου στα 14,3 ευρώ η τρέχουσα τιμή) λέγοντας πολύ καλά λόγια για την εισηγμένη.

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η Αττική Οδός

Μια και ο λόγος για υποδομές, και επειδή γράφαμε προ ημερών για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Αττική Οδό, για να είμαστε ακόμα πιο δίκαιοι, και η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είναι leader στην δική της κοινοπραξία με ΑΒΑΞ – Meridiam. Βέβαια, εμείς κάνουμε λόγο για πλειοψηφικό ποσοστό, με τη θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει 34% στο σχήμα. Αλλά εξαρχής ήταν επικεφαλής σε αυτό και δεν άλλαξε ούτε μετά τη γαλλική «τράμπα». Οπότε, να της το πιστώσουμε.

Η ONEX Shipyards και η «πράσινη» ενέργεια

Όποιος θεωρεί ότι οι μπίζνες στα ναυπηγεία δεν σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια, τότε είτε πρέπει να αναθεωρήσει είτε δεν ξέρει καλά τον χώρο. Η στήλη έχει ακούσει για σχέδια της ONEX Shipyards & Technologie του Πάνου Ξενοκώστα για την «πράσινη» ενέργεια βάζοντας στο κάδρο και στην εν λόγω αγορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μάλιστα, γίνεται λόγος για ενδιαφέρον για τον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης. Όπως ισχυρίζονται στην αγορά, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών θα «βάλει» την ONEX στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από υπεράκτια αιολική ενέργεια και αφαλατωμένο θαλασσινό νερό, καθώς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μελλοντικοί κόμβοι παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά επειδή το ακούσαμε το βρήκαμε ενδιαφέρον και το μεταφέρουμε. Και κάτι μου λέει ότι θα έχουμε νέα… πολύ σύντομα. Αλλά όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα.

Η Trade Estates, το deal και το ΧΑ

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία, την οποία ανέμενε καιρό η αγορά, ανάμεσα στους μεγάλους ομίλους Fourlis (όμιλος Β. Φουρλή) και Autohellas (όμιλος Βασιλάκη) με την οποία επί της ουσίας ο δεύτερος εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates, του real estate βραχίονα (ΑΕΕΑΠ) του πρώτου. Ως γνωστόν, η κίνηση αυτή έγινε μέσω Αύξησης Κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (ακίνητο), οδηγώντας τον όμιλο Autohellas στην απόκτηση ποσοστού 11,92% ενώ η FOURLIS, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω θυγατρικών της, συμμετέχει πλέον με 88,08% στην ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της εισαγωγής της Trade Estates στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ η αγορά ανέμενε κυρίως στο δ’ τρίμηνο 2023, εντούτοις, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιπλέον χρόνο για να κάνει την κίνηση αυτή (το 2024). Πάντως, για την ώρα δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή στο ΧΑ.

Τα σχέδια «ανάστασης» των εγκαταλελειμμένων βιομηχανιών

Η… επαναφορά στη ζωή των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι ένας από τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης. Για αυτό το λόγο, όπως ανέφερε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας από τη Βουλή θα αναπτυχθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει τις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας και κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που τις αφορούν. Όπως επιτρεπόμενες χρήσεις και εγγύτητα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι και δίκτυα) σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Με ένα κλικ, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να διερευνήσει ποιες διαθέσιμες εγκαταστάσεις υπάρχουν στις περιοχές ενδιαφέροντος του και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους.

Η «ολιστική προσέγγιση» για τη Δημόσια Περιουσία

Μια «ολιστική προσέγγιση» για την δημόσια περιουσία προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης από τη Βουλή και σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρηθεί η «άψογη» συνεργασία της νέας γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας με την ΕΤΑΔ, η οποία όπως είπε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης θα εκσυγχρονιστεί ριζικά με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου. Στο μεταξύ πάντως η ΕΤΑΔ τρέχει αυτή την περίοδο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό του πενταετούς στρατηγικού πλάνου της εταιρείας». Ακόμη προετοιμάζονται και δύο σημαντικοί διαγωνισμοί στην πολύ «hot» επενδυτικά Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ο πρώτος αφορά την παραχώρηση της Πλαζ Βουλιαγμένης και ο δεύτερος την αξιοποίηση του γηπέδου Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο για την λειτουργία συνεδριακού κέντρου. Στον σχεδιασμό της ΕΤΑΔ είναι και οι δύο διαγωνισμοί να προκηρυχθούν εντός του έτους και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το ενδιαφέρον -ειδικά για το Τάε Κβο Ντο- είναι έντονο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:20

Trade Estate: Ξεκινάει διαδικασίες για την απορρόφηση των θυγατρικών Ρέντης και Bersenco

19:09

Θετικό για όλους τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς το deal Attica - Παγκρήτιας

19:01

Οι τράπεζες «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές

19:00

Γιατί οι Παθολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν με το υπ. Υγείας

18:56

Εστάλη μήνυμα του 112 στη Βοιωτία χωρίς να υπάρχει φωτιά

18:49

Ο 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετώπισαν πείνα το 2023 - Έκθεση ΟΗΕ

18:47

Απάντηση στην Άγκυρα από ελληνικές διπλωματικές πηγές για Θράκη και Κυπριακό

18:37

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Από τις 29/7 ξεκινά το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών

18:29

Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου: Οι συναντήσεις με Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

18:26

Performance Technologies: Μεταβίβαση 43.000 ιδίων μετοχών στον CEO

18:16

Σολτς: Πολύ πιθανό η Χάρις να κερδίσει τις εκλογές – Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για την καγκελαρία

18:07

Στη Σαουδική Αραβία «ταξιδεύει» η Green Cola: Deal με Al Rabie Saudi Foods - Τι προβλέπει

18:05

Γεωργιάδης: Σε καλό δρόμο οι επαφές με τους γιατρούς – Ίσως να μην χρειαστούν κυρώσεις

17:57

Τι προβλέπεται για το μέλλον των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

17:51

Η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στην Σαουδική Αραβία

17:43

Τεχνολογικό black out: Παραδοχή λάθους από την Crowdstrike - Τι συνέβη

17:35

Italgas: Στα 671,2 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA το α' εξάμηνο - Άλμα 10,6%

17:26

Σταϊκούρας: Το όφελος του δημοσίου από τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα επιστρέψει στην κοινωνία

17:25

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

17:24

Διεθνή πυρά πέρασαν στο Χρηματιστήριο - Έντονες πιέσεις στις τράπεζες

17:21

Εφραίμογλου: Να βρεθεί μία δίκαιη λύση για την μερική επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης για το ρεύμα

17:13

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη

17:03

Toyota και Coca-Cola ενώνουν τις δυνάμεις τους για φορτηγά με καύσιμο το υδρογόνο

16:53

Wall Street: Απώλειες 3% για τον Nasdaq - «Βουτιά» 10% για την Tesla

16:49

Συνεργασία NN Hellas - DGTAL για δοκιμαστική χρήση AI στη διαδικασία αποζημιώσεων

16:48

The Ellinikon: Το ταξίδι του στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου

16:46

Φωτιά στη νότια Ιταλία - Απομακρύνθηκαν 1.000 τουρίστες

16:39

Στα 96,8 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο - Μείωση 2,5%

16:29

AT&T: Ξεπέρασε τις προσδοκίες σε αύξηση συνδρομητών και ταμειακές ροές

16:19

Μαξίμου: Η έκθεση Κομισιόν για το κράτος δικαίου δικαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης