Μηταράκης: Στις 4 Οκτωβρίου το πόρισμα για τις νέες επικουρικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηταράκης: Στις 4 Οκτωβρίου το πόρισμα για τις νέες επικουρικές
Στόχος είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό, προκειμένου να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις νέες ατομικές επικουρικές συντάξεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης από το βήμα του 21ου Insurance & Reinsurance Meeting που διοργανώνεται σήμερα στην Ύδρα.

Στόχος, είπε ο κ. Μηταράκης, είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό, προκειμένου να ψηφιστεί εντός του 2020 και να εφαρμοστεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Έτσι αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης καθώς το νέο σύστημα θα είναι μεικτό, αναδιανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό. «Αναμένουμε να φτιαχτούν νέα προϊόντα. Θέλουμε να είσαστε έτοιμοι και να επενδύσετε» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στα στελέχη ελληνικών και διεθνών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών οργανισμών που συμμετέχουν στη συνάντηση.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στη δέσμευση της κυβέρνηση να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες (από το 20% στο 15%) μέχρι το τέλος του 2023, το οποίο θα απελευθερώσει πόρους όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης.

Για τον τρίτο πυλώνα, που είναι η προεραιτική και ιδιωτική ασφάλιση, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως θα θεσμοθετηθούν και φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί και αυτός ο κλάδος.

Σαρρηγεωργίου: Είμαστε μια από τις πιο υπασφαλισμένες χώρες της ΕΕ

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι η χώρα μας είναι μια από τις πιο υπασφαλισμένες χώρες της ΕΕ καθώς τα ετήσια κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι 368 ευρώ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.300 ευρώ.

Μιλώντας για τις προκλήσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας ο κ. Σαρρηγεωργίου έκανε λόγο για τη «τέλεια καταιγίδα» αρνητικών επιτοκίων, έντασης των φυσικών καταστροφών και δημογραφικού. Σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλιστικές αρκεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η τεχνολογία και το Διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ακόμη ότι η ασφαλιστική βιομηχανία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από το ΑΕΠ της χώρας, κάτι το οποίο μπορεί να ενισχύσει συνολικά την οικονομία καθώς οι ασφαλιστικές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider