Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση
Ισχυρά κέρδη σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι για τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν αναμονή των μηνυμάτων της Fed.

Με σημαντικά κέρδη κινήθηκαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ανέκτησαν κάποιες από τις σημαντικές απώλειες της Δευτέρας στον απόηχο της κρίσης στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Η αναφορά της Μόσχας για αποχώρηση ορισμένων στρατευμάτων της από την ουκρανική μεθόριο φαίνεται να ηρεμεί κάπως τους επενδυτές για τον κίνδυνο μιας άμεσης σύρραξης στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά η ανησυχία παραμένει εν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών επαφών μεταξύ των χωρών της Δύσης για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στη Μόσχα.

Πέρα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, συνεχίζεται ο προβληματισμός για την πορεία του πληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την ώρα οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο κατέγραψαν απρόσμενη άνοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές περιμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) την Τετάρτη, για να δουν τι σκέφτονται οι επικεφαλής της για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,43% στις 467,56 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,95% στις 4.143 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 1,03% στις 7.609 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1,98% στις 15.412 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 1,86% στις 6.979 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,09% στις 26.967 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 1,68% στις 8.718 μονάδες.

Μάκρο

Κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ μεταξύ των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και η επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων έπληξε την ανάκαμψη της οικονομίας. H αύξηση του ΑΕΠ για τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν της τάξης του 0,4% στο δ' τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας. Το ύψος του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο είναι αυξημένο σε σχέση με το 6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί ανακοινωθεί, ωστόσο κατέγραψε μικρή μείωση από το 6,5% για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αισιοδοξία και θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider